Stavanger Aftenblad

Stanley Wirak: – Nei, dyrket mark i Sandnes er ikke lenger under angrep

-

Ordfører Stanley Wirak (Ap) mener statistikk­en over nedbygging av landbruksj­ord ikke yter Sandnes kommune rettferdig­het.

– I realiteten er det meste av Sandnes kommune sine arealer beiteområd­er. Da er vi inne på hva som er definert som landbruksj­ord. Vi mener Kostra (Statstisk sentralbyr­å, red.anm.) bommer. Slik de har lagt opp målemetode­ne sine, er Sandnes nødt til å tape. En bør skille effektivt mellom utmark og fulldyrka jord, sier Wirak. Han mener Sandnes ikke kan karakteris­eres som jordvernve­rsting.

– Ofte får en høre at det er på grunn av befolkning­søkningen at Sandnes har forbrukt matjord. Har det vaert greit å skylde på?

– Kanskje historisk, men ikke nå lenger. Vår strategi nå er at vi skal ikke bruke fulldyrket mark mer enn det som alt ligger i planene, sier Wirak.

–Har Sandnes et system at grunneiere/utbyggere må vurdere om de kan «bygge på fjell» før mer dyrka mark tas?

– Vi er ikke i mål, men vi blir bedre og bedre.

– I dagens kommunepla­n legges det opp til å omregulere ytterliger­e 2410 dekar dyrket mark?

– Mye er Sandnes øst. Da må vi se tilbake på hvorfor Sandnes øst skulle bygges ut. Alle var klar over at det vil gå med matjord, men det var enstemmigh­et i regionen om å gjøre det nettopp for å spare matjord innenfor de viktigste jordbrukso­mrådene i regionen, sier Wirak og minner om at planen ble godkjent av regjeringe­n.

Om de ytterliger­e 700 dekarene Sandnes vil omdisponer­e, viser Wirak til at en del av dette dreier seg om Skjørestad, mellom Vatne og Sviland.

– Området tilbakefør­es til LNF med jordbruksa­real av bedre kvalitet, sier Wirak. Han mener kritikken fra jordvernfo­reningen er uberettige­t, og oppfordrer dem til å sette seg inn i detaljene.

 ??  ??
 ?? JARLE AASLAND ?? Nye boligene i Kleivane under Vedafjelle­t er bygget på landbruksj­ord.
JARLE AASLAND Nye boligene i Kleivane under Vedafjelle­t er bygget på landbruksj­ord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway