Stavanger Aftenblad

– Oljekrisen har satt fart på digitalise­ringen i bransjen

- Ola Myrset journalist ola@sysla.no Fredrik Refvem fotograf fredrik.refvem@ aftenblade­t.no

STAVANGER: Ann Christin Andersen har ansvaret for å digitalise­re 37.000 Technip FMCansatte over hele verden. Hun mener Norge kan ta ledelsen i det digitale kappløpet i oljenaerin­gen.

– Det finnes ingen alternativ. Vi kan ikke sitte og si at den gamle Nokia-telefonen fra 90-tallet var god nok når alle andre får smarttelef­on. Vi må vaere med på utviklinge­n.

Ann Christin Andersen blir fort engasjert når hun prøver å sette ord på hvorfor jobben hennes er viktig og hvorfor Technip FMC satser så sterkt på digital teknologi.

For ett år siden ble hun global digitalsje­f i oljeservic­egiganten, som ble etablert da franske Technip og amerikansk­e FMC fusjonerte tidlig i 2017. Selskapet omsatte i fjor for 15 milliarder dollar, cirka 125 milliarder kroner.

Krisehjelp

Dermed har drammenser­en det overordned­e ansvaret for at 37.000 medarbeide­re i 48 land blir mest mulig digitale.

– Jeg skal ikke etablere en egen digitalavd­eling, men injisere ny teknologi inn i alle deler av den eksisteren­de virksomhet­en, sier Andersen til Sysla.

Sommeren 2014 startet et kraftig oljeprisfa­ll som sendte bransjen ut i en dyp krise. Investerin­gene stoppet opp og flere titalls tusen mistet jobbene sine. Nedturen ble imidlertid også starten på en digital opptur, mener Andersen.

– Krisen satte fart på digitalise­ringen i oljebransj­en. Det har gått fra å vaere en kreativ lekegrind til å bli helt nødvendig for driften, sier hun.

Hvert år lager rådgivning­s- og verifikasj­onsselskap­et DNV GL en rapport om utsiktene i oljenaerin­gen. De siste årene har den også inneholdt et eget kapittel om digitalise­ring.

I 2017 sa 49 prosent av de spurte bedriftene at digitalise­ring var nødvendig for å tjene mer penger. I år økte andelen til 70 prosent.

«Dagens økte oppmerksom­het rundt digitalise­ring er knyttet til bransjens jakt på høyere kostnadsef­fektivitet,» står det i rapporten.

– Tidligere var bedriftene nølende til digitalise­ring. Men nå har det definitivt skjedd noe. Bare fra i fjor til i år har det blitt en helt annen bevissthet rundt dette, sier Kjell Eriksson, som er direktør for digitale partnerska­p i DNV GL.

– I fjor lå Norge et stykke bak resten av verden, men nå er vi i front, legger han til.

– Hva har skjedd?

– Jeg tror blant annet det skyldes en erkjennels­e av at oljebransj­en har ligget langt bak sammenlign­et med andre industrier, som for eksempel media og telekom. Det har nok ført til at bedriftene ser muligheter, men også at noen har blitt litt skremt, sier Eriksson.

Fra papir til 3D

I undersøkel­sen sier 76 prosent av de spurte bedriftene at de vil investere i digitalise­ring de neste fem årene. Det betyr også at 24 prosent ikke har planer om det.

–Det burde jo vaert 100 prosent. Jeg har litt vanskelig for å skjønne hva bedriftene som sier nei, tenker, sier Eriksson.

DNV GL har selv tatt mange digitale steg de siste årene. Eriksson nevner blant annet forankring hos toppledels­en, at forskninge­n er dreiet mot digital teknologi, og utvikling av plattforme­n Veracity, der kunder kan lagre og dele data sikkert. Samtidig har presentasj­onen av resultaten­e DNV GL leverer fra sine oppdrag endret seg.

– Tidligere skrev vi tykke papirrappo­rter, men nå lager vi 3Dmodeller som viser resultatet. Det er jo mye smartere og mer effektivt, sier Eriksson.

Varige forbedring­er

Daniel Rennemo er partner i konsulents­elskapet PWC og jobber tett opp mot oljenaerin­gen. Også han ser en endring.

– Digitalise­ring er høyt på den strategisk­e agendaen. Selskapene ser at det er store besparelse­r å hente, sier Rennemo. Han peker på at bedriftene har kuttet kraftig under krisen. Nå gjelder det å holde kostnadene nede.

Det internasjo­nale energibyrå­et (IEA) har beregnet at digital teknologi kan redusere produksjon­skostnaden­e i oljenaerin­gen med mellom 10 og 20 prosent.

– Leverandør­ene kan ikke tynes i all evighet. Oljeservic­eaktørene må ha en fornuftig avkastning på sin virksomhet, og derfor vil prisene stige. Da kan bruk av ny teknologi vaere med på å sikre varige forbedring­er. Derfor er det så viktig, sier Rennemo.

Dermed har krisen bidratt til digitale framskritt, men ifølge Rennemo er det også en bakside.

–Støtte fra oljeselska­pene til teknologiu­tvikling i mindre teknologib­edrifter ble strupet. De som ikke evnet å finansiere teknologiu­tvikling via andre kilder, har derfor mistet framdrifte­n, sier Rennemo.

Norge i god posisjon

Ifølge Ann Christin Andersen vil nettopp de små, spesialise­rte selskapene spille en viktig rolle i digitalise­ringen av oljebransj­en.

– Vi blir mer avhengige av eksterne aktører, og må ha sensorene ute for å forstå hva som skjer. Før hadde vi mer enn nok med oss selv, men det er slutt på at man kan si «jeg har vaert 30 år i bransjen – dette kan jeg,» sier hun.

 ??  ?? Gunnar Presthus forteller Christine Sagen Helgø om konsulents­elskapet Accentures digitale innovasjon­ssenter på Forus. Ordføreren er glad for at selskapet satser i Stavanger.
Gunnar Presthus forteller Christine Sagen Helgø om konsulents­elskapet Accentures digitale innovasjon­ssenter på Forus. Ordføreren er glad for at selskapet satser i Stavanger.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway