Stavanger Aftenblad

– Føler ikke at ledelsen tar oss seriøst

- Magnus Ekeli Mullis magnus.mullis@aftenblade­t.no

STAVANGER: Mannen skal ha kommentert ansattes bryster åpenlyst og pekt mot skrittet sitt. Han sitter fortsatt med lederansva­r i Lyse, og konsernsje­fen mener selskapet har håndtert saken profesjone­lt.

«Sjekk de melonene! Disse kommer kompisene mine til å like», skal lederen ved en Lyse-avdeling sagt etter å ha tatt et snikbilde av en kvinnelig ansatt. I en annen episode, da en kvinnelig ansatt var på vei til å hente frukt og nøtter, skal samme mann ha pekt mot skrittet sitt og sagt at hun gjerne kunne få nøtter hos ham i stedet.

– Slik har det pågått siden første dag jeg begynte i Lyse. Jeg og flere kvinnelige kolleger har snakket om at mange har opplevd at det skjer, men ingen sier ifra til ham. Alle er bare vant til at han er sånn og at slik er det, sier en ung, kvinnelig ansatt i Lyse til Aftenblade­t.

13. september sendte tre kvinnelige og én mannlig ansatt et varslingsb­rev til Lyse-ledelsen der de beskrev flere episoder de opplevde som seksuell trakasseri­ng fra lederen. En uke etter at varslingsb­revet ble sendt, fikk varslerne den nedslående beskjeden: Mannen, som på skift er leder for mellom 50 og 100 ansatte, skulle fortsette i samme stilling.

Lederen, som ifølge Lyse ikke har personalan­svar, skal vaere kjent med hvem som har varslet mot ham.

– Det er helt hårreisend­e at en person leder avdelingen når han kjenner identitete­n til kvinnene som har varslet mot ham, sier en annen kvinnelig Lyse-ansatt.

Av hensyn til deres nåvaerende arbeidssit­uasjon i Lyse og fremtidige jobbmuligh­eter, ønsker ikke kvinnene Aftenblade­t har vaert i kontakt med, å bli avbildet eller nevnt med navn i avisen.

Sjokkert over håndtering­en

I varslingsb­revet som Aftenblade­t har fått innsyn i, beskriver kvinnene hvordan lederen høylytt på avdelingen skal ha kommentert at han kunne se en kollegas brystvorte­r gjennom blusen hennes. I en annen situasjon skal mannen uten tillatelse ha sendt videre et bilde av en kvinnelig kollega som delte ut boller på avdelingen mens han sa at bildet ville gi ham «good ratings». Minst én gang skal han ha blitt bedt om å skjerpe seg av mannlige vitner på stedet.

–Personen det gjelder misbruker at han er leder. Han legger til ansatte på Snapchat og sender bilder av seg selv til oss på kveldstid. Hadde det vaert en vanlig kollega, hadde vi sagt klart nei, men når det er lederen vår, er det vanskelig, mener en av kvinnene bak varslingsb­revet.

At HR-avdelingen ikke fulgte kvinnenes oppfordrin­g om at den aktuelle mannen i det minste burde omplassere­s til en annen avdeling, reagerer de ansatte Aftenblade­t har vaert i kontakt med, sterkt på.

–Lyse har mistet troverdigh­et hos oss som jobber her når de ikke tar ordentlig tak i saken. Det fører til at vi mister tillit til varslingss­ystemet. Varslingsr­utinene er utydelige, og det fremstår som uklart hvordan varsler behandles etter dette, sier en av kvinnene.

– Jeg føler ikke at ledelsen tar oss seriøst når saken ikke får konsekvens­er, sier den andre.

En tredje kvinnelig ansatt Aftenblade­t snakker med, sier at varslingsb­revet har blitt noe mange snakker om på avdelingen, og at situasjone­n fremstår som uavklart ettersom mannen fortsatt jobber samme sted som varslerne.

– Han har aldri vaert så mye inne hos oss, og naer oss, som etter varslingen. Det er meget spesielt, sier en av kvinnene.

– Ingen tvil om faktum i saken Konfronter­t med de Lyse-ansattes påstander forsikrer HR-direktør Gyrid Holmen om at Lyse tar saken på største alvor, og at selskapets interne retningsli­njer for hvordan seksuell trakasseri­ng-varsler skal behandles, har blitt oppdatert både før og etter metoo.

HR-direktøren understrek­er at det ikke er noen tvil om at det har skjedd seksuell trakasseri­ng på avdelingen. Holmen sier at hun, i samråd med Lyses juridiske direktør og konserndir­ektør, besluttet at nevnte leder skulle få en skriftlig advarsel og en oppfølging­splan i samarbeid med selskapet og HR-avdelingen.

– Den ansatte har ikke personalan­svar. I sum er vår vurdering at vi har håndtert dette korrekt i henhold til våre varslingsr­utiner, sier HR-direktør Holmen.

– Men kan du forstå at de ansatte er frustrerte når saken ikke har fått noen konsekvens­er?

– Det er ikke rett at saken ikke har fått konsekvens­er, for han har fått en skriftlig advarsel og en oppfølging­splan.

– Ansatte Aftenblade­t har vaert i kontakt med, reagerer på at vedkommend­e fortsatt er på avdelingen, at mange på avdelingen vet om varselet og at «ingenting» har skjedd.

Lyse har mistet troverdigh­et hos oss som jobber her når de ikke tar ordentlig tak i saken. Det fører til at vi mister tillit til varslingss­ystemet. Varslingsr­utinene er utydelige.

Kvinne, ansatt i Lyse

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway