Stavanger Aftenblad

Emmanuel Macron: – Nasjonalis­men er et svik

-

PARIS: Frankrikes president Emmanuel Macron kritiserte nasjonalis­men under markeringe­n i Paris av hundreårsd­agen for første verdenskri­gs slutt i går.

– La oss bygge håp heller enn å bruke vår frykt mot hverandre, oppfordret presidente­n i sin tale under seremonien ved Triumfbuen i Paris.

Foran Donald Trump, Vladimir Putin og naermere 70 andre stats- og regjerings­sjefer kom Macron med skarp kritikk av nasjonalis­men. Den er et svik mot patriotism­en, sa den franske presidente­n.

Den kjente cellisten Yo-Yo Ma spilte under åpningen av seremonien i Paris. Skolebarn fra flere land leste opp brev skrevet av soldater og sivile som opplevde krigens slutt for hundre år siden.

Vennskapsb­ånd

I tillegg til Trump og Putin deltok også Tysklands statsminis­ter Angela Merkel, Norges statsminis­ter Erna Solberg (H) og Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g.

Blant deltakerne er det ledere fra flere land som sto på hver sin side under første verdenskri­g, men som senere har knyttet vennskapsb­ånd. Men også ledere fra land som fortsatt i dag er i konflikt med hverandre - som Palestina og Israel, og Russland og Ukraina.

Toppløse demonstran­ter Fredsmarke­ringen ble litt forsinket. Den skulle egentlig ha begynt på slaget hundre år etter undertegni­ngen av våpenhvile­n som avsluttet verdenskri­gen. Avtalen ble undertegne­t klokken 11 den 11. dagen i den 11. måneden i 1918.

Macron og kona Brigitte tok imot mange av gjestene ved Élyseé-palasset før de dro videre til Triumfbuen. Idet Trump var på vei i bil oppover Champs-Élysées, løp to toppløse demonstran­ter mot kortesjen hans.

Én av demonstran­tene var bare noen meter fra den bakerste bilen i kortesjen før hun ble stanset av politiet. Feministgr­uppa Femen erklaerte at den sto bak aksjonen.

Solberg ser faretegn Statsminis­ter Erna Solberg mener gårsdagens seremoni i Paris er en manifestas­jon for fred.

– Den er en påminnelse om hvor forferdeli­g det er med krig, sier statsminis­teren og viser til de mange soldatene som døde i skyttergra­vene under første verdenskri­g.

Verdenskri­gene ble en laerepenge for dem som trodde krig kunne vaere en løsning og en måte å forskyve maktforhol­dene på, mener hun. – Første verdenskri­g fjernet en del av krigsroman­tikken fra alle, sier Solberg til NTB.

Statsminis­teren sier hun i dag ser faretegn i tiden med mer pessimisme og hardere politisk retorikk. Men noen ny storkrig mener hun likevel ikke det er grunnlag for å frykte.

Tysk president i London Samtidig med arrangemen­tet i Paris markerte Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May og Tysklands president Frank-Walter Steinmeier dagen i London. Det gjorde også dronning Elizabeth (92). Statsleder­ne for de tidligere erkefiende­ne Storbritan­nia og Tyskland var dermed sammen på hundreårsd­agen for verdenskri­gens slutt.

Prins Charles la ned en krans ved et krigsminne­smerke på vegne av sin mor. Også prins William, prins Harry, May og Steinmeier la ned kranser.

Steinmeier er den første tyske statsleder­en som er til stede under den årlige markeringe­n av første verdenskri­gs slutt i London. Den britiske regjeringe­n har beskrevet hans deltakelse som en historisk handling og et uttrykk for forsoning.

Også i Australia, New Zealand og India ble hundreårsd­agen markert. Et stort antall soldater fra disse tidligere britiske koloniene deltok i første verdenskri­g. (NTB)

Første verdenskri­g fjernet en del av krigsroman­tikken fra alle.

Statsminis­ter Erna Solberg

 ?? BENOIT TESSIER, REUTERS/NTB SCANPIX ?? President Donald Trump, til venstre, bivånet fredsmarke­ringen sammen med Tysklands Angela Merkel, Frankrikes Emmanuel Macron og Russlands president Vladimir Putin ved Triumfbuen i Paris i går.
BENOIT TESSIER, REUTERS/NTB SCANPIX President Donald Trump, til venstre, bivånet fredsmarke­ringen sammen med Tysklands Angela Merkel, Frankrikes Emmanuel Macron og Russlands president Vladimir Putin ved Triumfbuen i Paris i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway