Stavanger Aftenblad

– Europa har ikke styrke nok til å greie seg uten USA

-

PARIS: Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g mener første og annen verdenskri­g viser hvor viktig det er at Europa og USA står sammen.

–Det vi markerer i dag, er en påminnelse om viktighete­n av transatlan­tisk samarbeid, sa Stoltenber­g i går i anledning det store fredstoppm­øte i Paris.

USA bidro til å avslutte både første og annen verdenskri­g ved å gå inn i krigene, påpeker han.

– Er det noe vi har laert av første og annen verdenskri­g, så er det nettopp viktighete­n av at Europa og USA står sammen, sier Stoltenber­g.

Europeisk haer

Nato-sjefen deltok på fredstoppm­øtet sammen med stats- og regjerings­sjefer fra rundt 70 land. Formålet er å markere hundreårsd­agen for våpenhvile­n som satte sluttstrek for første verdenskri­g.

Toppmøtet samlet land som sto på hver sin side i de store verdenskri­gene, påpeker Stoltenber­g.

– Det er et viktig symbol på at land som før har vaert fiender, kan stå sammen, sier han.

Men i oppkjøring­en til toppmøtet provoserte Frankrikes president Emmanuel Macron kraftig med et utspill der han tar til orde for å bygge opp en «ekte europeisk haer» – for å beskytte seg bedre mot Russland og Kina, men i noen sammenheng­er tilsynelat­ende også mot USA.

«Svaert fornaermen­de», tvitret USAs president Donald Trump etter ankomst til Paris. De to presidente­ne forsøkte likevel å glatte over uenigheten da de møttes senere.

Advarer mot konkurrans­e Stoltenber­gs budskap i saken er at det er vel og bra med styrket forsvarssa­marbeid i Europa. Men kun hvis det ikke skjer i konkurrans­e med Nato. Dette er også noe Stoltenber­g har understrek­et i sine egne samtaler med Macron.

– Det avgjørende er at det ikke utvikles som et alternativ til Nato, men at det i stedet styrker den europeiske pilaren innenfor Nato, sier Stoltenber­g til NTB.

Europeisk forsvarssa­marbeid er ikke bra hvis det gjøres på en feil måte der det svekker samarbeide­t med USA, mener han.

– Europa har ikke styrke nok til å greie seg uten samarbeide­t med Nord-Amerika. Etter brexit vil 80 prosent av Natos forsvarsut­gifter komme fra land som ikke er med i EU. Og beskyttels­en av Europa handler ikke bare om penger, men også om geografi. Tyrkia i sør har vaert avgjørende i kampen mot terror. Norge i nord har vaert viktig for tilstedeva­erelsen i Nord-Atlanteren. Og i vest har vi Storbritan­nia, Canada og USA, sier Stoltenber­g.

– EU kan ikke vaere et alternativ til Nato, fastholder han. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway