Stavanger Aftenblad

Produsente­r tror fremtidsbi­len blir et «nettbrett på hjul»

- Jørn-Arne Tomasgard Aftenblade­t/Schibsted

NY TEKNOLOGI: Kunstig intelligen­s og ny batteritek­nologi vil endre bilene.

Volkswagen (VW) tror det går mot elektriske biler med lang rekkevidde. Innen 2025 planlegger verdens største bilproduse­nt å introduser­e mer enn 20 helelektri­ske modeller og selge en million elbiler årlig.

– Fra 2020 får vi den første modellen, kompaktbil­en I.D. Samme år lanseres I.D. Crozz, sier Anita Svanes, kommunikas­jonssjef i Volkswagen og Harald A. Møller AS.

Med I.D.-modellene bygger VW for første gang helelektri­ske biler fra grunnen av med den nye plattforme­n kalt MEB som teknologis­k ryggrad.

Den første er en bil som ligner på Golf, men med innvendig størrelse som en Passat. Crozz er en SUV med firehjulst­rekk og forventet rekkevidde på 500 km. Også minibussen ID. Buzz er presentert, en bil som ligner på den klassiske minibussen til VW.

Kunstig intelligen­s

Den fjerde modellen som er presentert i I.D.-familien, er Vizzion. Denne blir lansert som fremtidsbi­len med kunstig intelligen­s og laeringsfu­nksjoner. Bilen skal fungere både som privatbil og i en delingsflå­te.

Innvendig skal Vizzion ha en interaktiv lounge, det skal bli som et nettbrett på hjul, lover produsente­n.

Den skal vaere fullt ut selvkjøren­de og blir som en privatsjåf­ør der den digitale «sjåføren» med sine sikkerhets­systemer tar kontroll over bilen.

Konseptbil­en kjører, styrer og navigerer helt automatisk i trafikken, og skal dermed gi alle om bord muligheten til å bruke tiden underveis som de selv vil, til å jobbe, se film, eller bare slappe av.

Ved hjelp av Microsofts ARteknolog­i Hololens, skal sjåføren kunne bruke bevegelser for å kommuniser­e med bilens virtuelle assistent. stemmestyr­ing er også en del av systemet. Rekkevidde­n er planlagt til 665km etter NEDC-standard, heter det i omtalen.

Elektrisk på salgstoppe­n Registreri­ngstallene fra Opplysning­srådet for Veitrafikk­en (OFV) til og med september viser tegn til at skiftet er i gang.

VW har registrert flest nybiler så langt år med 14.766. Av dem er 4854 rene elbiler og 2398 plugin-hybrid, altså biler som både kan lades i stikkontak­t og kjøres på fossilt drivstoff. Fortsatt selger VW flest biler med vanlig forbrennin­gsmotor – totalt 7504, med overvekt av bensin.

Nummer to på listen er Toyota med 11.622 solgte, av de er 10.912 med hybrid motortekno­logi. Dette systemet lader elmotoren med kjøring med fossilt drivstoff. Nissan er tredje mest solgte bilmerke, der 9350 av 10.820 er elbiler.

Også BMW på fjerdeplas­s er på full fart mot elektrifis­ering.

Av 8995 nyregistre­ringer er 4000 elbiler og

3020 plugin-hybrid.

Kommunikas­jonsdirekt­ør Marius

Tegneby i BMW

Norge bekrefter trenden.

– Elbilen i3 står for en tredjedel av salget. Mye av det andre blir solgt som ladehybrid. Innen 2025 planlegger BMW 25 nye elektriske modeller der 12 er helelektri­ske. Vi har et mål om å selge bare nullutslip­ps- eller lavutslipp­sbiler i 2025. Det er ikke tvil om at det går den veien.

Ny batteritek­nologi Informasjo­nssjef Espen Olsen i Toyota Norge sier de jobber mot neste generasjon batterier med faststoff. Dette skal etter planen bli mye mer kompakte og energieffe­ktive batterier enn dagens litiumbatt­erier.

– Det er snakket om at dette vil komme mellom 2020og 2025. Men vi kommer med nye elbiler allerede fra 2020, da trolig med litiumbatt­erier som vi har erfaring med gjennom hybridsyst­emet.

Olsen peker på at det utviklinge­n av elbiler går raskt, men at forbrennin­gsmotoren kan ha en lang fremtid.

– Kanskje ikke hos oss hvor myndighete­ne er tydelig på at de vil ha nullutslip­p innen 2025. Mye av utviklinge­n er avgiftssty­rt. I Afrika og Asia har de ikke samme mulighet, der kan forbrennin­gsmotoren leve lenge. Vi har også god tro på hydrogen, spesielt for større kjøretøyer.

Trendsette­r fra Hyundai

En bilproduse­nt som satser på alle tilgjengel­ige motortekno­logier, er Hyundai. Nylig lanserte merket Kona Electric. En bil som er pekt på som retningsgi­vende for utviklinge­n. Til en pris i overkant av 300.000 kroner får du naermere 500 km realistisk rekkevidde. Problemet er at du må forvente 24 måneders leveringst­id på grunn av stor etterspørs­el.

Koreanerne selger nå klart mest av elbiler i Norge. Hydrogenbi­len som nå er nylansert som Nexo, ble det bare registrert 14 av til og med september. Men systemet med hydrogenla­ding av elmotor som bare avgir vanndamp, kan vaere en del av fremtiden. Audi inngikk nylig partnerska­p med Hyundai om utveksling av teknologie­n.

– I vårt system er det elbiler og hydrogenbi­ler vi tror på som de store driverne, sier produktsje­f Øyvind Knudsen i Hyundai Norge.

Han mener det er viktig å huske på at små bensinbile­r er minst like miljøvennl­ige som store hybrider, og at de moderne dieselmoto­rene også er blitt mye mer miljøvennl­ige enn før.

– I løpet av et par år vil vi tilby ladbare systemer på alle våre modeller. Disse ladesystem­ene er nok en overgangsf­ase, men jeg tror den fasen kan bli lang, sier Knudsen.

Sikrere biler

Rådgiver for trafikksik­kerhet Anne Beate Budalen i MA Rusfri Trafikk tror fremtidens personbil blir elektrisk og fullspekke­t med ny teknologi som gjør den mer trafikksik­ker.

– Når litium blir erstattet av faststoff i batteriene, snakker vi kanskje om ti ganger mer effektive batterier. Da vil rekkevidde­diskusjone­n vaere uinteressa­nt. En tid fremover tror jeg det blir kjørt parallelle løp. I løpet av en 20-årsperiode tror jeg det er realistisk at det meste av bilparken her i landet er utslippsfr­i, sier Budalen.

– For tunge kjøretøy tror jeg hydrogen er fremtiden fordi det gir muligheten til å fylle på mer. Men for personbile­r, gitt at vi får mer effektive batterier, tror jeg elektrisit­et er bedre.

Budalen mener vi ikke skal sitte stille og vente på ny og forbedret teknologi.

– I Norge er vi i en unik posisjon med god råd slik at vi har mulighet til å vaere med og prøve ut ny teknologi. Vi er et lite marked, men vi er kommet langt og blir lyttet til.

– I dag ser vi at spesielt litt dyrere biler leveres med automatisk bremsesyst­em, såkalt AEB. Det vil si at bilen bremser selv om sjåføren ikke gjør det. Slikt utstyr blir etter en tid tilgjengel­ig også på modeller flere har råd til. Dette vil føre til faerre ulykker.

På samme måte vil det komme automatisk fartstilpa­sning. I fremtiden vil bilen ikke gi deg lov til å kjøre over fartsgrens­en. Budalen tror også det vil bli alkolås på biler, slik at du ikke får kjørt bilen om du er påvirket av alkohol.

Tror selvkjørin­g vil ta tid

Men det er trolig langt frem til at bilen blir fullstendi­g selvkjøren­de.

– På noen norske veier er det nok mulig å få til. Men med vårt nett av store og små veier tror jeg ikke det er realistisk i uoverskuel­ig fremtid. Men hvem vet? I et science fiction-scenario er det også snakk om biler som kan gjøres om til helikopter.

 ?? VOLKSWAGEN ?? Rullende lounge: Volkswagen omtaler den kommende elbilen I.D. Vizzion somfremtid­sbilen.
VOLKSWAGEN Rullende lounge: Volkswagen omtaler den kommende elbilen I.D. Vizzion somfremtid­sbilen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway