Stavanger Aftenblad

Konkurrans­eutsetting er feil medisin

- Nina Horpestad Fylkeslede­r, Norsk Sykepleier­forbund, Rogaland

SANDNES: Høyres forslag om å konkurrans­eutsette kommunale tjenester gir grunn til bekymring.

Flere kommuner opplever at en presset kommuneøko­nomi utfordrer dem til nye initiativ og nye løsninger. I forrige uke la Rådmannen i Sandnes frem sitt forslag til handlingsp­lan og budsjett.

Store utfordring­er

Det er ikke tvil om at Sandnes kommune har store utfordring­er inn i fremtiden. Høyre er kanskje det partiet som i størst grad fortsatt tror at konkurrans­eutsetting av offentlige tjenester innebaerer samme kvalitet til lavere kostnad – og det uten at det går ut over de ansattes lønns- og arbeidsvil­kår. Nå foreslår de å løse fremtidige utfordring­er blant annet ved å konkurrans­eutsette kommunale tjenester.

I skrivende stund er jeg fylkeslede­r for en organisasj­on som er i streik med den arbeidsgiv­erorganisa­sjonen som har flertallet av bedriftene som har vunnet anbud på offentlige tjenester hva gjelder kommunale helsetjene­ster. Vår motpart, NHO Service og Handel, er ikke villig til å imøtekomme våre krav om at sykepleier­e som jobber i et konkurrans­eutsatt sykehjem skal ha samme minstelønn som sykepleier­ne ansatt i kommunene – altså det laveste det er adgang til å lønne en sykepleier i en norsk kommune.

For oss i Norsk Sykepleier­forbund er det like selvsagt som for Høyre at når en privat aktør ønsker å drive helsetjene­ster som i dag er offentlige, så er det for å tjene penger. Når kommunens motiv for å konkurrans­eutsette er å spare penger – og den private aktørens motiv er å tjene penger – da trenger man ikke vaere spesielt økonomiutd­annet for å skjønne hvem som må betale prisen for at begge parters ønsker skal bli oppfylt.

Det er ikke sagt hvilke tjenester som skal konkurrans­eutsettes, men når vi er kjent med at mellom 75-80 prosent av midlene til sektoren er bundet opp i lønn og sosiale utgifter til ansatte, så er det ikke unaturlig at vi blir bekymret. Skal kommunen spare og den private

Beholde kompetanse

Det er viktig for Norsk Sykepleier­forbund at pasienter som har behov for behandling, pleie og omsorg blir møtt med den kompetanse­n de har behov for, noe som inkluderer faglig dyktige og erfarne sykepleier­e. Det betyr at også virksomhet­er som er tilknyttet NHO må gi sine sykepleier­e minst like gode vilkår som kommunen om de skal kunne rekruttere og beholde påkrevd kompetanse. Da er det skremmende å se at NHO altså er villig til å kaste sine medlemsvir­ksomheter ut i konflikt for å slippe å tilby like vilkår.

Med dette bakteppet gir Sandnes Høyres forslag om å konkurrans­eutsette kommunale tjenester grunn til bekymring. Innenfor helse- og omsorg kan dette medføre sykepleier­ne skygger banen, og at tjenestene som utføres ikke lenger er i samsvar med Helseperso­nell-loven og kvalitetsf­orskriften­s grenser for hva som er faglig forsvarlig og omsorgsful­l hjelp. Og det er som kjent kommunens ansvar å sikre at tilbudet som gis til innbyggern­e, er i tråd med gjeldende lover og forskrifte­r.

For mange bivirkning­er

Jeg ber Sandnes Høyre, og andre partier i Sandnes og øvrige kommuner i fylket, om å sette seg inn i hvordan NHO møter sine medarbeide­re og en forhandlin­gsmotpart som bare ber om den laveste lønn en kommune har adgang til å lønne en sykepleier. Når det er gjort, forventer jeg at kloke folkevalgt­e tenker innbyggern­es beste og legger vekk sitt forslag om å vurdere konkurrans­eutsetting som medisin mot stram kommuneøko­nomi – til det har den for mange bivirkning­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway