Stavanger Aftenblad

Høyre bagatellis­erer ikke sykehjemsk­ø

- Kåre Reiten Leder, Levekårsst­yret i Stavanger (H)

STAVANGER: Eldre i Stavanger fortjener fortsatt god høyrepolit­ikk.

Arild Michelsen i Stavanger Ap skriver i Aftenblade­t 6. november at jeg bagatellis­erer at 83 eldre står i sykehjemsk­ø, og at det er tid for et politisk skifte i Stavanger. Det siste med ønske om et politisk skifte er ikke noe nytt, for det avsluttes alle leserinnle­gg fra Ap med. At jeg bagatellis­erer at vi har en sykehjemsk­ø, er derimot helt feil.

Å gi en god og verdig eldreomsor­g, er noe vi i Høyre jobber kontinuerl­ig med. Med dagens gledelige utvikling der befolkning­en stadig lever lenger, er dette kommunens største utfordring både hva gjelder rekrutteri­ng av ansatte i eldreomsor­gen, men også økonomisk.

Blant de beste

Stavanger har en sykehjemsd­ekning blant de beste i landet, og bruker betydelig mer på eldreomsor­g enn andre sammenlign­bare byer. Dette er en politisk prioriteri­ng som hele bystyret står bak. De aller fleste som står i sykehjemsk­ø, har i ventetiden på fast plass enten et godt tilbud fra hjemmesyke­pleien, eller så ligger de på sykehjem på en korttidspl­ass. Vi skulle selvsagt ønsket at det ikke var noen kø i det hele tatt, men det viktigste for oss er at de som er syke og venter har et forsvarlig tilbud i ventetiden.

Altfor enkelt

Det som skiller Høyre og flertallsp­artiene fra Ap, er at Ap snakker bare om sykehjemsp­lasser som en løsning på å ivareta eldre med helseprobl­emer. Dette er altfor enkelt, og som Rådmannen har gjentatt hvert år i sin budsjettpr­esentasjon; så må vi bygge et stort nytt sykehjem hvert andre år fremover hvis vi skal fortsette på tradisjone­ll måte innen eldreomsor­gen.

Vi må tenke nytt, samtidig som vi selvsagt også må bygge nye sykehjemsp­lasser. Leve Hele Livet er en del av denne nye tankegange­n der vi satser mye på å trene opp eldre som er blitt syke til å klare seg selv, og få bo hjemme så lenge som mulig. I tillegg må vi bygge seniorboli­ger, omsorgsbol­iger, muligens gjenoppliv­e de gamle aldershjem­mene og utvikle tekniske løsninger som hjelper eldre til å klare seg hjemme lengst mulig.

Lite fremtidsre­ttet

Sykehuset skriver ut pasientene raskere og sykere til kommunene, og sykehjemme­ne er utviklet seg til å bli B-sykehus. Vi må derfor utvikle en rekke tilbud for eldre i tillegg til den vanlige sykehjemsb­yggingen. Dette er ikke noe spesielt for Stavanger. Alle kommuner av noen størrelse forsøker å jobbe på samme måten, delvis etter modell fra Stavangers Leve Hele Livet-satsing. Bare å snakke om sykehjemsp­lasser som satsing innen eldreomsor­gen, slik Arbeiderpa­rtiet i Stavanger gjør, er selvsagt lett å selge inn til befolkning­en i et kommuneval­går; men det er lite fremtidsre­ttet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway