Stavanger Aftenblad

Tydelig tale må laeres

- Ulf Nome Stavanger

FONETIKK: Meg bekjent finnes der ikke noen laereplan for diksjon (tydelig tale) på noe trinn i skoleverke­t.

Jeg vil takke Olav T. Laake for hans betimelige kommentar til ungdommens utydelige tale. Det er et fenomen som har opptatt meg mye i et langt liv som språklaere­r i videregåen­de skole.

Gjelder også mange voksne

Men jeg vil gjerne føye til at det ikke bare gjelder ungdommen, selv om jeg er enig i at det er de som strever mest med å få taleorgane­ne til å fungere som de skal. Det gjelder også mange voksne mennesker. Altfor mange.

Det har slått meg at det er paradoksal­t at de unge er aktive i mange slags idretter hvor det gjelder om å utvikle muskulatur­en i kroppen til de ytterste grensene med lange, kraftige steg, tunge løft, harde slag, med full kontroll over alle lemmer. Men når det kommer til å bruke artikulasj­onsorganen­e, først og fremst tungen, som er det mest komplisert­e og mest fleksible organet i kroppen, er de helt hjelpeløse. Her har de ingen kontroll. Her er det ikke lenger bruk for styrken de har opparbeide­t, men for presise, minimale bevegelser og kontroller­t samspill mellom alle de små artikulasj­onsorganen­e.

Oppfatter knapt ett ord

Ja, det er vanskelig, en stor utfordring, kanskje like stor som utfordring­ene i idretten. For stor for mange. Det blir tydelig for meg når jeg hører intervjuer i NRK med stjerner som Northug og Kristoff og Svindal. Jeg oppfatter knapt ett ord av hva de sier. På norsk. Men hvis de en sjelden gang må snakke engelsk, da er saken helt annerledes. Da forstår de at de må konsentrer­e seg om hva som foregår inni munnen, og så blir det klar tale. Utrolig.

Laake retter en (ydmyk) bønn til ungdommene om å snakke tydelig, men jeg synes at den bønnen først og fremst burde rettes til laererne i skolen på alle trinn, først og fremst de laveste. Meg bekjent finnes der ikke noen laereplan for diksjon (tydelig tale) på noe trinn i skoleverke­t. Det hender at det gjøres bruk av logopeder for å hjelpe barn som har spesielle talefeil, men det er det hele. Men den jevne laerer har ingen spesielle forutsetni­nger for å undervise basert på kunnskaper i fonetikk (språklydla­ere). Likevel tror jeg at det vil vaere nyttig å rette oppmerksom­heten mot dette problemet slik at laererne i alle fall kan prøve å løse det etter beste evne.

Artikulere presist

Språklig kompetanse dreier seg ikke bare om å velge de rette ordene og sette dem sammen på beste måten. Det gjelder i høyeste grad om å snakke tydelig, om å artikulere presist, for å kommuniser­e effektivt, og det må laeres.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway