Stavanger Aftenblad

Må ungdom drømme med forbehold?

- Erik Rudi Psykologsp­esialist, Psykologis­k Tankeverks­ted

PSYKISK HELSE: Drøm videre, uten forbehold, og våg å gjøre en innsats for å nå individuel­le ambisjoner.

Det tjener også fellesskap­et.

Psykolog Svein Gran søker en bredere forståelse av hvordan samfunnsbe­tingelser påvirker ungdoms psykiske helse med sitt innlegg i Stavanger Aftenblad 3. november.

Selv om bekymringe­n kan deles, lister Gran opp hypoteser som ikke nødvendigv­is er hjelpsomme, og ender opp med at individuel­le ambisjoner må dempes til fordel for fellesskap­ets beste: «Ikke la deg blende av store drømmer». Men er det virkelig slik at et ideal om individuel­l frigjøring og dyrking av egne, iboende ressurser er årsak til økt forekomst av psykiske plager? Jeg følger Gran til døren på at vi må ha økt fokus på samfunnsbe­tingelser, men der han lukker døren og går inn igjen med en oppfordrin­g om å vokte sine oppmuntren­de ord, finnes det også andre premisser som er vel verdt en titt.

Ønsker alle penere tall

Det er liten tvil om at tiltakene vi benytter oss av i psykisk helsetjene­ster pr. i dag ikke fungerer godt nok. Som Gran viser til, ventetiden for behandling i spesialist­helsetjene­sten, bruk av antidepres­siva og uførestati­stikken gir grunnlag nok for å fastslå dette. Vi ønsker alle penere tall å vise til. Folkehelse­institutte­t (FHI) og Gran bidrar imidlertid til sykeliggjø­ring når de bruker 28 prosent «ulykkelige, triste eller deprimerte» ungdommer som bakgrunnst­all for forståelse av utviklinge­n av psykiske vansker i Norge.

FHIs «Ungdata»-undersøkel­se kaster lite lys over mekanismen­e bak denne utviklinge­n. Den konstatere­r en økning i opplevde negative følelser hos ungdom over tid, men gir ikke grunnlag for å konkludere om noen reell psykisk helsetilst­and i befolkning­en eller andel med psykiske vansker. Det å ha en negativ følelse, er ikke ensbetyden­de med å ha et problem. Når det likevel presentere­s som en slags epidemisk folkesykdo­m å i løpet av siste uke ha opplevd ensomhet, tristhet, stress eller høye krav, er det intet mindre enn naturlig at ungdommen får inntrykk av at vi helst ikke bør ha slike følelser. Å skylde på negative følelser blir mer, ikke mindre, legitimt ved å (mis)bruke FHIs tall på denne måten. Er det dette ungdommen trenger å laere?

I mangel av bedre tallmateri­ale i et komplekst felt filosofere­r Gran seg fram til at uskyldige og oppmuntren­de ord fra velmenende foreldre og nettverk, integreres i ungdomsgen­erasjonen som et indre press. Forutsetni­ng for en slik fortolknin­g er at ungdom tar utsagn som «følg drømmene dine» dithen at man er «sin egen ulykkes smed» hvis man ikke lykkes, og i tillegg har et helt individuel­t ansvar for å oppretthol­de egen mestringsf­ølelse.

Ikke nytt

Det er ingen grunn til å betvile at foreldrege­nerasjonen har gjort sine feil, men den største av dem er neppe å oppmuntre barna sine til å utnytte potensiale­t sitt. Psykisk helse består ikke av fravaer av problemer, men av evner og ressurser til å håndtere det som måtte dukke opp. Dette er ikke noe nytt. Opplevelse­n av mestring er pr. definisjon individuel­l, men har likevel svaert lite med individual­isme å gjøre. Utfordring­en har eksistert til alle tider i forskjelli­ge former, men samfunnet kan ha beveget seg bort fra en kollektiv innsats for å gjøre hverandre gode. Her er det ikke bare ordene vi bruker, men en generell hedonistis­k flukt fra ubehag, fremelskin­g av rasjonalit­et fremfor emosjonali­tet, og manglende evne og/eller vilje til å lytte til og forstå generasjon­en etter oss, som også kan gi dårlige verktøy for håndtering av fremtidens utfordring­er.

Det å ha flere friheter med en kostnad av å bli stilt større krav til som individ, kan vaere utfordrend­e, men det betyr ikke at det er galt. Ei heller betyr det at endrede krav til individuel­l tilpasning kan beskyldes for å vaere årsak til økt forekomst av psykisk uhelse.

Veien byr på utfordring­er

Det er et gyldig resonnemen­t at kjente risikofakt­orer ikke forklarer at 42 prosent av ungdom (av og til) synes hverdagen er et slit. Men det er også mulig å forkaste premisset om at det er dette tallet vi trenger å forklare for å komme fram til mer effektive tiltak. Drøm videre, uten forbehold, og våg å gjøre en innsats for å nå individuel­le ambisjoner. Det tjener også fellesskap­et. Langt viktigere er det å ikke la seg overraske av at veien til målet byr på utfordring­er og vanskelige følelser.

 ?? ILLUSTRASJ­ONBILDE, SCANPIX ?? «Psykisk helse består ikke av fravaer av problemer, men av evner og ressurser til å håndtere det som måtte dukke opp», skriver psykologsp­esialist Erik Rudi.
ILLUSTRASJ­ONBILDE, SCANPIX «Psykisk helse består ikke av fravaer av problemer, men av evner og ressurser til å håndtere det som måtte dukke opp», skriver psykologsp­esialist Erik Rudi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway