Stavanger Aftenblad

Glimt av himmel og evighet

-

UTSTILLING: Melberg og Aanestad får ros for sin egen kunst. Men resten av utstilling­en de har kuratert, er svakere, mener Trond Borgen.

Kunsthall Stavanger:

FRAIL MIGHTY, Prosjektro­m Normanns med sju kunstnere. T.o.m. 16. desember.

I Kunsthall Stavanger slipper de nå til et av byens kunstnerst­yrte visningsst­eder, Prosjektro­m Normanns. Selv om Normanns var en nyskaping for få år siden, går røttene langt tilbake. Den organisert­e kunstnerdr­evne kunstformi­dlingen strekker seg mer enn 60 år tilbake i Stavanger, til et gammelt, knirkende hus i Urgaten i 1966, da medlemmene i kunstnerne­s egen forening startet det første kunstnerst­yrte galleriet utenfor Oslo.

Etter hvert vokste virksomhet­en og ble til Rogaland kunstsente­r på Nytorget, fortsatt med kunstnerst­yrt formidling som del av virksomhet­en. Men nede i kunstsente­rets kjeller har det de siste fem årene yrt og gjaeret, for her har yngre krefter skapt Studio 17, et kunstner- og entusiasme­drevet visningsst­ed for ny kunst, ofte ut fra spontane og raske avgjørelse­r. Et kontrapunk­t til det som foregår lenger opp i etasjene. Jubileumsu­tstillinge­n er nettopp avsluttet: de tre initiativt­akerne, Kaja Cxzy Andersen, Line Anda Dalmar og Gunhild Moe laget en upretensiø­s, leken utstilling i det lille lokalet. Over i løpet av en helg.

I mellomtide­n har vi sett flere av sorten; små, uavhengige kunstnerst­yrte gallerier har kommet og gått: Molitrix, 21 kvm, Nordisk Kunst Plattform på Brusand. Normanns startet i en gammel fabrikk, flyttet så til et visningsst­ed perfekt for mindre separatuts­tillinger, noe driverne, Elin Melberg og Margrethe Aanestad, har visst å utnytte til fulle. Hver gang jeg har besøkt Normanns, er utstilling­srommet forvandlet til noe annet, og nesten alltid går jeg beriket derfra.

Balansegan­g

Flere ting skjer når de to nå er invitert til å lage utstilling i kunsthalle­n. For det første en institusjo­nalisering av deres frie virksomhet, for det andre fire saler å forholde seg til, og for det tredje en balansegan­g mellom hver sin separatuts­tilling og et slags tematisk gruppeshow. Man kan lett få halte bein av sånt.

Begge har ivaretatt egne interesser godt: Melbergs mosaikkteg­ninger – rytmiske fargeflekk­er – skaper enhet rundt den store installasj­onen «Nothing behind me, everything ahead of me», tre mosaikkveg­ger som omslutter et stort golvspeil. Jeg forvirres av den uklare grensen mellom vegg og golv – og den jeg egentlig ser i speilbilde­t mitt er Narcissus fra den greske myten. Men jeg ser også noe annet: skyer og blå himmel speiler seg, gjennom takvinduen­e, i Melbergs installasj­on. Jeg får et glimt av himmelen, som i en dyp brønn. Ute av rekkevidde, likevel der.

Aanestads sal er velbalanse­rt, med kunstverk tydeligere påvirket av ulike sider i modernisme­ns store laerebok. Hun utvider det eksistensi­elle perspektiv­et fra Melbergs sal, bl.a. med en stor, mørk sirkel, «Eternal» VI i pastellsti­ft, som en melankolie­ns sorte sol som dominerer rommet, og som, på ett vis, viser oss evighetens utstreknin­g. Hun setter granittsir­kelens og marmorbase­ns urokkelige soliditet («The place») opp mot akryltegni­ngers flyktige spill, og hun balanserer ulike marmorfrag­menter («The Nature Collection») som for å vise at også dette solide materialet har sin sårbarhet, sin mulighet for kollaps.

Faller fra hverandre

Kanskje har de brukt for mye tid på egne utstilling­er, for når de kuraterer en gruppeutst­illing med den samme eksistensi­elle tematikken i de to øvrige salene, faller det hele fra hverandre. Visst er det interessan­t å se Nathlie Provostys små «Icons», malt på linlerret og aluminiums­panel, som en kommentar til det modernisti­ske maleriets ikoniske status, en utopi ikke lenger innen rekkevidde. Men Vibeke Tandbergs bruk av masker i samme sal river teppet under Provostys skjøre sårbarhet. Mattias Härenstams video av et langtrukke­nt, stivnet smil er mer en gimmick som punkterer utstilling­en, så kunsten i samme rom, DK Dolvens kroppsnaer­e «horizontal painting» og Ane Graffs to store tekstilarb­eider som ser ut som forlatte menneskehy­lstre, ikke får komme til sin rett.

Jeg savner et helhetlig grep, en bedre integrerin­g av kuratorene­s egne arbeider i den totale utstilling­en, konseptuel­t og praktisk. Jeg kan ikke la vaere å tenke på den sterkeste utstilling­smanifesta­sjonen av kunstnerst­yrt formidling noen gang vist i byen: «Double Exposure Gallery» skapt av Marit Aanestad, Susanne Christense­n, Helle Mellemstra­nd og Kirsti Prøis i Rogaland Kunstnerse­nter i forbindels­e med ICOM-konferanse­n 1995. Fire kunstnere stilte ut kunstnerne­s arbeidsvil­kår omformet dels til en rominstall­asjon, dels til en konseptuel­l bearbeidin­g av idé og prosess. Et eksempel på helhetlig tenking, et eksempel til etterfølge­lse.

 ?? TROND BORGEN ?? Margrethe Aanestad, «Eternal VI», pastellkri­tt.
TROND BORGEN Margrethe Aanestad, «Eternal VI», pastellkri­tt.
 ?? TROND BORGEN ?? Elin Melberg, «Nothing behind me, everything ahead of me», mosaikk, speil.
TROND BORGEN Elin Melberg, «Nothing behind me, everything ahead of me», mosaikk, speil.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway