Stavanger Aftenblad

Selvsnakk og bønn

- Vidar Maeland Bakke

(Salmene 42, 2)

Snakker du med deg selv? Det har sunne og oppegående mennesker gjort til alle tider. Folk har også snakket med Gud til alle tider. I stillhet. Lavmaelt. Mumlende. Ropende. Syngende. Jublende. Gråtkvalte.

I Salmenes bok i Det gamle testamente­t finnes vakre eksempler på selvsnakk og bønn i sømløs forening. Salme 42 blir vår følgesvenn denne uka. I begynnelse­n møter vi et menneske som snakker med Gud om seg selv, av og til i tredje person som «min sjel», andre ganger som «jeg». Men her er ingen personligh­etsforstyr­relse. Dette mennesket har en sunn selvbeviss­thet. Jeg er nysgjerrig på denne vekslingen mellom et jeg som i det ene øyeblikket snakker med Gud om sin «sjel», og som i det neste snakker direkte til sin «sjel», med Gud som lyttende tredjepart. (Vers 6 og vers 12).

Kognitiv terapi er en populaer behandling­sform, blant annet i møte med depresjon. Enkelt sagt handler det om å bli mer bevisst på den indre samtalen vi mennesker kontinuerl­ig har med oss selv. Ved å se oss selv «utenfra» og bringe inn andre perspektiv­er, kan vi bryte med usunne og til dels usanne tankemønst­re. En slik indre dialog kan åpne for mer av virkelighe­ten enn den vi ser når vi bare går på autopilot.

Salme 42 modellerer en samtale med oss selv og Gud der vi både lytter innover og oppover, og våger å snakke aerlig både til oss selv og til Gud. Det vil jeg gjerne snakke mer om.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway