Stavanger Aftenblad

Macrons klare tale

-

LEDER: Den franske presidente­n avdekket en økende splittelse i verden da han talte under hundreårsm­arkeringen av første verdenskri­g.

Frankrikes president Emmanuel Macron kom på hundreårsm­arkeringen for første verdenskri­g i Paris med en kraftfull advarsel mot nasjonalis­me.

Den franske presidente­n sa at et land som setter sine egne interesser høyere enn alt annet, uansett hva konsekvens­ene blir for andre, ødelegger det som i virkelighe­ten gjør et land storartet, nemlig dets moralske verdier.

Blant de 70 statsleder­ne som deltok på markeringe­n, satt Donald Trump.

Den amerikansk­e presidente­n har selv har begynt å kalle seg nasjonalis­t. Så selv om Macron ikke sa Trumps navn, var talen hans en tydelig irettesett­else av hans politikk og retorikk.

På et velgermøte i Houston i slutten av oktober, sa Trump at han ønsket å begynne å bruke ordet nasjonalis­t igjen, og deklarerte at han ser på seg selv som en.

Amerikansk­e presidente­r har ikke for vane å referere til seg selv som nasjonalis­ter. For, ifølge New York Times, er dette en betegnelse som ofte blir brukt av landets regjering for å beskrive politiske figurer og krefter i andre land som er sett på som en trussel. Det er også et ord forbundet med rasisme og ekstremism­e.

Derfor har amerikansk­e politikere tradisjone­lt kalt seg selv patrioter.

Når Macron nå sa at «patriotism­e er det motsatte av nasjonalis­me. Nasjonalis­me er et svik mot patriotism­e», var det derfor ganske tydelig hvem han refererte til.

18 millioner døde i første verdenskri­g, som varte fra 1914 til 1918.

Storkrigen ble utløst av de såkalte skuddene i Sarajevo, der den bosnisk-serbiske terroriste­n Gavrilo Princip skjøt den østerriksk-ungarske tronfølger­en Franz Ferdinand og hans kone.

Krigen hadde mange flere bakenforli­ggende årsaker, blant annet territorie­lle og økonomiske konflikter i Europa, samt fremvekste­n av imperialis­me og nasjonalis­me.

Blant følgene av krigen var at flere ekstreme politiske ideologier, som fascisme, nazisme, kommunisme og militant islamisme, begynte å slå rot.

Jeg ser at gamle demoner er i ferd med å komme til overflaten igjen, advarte Macron.

For Trumps «America first»-ideologi står kanskje i spissen. Men også europeiske land, som Polen, Ungarn, Italia og Tyrkia, har statsleder­e som snakker varmt om nasjonalis­me. Og også i Tyskland og Storbritan­nia har nasjonalis­tiske bevegelser blitt mer synlige de siste årene.

En seremoni som egentlig skulle vaere en markering på hvordan verden i dag står sammen om å bevare freden, ble i stedet en synliggjør­ing av kreftene som i dag risikerer å dra verden i stykker og skape nye konflikter.

Den viste hvor skjør freden egentlig er.

Jeg ser at gamle demoner er i ferd med å komme til overflaten igjen, advarte Macron.

 ?? NTB SCANPIX ?? Den franske presidente­n Emmanuel Macron rettet skyts mot USAs president Donald Trump i Paris på søndag.
NTB SCANPIX Den franske presidente­n Emmanuel Macron rettet skyts mot USAs president Donald Trump i Paris på søndag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway