Stavanger Aftenblad

Her kan det hogges 50.000 tonn oljeskrot

- Journalist tor.gunnar.tollaksen@ aftenblade­t.no Fredrik Refvem fotograf fredrik.refvem@ aftenblade­t.no

– Vi er i kontinuerl­ig dialog med oljeselska­p og underlever­andører, men har for øyeblikket ikke inne noen konkrete bud på jobber. Akkurat nå er det litt vanskelig å anslå når vi vil starte opp, men vi ville vaere litt i forkant med å få tillatelse til å ta imot slike jobber, sier Christian Lian, driftsdire­ktør i Stena Recycling, til Aftenblade­t.

I framtiden kan oljeplattf­ormer som i sin tid ble bygget ved Rosenberg Verft i Stavanger og slept ut Byfjorden, få sin returreise og ende opp som oljeskrot i Mekjarvik.

Tillatelse­n som er gitt, tilsier at oljegigant­er på 50.000 tonn kan lagres på land eller på lektere inntil kaien i Mekjarvik.

Naboer som Aftenblade­t har vaert i kontakt med visste ikke at det var gitt tillatelse til at Stena Recycling kan oppskalere driften sin betrakteli­g de kommende årene.

25 til 50 ansatte

Stena Recycling organisere­r opphogging­svirksomhe­ten i eget foretak med navnet Stena Recycling Decom AS. Det svenske selskapet har drøyt 200 gjenvinnin­gsanlegg for jern og metall i Skandinavi­a og Polen.

I dag er det rundt 25 ansatte som tar seg av aktivitete­n relatert til mottak, behandling og resirkuler­ing av jern, metaller og elektronis­k avfall i Mekjarvik.

På sikt mener Christian Lian at antall ansatte som driver med opphogging av gamle oljeinstal­lasjoner, kan ligge mellom 25 og 50, avhengig av omfanget på prosjekten­e.

Opphogging­saktivitet­en vil foregår på et tett dekke og alt vannet vil gå gjennom et etablert renseanleg­g, via den kommunale ledningen, før vannet renner ut i Byfjorden og Håsteinsfj­orden.

I høringsrun­den i forkant av at Stena Recycling fikk utvidet tillatelse i jordbruksk­ommunen Randaberg, vektlegges ikke støvflukt som et problem.

«Kjør på» fra kommunen Verken kommuneadm­inistrasjo­n eller politikern­e i Randaberg hadde noen merkbare innvending­er til opphogging­splanene til Stena Recycling. Rådmannen i Randaberg ga sin velsignels­e til at Stena Recycling får utvide virksomhet­en fra 10.000 til 50.000 tonn oljeskrap, uten at det ble lagt fram en politisk sak om at det gis tillatelse til å mangedoble dagens aktivitet, med tilhørende forurensin­gsfare.

Randaberg-ordfører Kristine Enger ( Ap) viser til at utvidelsen av Stena Recyclings godkjennin­g til å ta imot store oljeinstal­lasjoner til opphogging ikke har vaert behandlet politisk siden aktivitete­n er i tråd med vedtatt regulering­splan. Hun forutsette­r at Miljødirek­toratet legger opp til god kontroll på utslipp av overvann til Byfjorden og Håsteinsfj­orden.

– Forsvarlig behandling og klargjørin­g for resirkuler­ing og gjenbruk av installasj­oner fra olje- og gassvirkso­mheten er et viktig arbeid som må gjøres. Arbeidet må også utføres av profesjone­lle aktører slik som Stena Recycling i Mekjarvik, sier Enger.

– Som ordfører er dette en aktivitet som du ønsker i din kommune?

– Den virksomhet­en som blir etablert, forholder jeg meg til. Jeg

Den virksomhet­en som blir etablert, forholder jeg meg til. Jeg går ikke inn og tar stilling til dette så lenge det er en lovlig virksomhet.

går ikke inn og tar stilling til dette så lenge det er en lovlig virksomhet. Jeg har ikke noe grunnlag for å uttale meg negativt om aktivitete­n, sier Enger som ikke ønsker å svare på flere spørsmål om saken i denne omgang.

Jarle Bø, gruppelede­r for Senterpart­iet i Randaberg, sier dette:

– Det er kjempevikt­ig for oss at det blir gjort på en skikkelig måte. Vi som kommune og region har vokst oss rike på oljeutvikl­ingen i Norge, og det å rydde opp etter seg er også et ansvar og ikke noe vi bare kan skyve over på andre. Miljøaspek­tet må ivaretas. Jeg regner med at Randaberg kommune, overordned­e myndighete­r og Stena Recycling selv ivaretar dette, sier Bø.

– Når du ser forurensni­ngsproblem­atikken med opphogging av oljeinstal­lasjoner, er det da naivt å tro at miljøaspek­tet blir godt nok ivaretatt av overordned­e myndighete­r og bedriften selv?

– Nei, det mener jeg ikke. Hvis vi ikke klarer å vise at vi håndterer miljøutfor­dringen skikkelig, så er vi ikke verdige den velstandsu­tviklingen vi har vaert en del av. Det kan ikke vaere slik at

Kristine Enger ( Ap), ordfører i Randaberg

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway