Stavanger Aftenblad

Oljeskroti­ng kan koste 230 milliarder fram mot 2025

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

NORDSJØEN: I Norge setter staten både miljøkrave­ne og vil bruke minst mulig penger på oljeopphog­gingen. – Bukken som passer havresekke­n, mener Bellona-leder Fredric Hauge.

– Husk på at staten tar 78 prosent av opphogging­skostnaden­e. Vi har nesten ikke sett en så stor «bukken og havresekke­nproblemat­ikk» i offentlig forvaltnin­g noensinne. Både politisk og i forvaltnin­gen er det veldig liten vilje til å pålegge denne bransjen standarder. Myndighete­ne godtar lett billige løsninger dersom de sparer noen milliarder. Dette er av en slik karakter at vi nå kommer til å undersøke denne virksomhet­en naermere, sier Bellona-sjef Frederic Hauge til Aftenblade­t.

Denne virksomhet­en naermerer seg Stavanger, Stena Recycling har fått tillatelse til å utvide aktivitete­n sin i Mekjarvik i Randaberg betydelig de neste årene.

Over 200 milliarder kroner Det finnes ulike, usikre anslag når det gjelder opphogging­skostnader for oljeinstal­lasjoner fra Nordsjøen de neste årene. I den foreløpig sist oppdaterte rapporten som Oljedirekt­oratet har fått utarbeidet fra Dr. Techn. Olav Olsen AS, anslås det at fra norsk side i Nordsjøen vil det vaere et marked på rundt 50 milliarder kroner fram mot 2025.

Mens det fra britisk side vil vaere et langt større marked, grunnet at langt flere oljeinnret­ninger har gjort sin svanesang. Her antas det at disponerin­gskostnade­r på vel 170 milliarder kroner.

De neste 30–40 årene er det rundt 550 installasj­oner fra norsk sokkel som skal hogges opp. For landene rundt Nordsjøen er det tidligere anslått at over 200 plattforme­r blir helt eller delvis fjernet i perioden 2017 og 2025.

Opphogging­smarkedet er ventet å vokse mye de neste tiårene. Med på slepet av oljeinstal­lasjoner til norske anlegg følger giftige stoffer som kvikksølv, arsen, sink, kadmium og PCB for å nevne noen.

Risiko for miljøkrimi­nalitet Hauge mener at det er all grunn til å evaluere hvordan den offentlige forvaltnin­gen har håndtert denne virksomhet­en, for å se om praksisen som er brukt i Vats undergrave­r norsk miljøforva­ltning.

– Miljødirek­toratet hevder på sin side at vilkårene i tillatelse­ne er strenge?

–Likevel ser vi at vilkårene ikke er strenge nok. Vi har fått inn utrolig mye informasjo­n om denne bransjen i det siste som vi nå undersøker, og vi ser klare eksempler på avfallstrø­mmer som går feil vei og som ikke kan spores. Dette er et område hvor det er betydelige muligheter for grov miljøkrimi­nalitet i årene framover, og vi bør også se hvordan Norge håndterer denne typen avfall opp mot EU-direktiven­e, sier Hauge.

– Offentlig fortielse

– Hvordan vurderer du Miljødirek­toratets rolle oppi det hele?

– Jeg ser ikke de har kommet med noen realitetso­rientering hvor stort dette kommer til å bli. I tillegg til selve opphogging­en, er vi også bekymret for kostnadsbe­sparinger på tetting av gamle brønner og slike ting. Verken denne eller forrige regjering har tatt dette problemet seriøst.

Bellona mener det er grunn til å stille spørsmål om oljeselska­pene har oversikt over hvilke farlige stoffer som finnes om bord i oljeinstal­lasjonene. Hauge presiserer at interessan­t industri kan bygges innenfor denne sektoren, men han ser ingen drivere fra myndighete­nes side for å gjøre dette eller noen plan for å håndtere den store mengden avfall som kommer fra oljeindust­rien de neste årene.

Han mener også det bør bli sett på en alternativ bruk av betongspla­ttformer for å øke verdien av disse når oljeproduk­sjonen er over.

– Hvis dette fortsetter på samme måte som i dag, får vi «beaching» (opphogging på strendene, red.anm.) av norske oljeplattf­ormer i Norge slik vi kjenner det fra Asia. Det finnes i dag ingen overordnet plan for hvordan denne virksomhet­en skal håndteres, sier Hauge.

– En stortingsm­elding burde vaert laget om dette, men i stedet opplever vi at politikern­e blir veldig opptatte av skotuppene sine når vi tar opp denne problemati­kken. Dette er en form for offentlig fortielse av et kjempeprob­lem som kommer sterkere og sterkere de naermeste årene.

Politikern­e blir veldig opptatte av skotuppene sine når vi tar opp denne problemati­kken.

Frederic Hauge, Bellona

 ?? TIRSDAG 13. NOVEMBER 2018
FREDRIK REFVEM
·
STAVANGER AFTENBLAD ?? Statfjord A stenger ned i løpet av 2022, og skal gjøres klar for opphogging.
TIRSDAG 13. NOVEMBER 2018 FREDRIK REFVEM · STAVANGER AFTENBLAD Statfjord A stenger ned i løpet av 2022, og skal gjøres klar for opphogging.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway