Stavanger Aftenblad

Dette kan bli bomsatsene i Ryfast

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

BOMPENGER: Statens vegvesen har laget nye beregninge­r for bompengeta­kstene i Ryfast.

I Ryfylketun­nelen ligger foreløpig an til å koste: y 176 kroner for personbil med bombrikke (220 kroner uten brikke). y 88 kroner for elbil (halv pris). y 449 kroner for større kjøretøy

(ingen rabatt). y I Hundvågtun­nelen ligger

prisen an til å bli: y 11 kroner for elbil (halv pris) y 23 kroner for personbile­r med bombrikke (29 kroner uten brikke). y 69 kroner for større kjøretøy

(ingen rabatt).

– Men i realiteten ligger det an til at bompengeta­kstene blir lavere enn dette, sier Tina Jacobsen, rådgiver i Statens vegvesen.

Grunnen er at de foreløpige takstene er beregnet ut fra de forutsetni­ngene som ligger i Stortingsp­roposisjon­en for Ryfast, blant annet med 6,5 prosent lånerente. I virkelighe­ten har prosjektet tatt opp lån på 2-tallet.

I 2012-kroner skulle Ryfast koste 5,2 milliarder kroner. Sluttsumme­n i dagens kroneverdi ser ut til å bli cirka 7,3 milliarder kroner. Nytt mva-regime har økt prosjektko­stnadene på vegprosjek­ter med 15,9 prosent, men disse merkostnad­ene dekkes av staten. Generell prisvekst i perioden har vaert over 20 prosent.

– Takstnivåe­t vil bli vurdert på nytt naermere innkreving­sstart når informasjo­n om lånebeting­elser og bompengese­lskapets samlede gjeld er kjent. Vi skal ha en full gjennomgan­g på nyåret, opplyser Tina Jacobsen.

det

Strand-ordfører Irene Heng Lauvsnes reagerer.

– Prisen er altfor høy på vanlig bil og på større kjøretøy. Dette sammen med at resten av bompengene i stavangero­mrådet har nå gitt dramatisk høye pendlerutg­ifter for våre innbyggere. Ingen bør betale mer enn 40.000 kroner per år for å reise mellom hjemstedet og arbeidspla­ssen og det bør innføres et passerings­tak, sier Irene Heng Lauvsnes om de foreløpige bompengeta­kstene.

Presses inn i Ferde

Disse takstene forutsette­r at Ryfast AS blir lagt inn under Ferde AS, det nye regionale bompengese­lskapet, og at det innføres nytt takst- og rabattsyst­em. Fordelen med å overføre Ryfast til Ferde er at staten lokker med en gulrot i form et årlig tilskudd på 42 millioner kroner, totalt 840 millioner over 20 år. Uten dette tilskuddet blir bomtaksten­e drøyt 11 prosent høyere enn takstene som er nevnt over.

I et brev til Ryfast-eierne varsler vegvesenet at det begynner å haste med å få avklart hvilket takst- og rabattsyst­em Ryfast skal ha.

I Stortingsp­roposisjon­en er det lagt opp til at forskuddsb­etaling gir inntil 50 prosent rabatt. Men Statens vegvesen innfører snart et nytt system for bompengein­nkreving, som ikke støtter forskuddsi­nnkreving. Ferde AS opererer med 20 prosent rabatt og etterskudd­sinnkrevin­g, det vil si at regningen for bompasseri­nger kommer måneden etter.

– Hvis Ryfast AS ønsker å beholde forskuddsi­nnkreving, må Statens vegvesen anskaffe et annet innkreving­ssystem. Vi må få et signal innen januar dersom vi må begynne anskaffels­en, forklarer saksbehand­ler Kristian Bauge i Statens vegvesen region vest.

Det vil koste om lag 20 millioner kroner å anskaffe et slikt spesialsys­tem, mens den årlige kostnaden med å drifte systemet blir cirka 30–40 millioner kroner.

To av tre

Ferde AS har bedt de tre Ryfasteier­ne, som er Rogaland fylkeskomm­une, Stavanger og Strand, om å overføre sine eierandele­r. Strand og Stavanger har gjort vedtak om dette. Fylkesting­et har tidligere vedtatt at det ønsker å vente til bompengeta­kstene er satt. Saken kommer opp i Samferdsel­sutvalget 21. november. Og nå går fylkesrådm­annen inn for å overføre Ryfast AS til Ferde, uten at innstillin­gen sier noe om tekst- og rabattsyst­emet.

– Ryfast må selv dekke kostnader til nytt system om en lokalt velger å beholde den vedtatte takst- og rabattstru­kturen, presiserer Kristian Bauge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway