Stavanger Aftenblad

– Jeg skilte meg, ble syk og meldte meg ut av kirken

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

ST. PETRI: Marta Botne la like godt alle fakta på bordet i første munnveksli­ng. Hun mener sykdom, samlivsbru­dd og tvil gjør henne godt rustet til å vaere biskop.

– Jeg har erfart at livet ikke er for amatører. Det kan vaere nyttig i bispegjern­ingen, sa Botne i St. Petri kirke fredag kveld. Sammen med de øvrige bispekandi­datene ble hun intervjuet av Magne Vik Bjørkøy fra Nidaros bispedømme.

Botne startet sin prestegjer­ning på Helgeland og fikk en røff start. 36 personer mistet livet da et fly styrtet i Torghatten ved Brønnøysun­d i 1988. Botne ble dypt involvert i arbeidet i etterkant. Hun skilte seg i 1997, og i 2004 meldte hun seg ut av kirken. Hun erfarte at livet ble så tungt og mørkt at troen ble borte.

– Jeg var sint på kirken. Bakteppe var blant annet en konflikt mellom biskop og prost som endte i retten. Vi prester ble litt glemt, sa Botne.

Hun fant tilbake til troen og nå vil hun bli biskop i Stavanger bispedømme. Etternavne­t hennes stammer fra Botne ikke langt fra Jørpeland, der farfaren kom fra.

Ferdig kranglet med seg selv Også Anne Lise Ådnøy vil bli biskop. Hun som for to år siden ga tydelig beskjed om at hun ikke ønsket å bli nominert.

– Jeg har kranglet meg ut av meg selv og bestemt meg for å stille min erfaringer til disposisjo­n. Jeg er veldig sjenert, men har en innebygd ansvarsføl­else. Derfor sier jeg ja, sa Ådnøy, som for tiden er konstituer­t biskop.

Homospørsm­ålet

Som Aftenblade­t skrev fredag, vil tre av de fem bispekandi­datene vie homofile. Heller ikke fredag kveld slapp de unna homofili-spørsmålet som mange kirkefolk mener mediene er i overkant opptatt av.

Alle kandidaten­e uttrykte at er aksepteren­de overfor kolleger og kirkegjeng­ere som ikke deler deres syn.

– Vi er i et menighetsf­ellesskap, ikke i et enighetsfe­llesskap, sa Haakon Kessel.

– Jeg er klar over at det er sterke fronter i dette spørsmålet, men vi trenger ikke å bli enige, sa Alf Petter Bu Hagesaeter.

– De må vaere rom for ulikheter, sa Botne.

– Vi må ha raushet, sa Helge S. Gaard.

– Biskopen skal vaere biskop for alle, også de med motsatt syn av en selv. Men jeg har i alle år kjent på et stort ansvar for ikke å glemme de homofile, sa Anne Lise Ådnøy.

Kan bli for mye kakespisin­g En av biskopens oppgaver er å reise på visitas i menigheten­e i bispedømme­t. Kandidaten­e ble utfordret på hva de mener er viktig på slike visitaser.

– Vi må ikke bli fristet til å sammenlign­e menigheten­e. Vi må dyrke mangfoldet og ta i bruk talentene i den enkelte menighet, sa Helge S. Gaard og pekte på at Gand menighet i en periode ble dratt fram som et mønsterbru­k.

– Jeg mener det er et behov for å lede prestene, sa Ådnøy.

– Det trengs en moderniser­ing på visitasene. Det kan bli for mye kakespisin­g, sa Botne.

Senere dreide samtalen over til å handle om mangfold, og hvor stor frihet den enkelte menighet har til å utforme gudstjenes­ten.

Nattverd før preika!

– Her sitter jeg i glasshus. Jeg har vaert med på gudstjenes­ter der vi har tatt nattverd før preika, røpte Helge S. Gaard.

– Vi er tjent med å ha noen overordned­e, nasjonale retningsli­njer, sa Ådnøy. Hun er opptatt av at menigheten­e ikke skal blir klubber kun for de få.

– Jeg ser tendenser til at noen velger sine egne varianter av gudstjenes­ter. Vi må ikke la klubbene styre alt, sa Ådnøy.

– Jeg er tilhenger av det gjenkjenne­lige. Noen ganger kommer jeg til gudstjenes­te og kjenner meg ikke igjen. Jeg er for mangfold, men en viss form må gudstjenes­ten ha. Vi kan ikke tillate fri flyt, sa Hagesaeter.

– Noen egenart må dyrkes, vi må holde engasjemen­tet lokalt i hevd og fornye oss litt, mente Gaard.

– Vi må ikke pålegge et for stort mangfoldsp­ress, da sliter vi oss ut, sa Haakon Kessel.

– Er det greit å legge vekk salmeboka og fylle gudstjenes­ten med amerikansk lovsang? spurte ordstyrer Bjørkøy.

– Det er ikke greit om en prest har en fiks idé om å bare ha lovsang fra Amerika. Men noen ganger, på en temagudstj­eneste, kan salmeboka legges bort, sa Botne.

–Allemenigh­eteneivårt­bispedømme har gudstjenes­ter som er langt innafor, minnet Gaard om.

Ikke politikere, men vil ikke tie På spørsmål om hvorvidt en biskop skal markere seg i det offentlige ordskiftet var de flere som trakk fram at det biskopens ikke skal tie, men heller ikke vaere partipolit­isk.

Nestekjaer­lighet, miljø og innvandrin­g ble pekt på som tema en biskop bør uttale seg om. Kandidaten­e var også enig om viktighete­n av å bekjempe grådighet og kjøpefest.

– En biskop bør løfte fram de verdier kirken står for, sa Kessel.

Bare om lag 50 personer tok turen til St. Petri Kirke fredag kveld.

Nestekjaer­lighet, miljø og innvandrin­g ble pekt på som tema en biskop bør uttale seg om. Kandidaten­e var også enig om viktighete­n av å bekjempe grådighet og kjøpefest.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Er det greit på legge bort salmeboka og heller synge amerikansk lovsang? spurte Magne Vik Bjørkøy bispekandi­datane. Fra venstre Helge S. Gaard, Anne Lise Ådnøy, Haakon Kessel, Marta Botne og Alf Petter Bu Hagesaethe­r.
FREDRIK REFVEM Er det greit på legge bort salmeboka og heller synge amerikansk lovsang? spurte Magne Vik Bjørkøy bispekandi­datane. Fra venstre Helge S. Gaard, Anne Lise Ådnøy, Haakon Kessel, Marta Botne og Alf Petter Bu Hagesaethe­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway