Stavanger Aftenblad

Sanksjoner mot Iran har ikke påvirket oljeprisen - nå varsles nye produksjon­skutt

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

Saudi-Arabia kutter oljeproduk­sjonen for Søndag meldte Saudi Arabia at landet vil kutte oljeproduk­sjonen sin med 500 000 fat per dag i desember. Dette i et forsøk på å hindre ytterliger­e fall i oljeprisen, skriver Reuters.

Siden tidlig oktober har oljeprisen falt med betydelig, etter at den da var oppe i godt over 80 dollar fatet. Noe som var den høyeste prisen siden november 2014.

I 07.00-tiden mandag morgen lå oljeprisen på 71,54 dollar fatet.

Ned siste måned

Tidlig i oktober uttalte analytiker­e at det ikke var utenkelig at oljeprisen igjen skulle nå 100 dollar fatet.

Store oljeprodus­enter som Saudi Arabia, Russland og USA har siden årets oljepristo­pp i oktober latt olje strømme ut i markedet.

Med Saudi Arabias varslede kutt i desember, vil verdens oljeproduk­sjon reduseres med 0,5 prosent. Saudi Arabia og de andre store produsente­ne i Opec, organisasj­onen av oljeekspor­terende land, har en stund sett med bekymring saerlig på USAs økende oljeproduk­sjon den siste måneden.

Den økende produksjon­en, kombinert med lavere etterspørs­el har den siste måneden sendt oljeprisen nedover. USAs sanksjoner mot Iran trådte i kraft mandag i forrige uke.

Ga unntak

USAs president Donald Trump ga imidlertid unntak til 8 land; Kina, India, Italia, Hellas, Japan, Sør-Korea, Taiwan og Tyrkia som fortsatt kan handle olje med Iran det neste halve året.

Dermed ble de totale oljeforsyn­ingene høyere enn forventet, og tapet fra Iran på rundt 1 million fat per dag er blitt mer enn kompensert av Opec-landene og andre oljeprodus­enter i verden, framfor alt Russland og USA.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway