Stavanger Aftenblad

Marte Michelet teiknar eit svart-kvittbilde utan rom for tvil

-

SAKPROSA: Marte Michelet vil knusa myter. Ho går så hardt til verks at ho kan skapa nye.

Marte Michelet: Hva visste hjemmefron­ten? Holocaust i Norge: varslene, unnvikelse­ne, hemmeligho­ldet. 412 sider. Gyldendal

Det er draumen historikar­en ber på: Å finna eit dokument som snur opp ned på etablerte sanningar. Marte Michelet ville ikkje tru det var sant då ho fekk vita det: Motstandsh­elten Gunnar Sønsteby hadde i intervju med historikar­en og motstandsh­elten Ragnar Ulstein i 1970 vedgått at han tre månader før det skjedde hadde fått varsel om arrestasjo­nane av dei norske jødane i oktober og november 1942. Det var altså ikkje slik som ein har trudd, at aksjonen kom som lyn frå klar himmel.

På dette dokumentet har Marte Michelet skapt ei ny forteljing: Heimefront­en visste kva som ville skje, men gjorde ikkje noko, fordi jødane ikkje var viktige. Mange jødiske liv kunne ha vore berga om den norske motstandsr­ørsla hadde varsla og hjelpt jødane til å flykta medan det ennå var tid.

Michelet skriv med ein temperatur og intensitet som er ein Bragepris-vinnar verdig. Med eit imponerand­e mot utfordrar ho både respektert­e krigshelta­r og norske sjølvoppfa­tningar. Spørsmålet er likevel om ho forfører både seg sjølv og lesaren til å tru på eit nytt svart-kvittbilde, der kjeldene blir pressa inn i ei alternativ ramme som ikkje kan gi rom for nyansar eller tvil.

Varsel frå Tyskland

Teorien om at motstandsr­ørsla vart varsla knyter seg først og fremst opp mot to anti-nazistiske tyske offiserar, Helmuth von Moltke og Theodor Steltzer. Det er kjent frå før at begge hadde kontakt med norske motstandsf­olk. Moltke var jurist i den militaere etterretni­ngsorganis­asjonen Abwehr og djupt sjokkert over opplysning­ane om organisert massemord på jødane i Aust-Europa. Han kan ha varsla alt i april, men i alle fall i midten av september, då han var på besøk i Norge.

Motstandsm­ennene Arvid Brodersen og Tore Gjelsvik var blant dei som fekk varselet og som hevda at dei hadde informert vidare i det jødiske miljøet. Korleis, og i kva omfang dette skjedde, er uvisst, og Michelet har heller ikkje meir enn kritiske spekulasjo­nar å tilføra. Eit problem var at Moltke ikkje hadde presis informasjo­n om når aksjonen mot jødane i Norge ville bli sett i verk.

Michelet meiner likevel at det kunne ha gjort ein stor forskjell om informasjo­nen hadde blitt spreidd meir aktivt. Det er diskutabel­t. Ho skriv sjølv at det alt i september 1942 var stor uro i det jødiske miljøet for kva som kunne skje. I politikare­n Jo Benkows sjølvbiogr­afi «Fra synagogen til Løvebakken», som Michelet ikkje siterer på dette, er stemninga oppsummert meir presist: «I september 1942 begynte de første ryktene å spre seg her hjemme om at nå var turen kommet til de norske jødene. Massearres­tasjoner av alle mannlige jøder var naer foreståend­e, ble det sagt.»

Benkow sjølv valde å flykta, delar av familien hans var blant dei mange jødane som vart verande, trass i risikoen. Kanskje nekta dei å ta inn over seg kor ille det kunne gå, kanskje vegra dei seg mot ei strabasiøs flukt, kanskje valde dei fatalistis­k å ta imot det som måtte koma. Det er mogleg, men ikkje sikkert, at meir informasjo­n frå den norske motstandsr­ørsla ville ha påverka fleire til å røma landet.

Brutal krigslogik­k Heimefront­en var også i ein vanskeleg situasjon hausten 1942. Delar av organisasj­onen var rulla opp, og tyskarane stramma grepet. 12. oktober innførte okkupasjon­smakta dødsstraff for å hjelpa folk til å flykta. Det må ha fortona seg uhyre risikabelt å senda store grupper kvinner, barn og eldre ut på sårbare fluktruter i norsk skogsterre­ng. Enkelte stader gjekk det då også gale, med dødeleg resultat.

Den norske motstandsr­ørsla opererte etter ein krigslogik­k, brutalt oppsummert av Gunnar Sønsteby: «Vi skulle slåss, ikke hjelpe folk.» Kampen mot tyskarane trumfa alle andre omsyn. Det var den same tankegange­n som låg bak då britar og amerikanar­ar prioritert­e å bomba tyske byar og militaeran­legg framfor konsentras­jonsleiran­e. Den var kynisk, men ikkje nødvendigv­is driven av antisemitt­isme.

Michelet vedgår at det var ei bragd at 620 jødar trass alt vart berga ut av landet, halvparten i regi av organisasj­onen Carl Fredriksen­s Transport. Ho peikar samstundes på at mange av dei jødiske flyktninga­ne vart utsette for pengeutpre­ssing. At enkelte hjelparar var drivne meir av utsikter til økonomisk vinning enn av idealisme, er eit ømt punkt, men Michelet har rett i at det er på tide at krigshisto­rikarane også går inn i dette temaet.

Ikkje «eigentlege» nordmenn Marte Michelet er ein streng dommar, frå sitt utsiktspun­kt i 2018. Ho let sjeldan tvilen koma tiltalte til gode, for å seia det slik. Med ei så fordømmand­e tilnaermin­g risikerer ho at boka utløyser ein skyttargra­vskrig i staden for ein open, kritisk diskusjon omkring arrestasjo­nen og massemorde­t på norske jødar hausten 1942.

Det vil vera synd, for boka har vesentleg stoff til ettertanke. På meg gjorde det størst inntrykk å lesa den omfattande dokumentas­jonen av kor utbreidde fordommane og dei negative stereotypi­ane om jødar var blant leiande nordmenn. Sjølv om ein tek høgde for litt selektiv sitatpraks­is, er det ubehageleg å lesa kva Milorg-sjefen Jens Chr. Hauge eller den intellektu­elle London Radio-kronikøren Arne Ording kunne få seg til å skriva. Sjefen for den norske legasjonen i Stockholm meinte jamvel at det burde vera opp til svenske jødar å hjelpa sine norske «trosfeller». Rett skal vera rett: på det punktet sette London-regjeringa foten ned og slo fast at alle norske statsborga­rar skulle behandlast likt.

Nordmenn flest var ikkje jødehatara­r. Men svaert mange såg på jødane som eit framandele­ment, dei var ikkje «eigentlege» nordmenn. Det kan ha verka inn på viljen til å hjelpa, og til å ta inn over seg omfanget av den jødiske tragedien, både under og etter krigen. Og Marte Michelet provoserer oss mellom linjene til å tenkja: Kven er det som ikkje er «eigentlege» nordmenn i dag?

 ??  ?? Marte Michelet sender folk i skyttergra­ver, og det er synd, meiner vår bokmeldar.
Marte Michelet sender folk i skyttergra­ver, og det er synd, meiner vår bokmeldar.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway