Stavanger Aftenblad

Omstridt menneskere­ttighetsle­der slått personlig konkurs

- Hans Petter Aass hans.petter.aass@aftenblade­t.no

GNRD: Den mye omtalte lederen av en mystisk menneskere­ttsorganis­asjon i Hillevåg er slått personlig konkurs. Kemneren i Sola mener Loai Deeb skylder drøyt 17,3 millioner i ubetalt skatt.

Loai Deeb var president i mye omtalte Global Network for Rights and Developmen­t (GNRD). Den tidligere vekteren på Stavanger Lufthavn Sola ble tilsynelat­ende styrtrik av å jobbe med menneskere­ttigheter og et angivelig konsulents­elskap han drev i De forente arabiske emirater.

En Økokrim-aksjon i mai 2015 snudde imidlertid opp ned på Deebs tilvaerels­e. GNRD gikk konkurs sommeren 2016, mens Deeb selv ble tiltalt for grov økonomisk kriminalit­et, flere tilfeller av dokumentfa­lsk og menneskesm­ugling. Nylig ble han dømt til fengsel i fire og et halvt år i Stavanger tingrett. Dommen er anket.

Spesielt bo

Etter flere års kamp mot ligningsmy­ndighetene er den tidligere GNRD-presidente­n nå også slått personlig konkurs.

_ Dette boet er veldig spesielt, blant annet fordi flere offentlige etater har tatt utlegg i diverse konti. Jeg er i ferd med å sette meg inn i saken nå, og skal også ha en samtale med Deeb før første skiftesaml­ing i Stavanger tingrett 13. desember , sier advokat Hogne Skjerpe. Han er oppnevnt som bostyrer.

Fra hovedkonto­ret i Hillevåg bygget Loai Deeb opp en menneskere­ttsorganis­asjon med kontorer i syv land. Dette klarte han fordi ukjente sponsorer i Midtøsten fra 2013 plutselig begynte å overføre store summer til både GNRDs konto i SR-bank og flere andre konti som ble kontroller­t av Sola-mannen.

Vokste i rekordfart

Til sammen skal om lag 140 millioner kroner ha kommet fra banker i De forente arabiske emirater i løpet av en periode på under tre år. Økokrim hevder bakmennene har gjort alt de kan for å skjule hvem de er, men har gitt opp finne ut hva som er pengenes egentlige opphav.

Resultatet av pengestrøm­men var at GNRD vokste i rekordfart, og snart hadde kontorer i syv land. Samtidig som dette skjedde ble Deeb en rik mann.

Deeb selv har hevdet at han siden 2014 har tjent store penger gjennom et konsulentf­irma han eide i Emiratene. Han oppgir også ha varslet skattemynd­ighetene om dette før de store overføring­ene til hans kontoer startet.

Bestrider konkursgru­nnlag Ligningsmy­ndighetene mener likevel han skylder millioner av kroner i restskatt for de tre årene da pengene strømmet inn. Allerede i slutten av august sendte kemneren i Sola inn sin begjaering om personlig konkurs for Deeb. Behandling­en av saken ble imidlertid utsatt , blant annet som følge av straffesak­en mot Deeb.

Den tidligere GNRD-presidente­n og hans advokater bestrider grunnlaget for konkursbeg­jaeringen. Loai Deeb skriver i en mail at han ikke lenger ønsker å svare på spørsmål fra Aftenblade­t. Advokat Erik Torall, som represente­rer GNRD-presidente­n i skattesake­n, er for tiden på ferie i Afrika.

 ?? RUNE VANDVIK ?? Loai Deeb, som er tidligere president i en menneskere­ttsorganis­asjon som holdt til i Hillevåg, skylder angivelig skattemynd­ighetene drøyt 17 millioner i ubetalt skatt. Nå er han slått personlig konkurs.
RUNE VANDVIK Loai Deeb, som er tidligere president i en menneskere­ttsorganis­asjon som holdt til i Hillevåg, skylder angivelig skattemynd­ighetene drøyt 17 millioner i ubetalt skatt. Nå er han slått personlig konkurs.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway