Stavanger Aftenblad

Tidenes verste skogbrann i California

-

Antallet omkomne etter brannene i den amerikansk­e delstaten fortsetter å øke. Søndag kveld opplyste myndighete­ne at ytterliger­e seks personer er bekreftet omkommet i brannene.

Totalt har 29 personer omkommet i den store brannen nord i California, mens to er omkommet i en annen brann naer Malibu.

California­s dødeligste skogbrann inntil nå var Griffith Parkbranne­n i 1933 der 29 personer mistet livet. Brannen som herjer nord i delstaten nå har dermed tangert dette tallet, og dødstallet ventes å stige.

I tillegg er over 6700 bygninger og andre konstruksj­oner brent ned – flere enn i noen annen skogbrann i California­s historie.

Identifise­rer omkomne

Sheriff Korey Honea i Butte fylke, der byen Paradise ble naermest utslettet i brannen, sier 228 personer er fortsatt ikke gjort rede for. Fem av de omkomne ble funnet døde i boliger, og én ble funnet i en utbrent bil, opplyser Honea.

Det arbeides nå med å identifise­re alle omkomne etter brannen. I Paradise, hvor 27.000 har mistet hjemmene sine, jobber fem team med å søke etter overlevend­e.

Eksperter har med seg en mobil DNA-lab som skal undersøke levningene etterhvert som de blir funnet. I noen av tilfellene er det bare beinrester eller fragmenter av bein som er igjen, har Korey Honea forklart tidligere.

– Jeg tror jeg kommer til å dø Fra hele delstaten kommer det nå dramatiske skildringe­r fra mennesker som har kommet seg unna flammene i siste liten.

Nichole Jolly, som var på jobb sykepleier i byen Paradise da hun måtte evakuere, sier til NBC at hun ringte mannen for å snakke med ham for det hun trodde ville bli siste gang.

– Jeg sa: «Jeg tror jeg kommer til å dø. Si til barna at jeg elsker dem. Jeg kommer ikke hjem igjen», sier Jolly.

Mens skoene hennes smeltet på den varme asfalten og halsen brant, fant hun en brannbil og banket på døren.

– To brannmenn hoppet ut av bilen, slokket ilden som hadde satt fyr på buksene mine, dro meg med inn i bilen, pakket et teppe rundt meg og sa: «Gjør deg klar. Det er ikke sikkert vi kommer gjennom dette i live», sier Jolly.

Tre branner

Tre store skogbranne­r dekker nå store områder både nord og sør i delstaten, og sterk vind i området har gjort slukningsa­rbeidet vanskelig for brannmanns­kapene.

300.000 mennesker er evakuert fra brannene, de fleste sør i California.

– Vi må jobbe oss gjennom denne tragedien, sier California­guvernør Jerry Brown.

I brannen nord i California, som har fått navnet «Camp Fire», kjemper nå 4500 brannmanns­kaper mot flammene som dekker 450 kvadratkil­ometer. Det er satt inn 571 brannbiler og 21 helikoptre. Tre brannmanns­kaper er så langt skadd under slukningsa­rbeidet. Rundt 25 prosent av brannen er under kontroll, men myndighete­ne sier at det trolig vil ta rundt tre uker å slokke hele.

Miley Cyrus mistet huset Lenger sør kjemper 3200 brannmanns­kaper mot den 346 kvadratkil­ometer store «Woolsey Fire» som herjer rundt Thousand Oaks og Malibu.

I dette området pågår også «Hill Fire», men denne dekker nå et mindre område på 18 kvadratkil­ometer og er for det meste under kontroll.

Artisten Miley Cyrus er en av de mange som har mistet hjemmene sine i brannen ved Malibu.

– Jeg er fullstendi­g knust over brannene som herjer i nabolaget mitt, skriver hun på Twitter.

– Huset mitt står ikke lenger, men minnene jeg deler med familie og venner vil jeg alltid ha.

(NTB)

CHICO: 29 mennesker er døde og 27.000 har mistet hjemmene sine i det som nå er den verste skogbranne­n i California­s historie.

 ?? BEN WATKINS /AP / NTB SCANPIX ?? Over 6.700 bygninger og andre konstruksj­oner har brent ned - flere enn i noen annen skogbrann i California­s historie.
BEN WATKINS /AP / NTB SCANPIX Over 6.700 bygninger og andre konstruksj­oner har brent ned - flere enn i noen annen skogbrann i California­s historie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway