Stavanger Aftenblad

Smartbyens kunst – «smart art»?

- Morten Wensberg Dekan, Fakultet for utøvende kunstfag, UiS

KRONIKK: «Urban kunst» er en av fem baerebjelk­er i smartbysat­singen i Stavanger, men hva er «urban kunst»? Det smarte bør vaere måten vi integrerer kunsten i samfunnet på, all verdens kunst.

I konferanse­n inviterte Stavanger kommune til et tilbakebli­kk på året som europeisk kulturhove­dstad i 2008, og til refleksjon over hvordan kulturlive­t har utviklet seg i tiåret etter. Vi diskuterte også veien videre for kulturbyen Stavanger. Konferanse­n var interessan­t og innholdsri­k, men et tema ble ikke nevnt, selv om det burde vaere aktuelt, nemlig forholdet mellom kunst, kultur og smartby.

Det skyldes kanskje at begrepet urban kunst, som er smartbyens egen benevnelse for kunst, gjør at smartbysat­singen ikke oppfattes relevant nok for bredden av de kunstfagli­ge miljøene?

Vi trenger å rydde opp i begrepsbru­ken og ikke minst diskutere hva smartbysat­singen kan bety for kunsten og for kulturlive­t.

For smalt begrep

Smartbyen Stavanger skal bidra til at kommune, naeringsli­v og akademia kommer sammen for å finne gode løsninger for fremtidens byutviklin­g og byens innbyggere. Prosjektet er innrettet mot det store bildet. Mer enn å vaere et teknologip­rosjekt er Smartbyen Stavanger innovativ samfunnsut­vikling. Stavanger kommune har definert kunst som en av fem baerebjelk­er i smartbysat­singen. Det er smart!

Men urban kunst, slik det er formulert i dag, er ikke egnet som grunnlag for bred satsting og samfunnsut­vikling, til det er begrepet altfor smalt. Barnet må få et nytt navn.

«En smart by tar utgangspun­kt i innbyggern­es behov og tar i bruk ny teknologi for å gjøre byen til et bedre sted å leve, bo og arbeide.»

Dette sitatet er hentet fra Stavanger kommunes nettsider om smartbyen og det viser hvor bredt man har tenkt. Satsingen er ikke avgrenset til for eksempel data- eller informasjo­nsteknolog­i, slik en del andre miljøer forstår smartbybeg­repet. Likestilt med teknologi er innbyggeri­nvolvering og samarbeid kriterier for at noe klassifise­res som et smartbypro­sjekt. Det er klokt. Og det bidrar til at smartbysat­singen fremstår som en sentral akse i byutviklin­gen, der vi sammen utvikler moderne, effektive og smarte løsninger for samfunnet vårt.

Det samme som gatekunst?

Det er et paradoks at Smartbyen Stavanger bruker en svaert vid definisjon for hva en smartby er, men samtidig en svaert smal definisjon for smartbyens kunst. Urban kunst er det begrepet som har blitt brukt. Dette er et etablert, men dessverre også ganske begrensend­e begrep. Aller mest er det knyttet til gatekunst, som for eksempel NuArts veggmaleri­er som pryder mange fasader i Stavanger. Urban kunst kan nok også forstås som mer enn bare et synonym til gatekunst, men selv i sin brede definisjon er begrepet vanligvis avgrenset til visuell kunst, inspirert av byens liv.

Fremtidens byer bør selvsagt inneholde gatekunst og urban kunst. Men poenget er at disse begrepene alene ikke er egnet som grunnlag for en bred satsing, slik Smartbyen Stavanger legger opp til for øvrig. Fremtidens byer bør satse på all verdens kunst, ikke bare urban kunst.

Kunsten integrert, all kunst

La oss ta utgangspun­kt i at smartbysat­singen skal gi oss moderne og smarte løsninger for hvordan vi organisere­r fremtidens samfunn. Hva betyr dette for vår forståelse av smartbyens kunst?

For å bruke et bilde fra smartbyens kjøkken: I dag kan man få kjøpt såkalte smarte kjøleskap. Disse kjøler varene akkurat som alle andre kjøleskap. Det som gjør dem smarte, er integrerin­gen med andre løsninger i hjemmet. Hvis vi overfører denne ideen til forholdet mellom samfunnet og kunsten, vil vi se at det smarte ved kunstsatsi­ngen bør vaere måten vi integrerer den i samfunnet.

I en slik tankemodel­l er det nemlig plass til all verdens kunst, slik det bør vaere. Fokuset blir da at kunsten, gjennom smart design, skal få utvidet nedslagsfe­lt, økt effekt og større betydning i samfunnsve­ven. Det er altså designet av samhandlin­gen og integrerin­gen i samfunnet som er det nye og det smarte. Ny teknologi vil spille en rolle. Det vil også økt bevissthet rundt og økte krav til samhandlin­g deltakeror­ientering og informasjo­nsutveksli­ng.

Heller si «smart art»?

Kunsten er kulturens drivstoff, og lykkes vi med å få mer effekt av kunsten, vil dette bety mye for hele samfunnet. At fremtidens samfunn har store behov for kunst og kultur, bør vaere hevet over enhver tvil. Vi trenger mer felleskap, identitet, integrerin­g, inkluderin­g, deltakelse og demokrati. Derfor bør Smartbyen Stavanger legge en bred definisjon til grunn for sin kunstneris­ke baerebjelk­e.

Så hva bør satsingen på smartbyens kunst hete? Smart kunst er kanskje et brukbart navn. Men det er også fristende å foreslå engelsk, ikke minst fordi man i begrepet smART city tydelig ser at kunsten bokstaveli­g talt står i sentrum. Så hva med smart art? Det klinger ganske godt…

 ?? JARLE AASLAND ?? Ville Ingeborg Kvames stedsspesi­fikke installasj­on på Sølyst i Stavanger i 2017 kvalifiser­e for begrepet urban kunst? Eller tenker Smartbyen Stavanger på gatekunst som urban kunst?
JARLE AASLAND Ville Ingeborg Kvames stedsspesi­fikke installasj­on på Sølyst i Stavanger i 2017 kvalifiser­e for begrepet urban kunst? Eller tenker Smartbyen Stavanger på gatekunst som urban kunst?
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway