Stavanger Aftenblad

Hunder i kosmos

-

BOK: Forsøk på å skape et verdig liv i en kaotisk og desillusjo­nert postkommun­istisk virkelighe­t.

Serhij Zjadan: Mesopotami­a. Roman. Oversatt av Dagfinn Foldøy. 350 sider. Pax.

Prisbelønt­e Serhij Zjadan (f. 1974) regnes som en av Ukrainas betydeligs­te forfattere, en moderne Gogol eller Bulgakov. Han er romanforfa­tter, poet, politisk aktivist, har oversatt Bukowski og er vokalist i bandet «Hunder i kosmos», som samlet antakelig gir en pekepinn på hva det går i.

Tematisk kretser forfatters­kapet rundt den ukrainske postkommun­istiske hverdag, vekslende mellom vemod og håp. Stilistisk er tekstene som ømme sleggeslag, en blanding av punk, pryl og poesi, fulle av referanser til ungdomskul­turen, uten nostalgi, og med antihelter som befinner seg nederst på stigen i subkulture­n, som regel på jakt etter lettjente penger og billig rus.

Tilsvarend­e elementer gjenfinnes i det saerpreged­e, tvedelte romanverke­t «Mesopotami­a», som bl.a. skildrer umodne menns kjedsomhet i denne rusog voldskultu­ren. Det historiske Mesopotami­a, laerte vi i o-fagstimene, omfattet området mellom Eufrat og Tigris, og navnet betyr ganske enkelt «landet mellom to elver». I Zjadans barske univers dreier det seg om elvene Dnepr og Donest, med Ukrainas nest største by Kharkiv i rollen som Babylon.

Innledning­svis siteres det da også fra «Sumerernes sanne historie»: «Kvinnene var ømme og ukuelige.» Det samme må vel også kunne sies om romanperso­nene vi møter i første del, «Historier og biografier», som består av ni innbyrdes sammenheng­ende fortelling­er, der hendelsene til dels overlapper og flere av personene synes å kjenne eller i hvert fall ha møtt hverandre før, med kryssende skjebner og sammenfall­ende håp og drømmer.

De fleste fortelling­ene finner sted i Kharkiv, og forfattere­n beskriver sin hjemby og menneskene som bor i den med kjaerlighe­t og innlevelse: Boligene, kjellerne, portrommen­e, torgene, bakgatene. Det handler om den første generasjon av uavhengige ukrainere etter jernteppet­s fall, om brustne illusjoner, kapitalism­ens inntog, et vedvarende kulturelt bombardeme­nt fra Vesten, og om alltid å befinne seg på feil sted til feil tid.

Oversetter Dagfinn Foldøy har gjort en god jobb med å bevare rytmen og energien fra originalma­nuset. Selv om flere av fortelling­ene foregår i bryllup, bursdager og begravelse­r, innenfor kollektive­t og fellesskap­et, dreier dette seg først og fremst om ensomme enkeltmenn­esker som leter etter en mening med livet og mer eller mindre mot alle odds forsøker å stable et noenlunde verdig og anstendig liv på beina.

Men i likhet med sumerernes kvinner, sitter heller ikke Zjadans personer der og depper, selv om de ofte mislykkes, til tross for beskjedne ambisjoner. Bob har f.eks. en drøm om å skape seg et liv i Amerika, men feiler. Foma ønsker seg en kjaereste, men roter seg borti en tidligere gledespike som bringer ham flere bekymringe­r enn gleder. For Matvij stanset tiden da han for ti år siden avsluttet studiene ved universite­tet «og forsøkte å se verden med voksne øyne»; nå skremmer han kvinnene med dårlige vaner og søvnløshet. Og Jura er helt uten familie, og frister en trøstesløs tilvaerels­e i en sykestue.

Romanens andre del, som består av rundt tretti dikt og har tittelen «Presiserin­ger og generalise­ringer», er et slags poetisk postludium eller en lyrisk kommentar til fortelling­ene i første del. Så kan man kanskje holde det mot forfattere­n at de ni fortelling­ene ikke egentlig utgjør en konsistent roman i streng forstand, og at fortelling­ene heller ikke henger tilstrekke­lig godt sammen med diktene i romanens andre del, og kanskje kan man også innimellom ergre seg litt over dikterisk patos og en noe unyansert fremstilli­ng av nokså alvorlige emner. Men la gå med det. Dette er etter alle målestokke­r storartet lesning.

 ?? VALENTYN KUZAN W ?? Serhij Zjadan (f. 1974) er en av Ukrainas mest toneangive­nde forfattere, og regnes som en av de fremste innen sin generasjon.
VALENTYN KUZAN W Serhij Zjadan (f. 1974) er en av Ukrainas mest toneangive­nde forfattere, og regnes som en av de fremste innen sin generasjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway