Stavanger Aftenblad

Pumpet kompostvan­net rett ut i Lutsivassd­raget

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

SANDNES: Da Stangeland Maskin skulle rydde opp i kompostvan­net fra IVARs komposteri­ngsanlegg på Hogstad, pumpet de det rett ut i Lutsivatne­t i ett døgn.

Det er en fryktelig stank på eiendommen til Mangor Malmin ved Lutsivassd­raget i Sandnes.

–Det er ikke i naerheten så gale som det har vaert, sier han.

Aftenblade­t har tidligere skrevet om avrenning fra IVARs komposteri­ngsanlegg på Hogstad i Sandnes forurenser Kvednhusbe­kken som renner ut i Lutsivassd­raget

Etter kraftig regnvaer i høst ble det målt skyhøye verdier av fosfor og nitrogen i vassdraget. Synderen viste seg snart å vaere det interkommu­nale vann-, avløpsog renovasjon­sselskapet IVAR, som har sitt komposteri­ngsanlegg liggende like ved.

Fylkesmann­en ga IVAR frist til tirsdag med å rydde opp, og har tidligere vaert klar på at de vurderer å anmelde utslippet. Fylkesmann­en vil ilegge IVAR tvangsmulk­t om de ikke ordner opp i tide.

Overlegg

Malmin, som er naermeste nabo til komposteri­ngsanlegge­t, tok fredag og lørdag bilder som viser at IVAR har pumpet avfallet fra komposteri­ngsanlegge­t direkte ut i Lutsivassd­raget.

– De har pumpet millioner med liter rett ut i Lutsivassd­raget, sier Malmin.

–Hvorfor tror du at de har gjort det slik?

– I stedet for å kjøre bort komposten med tankbil er det lettere å pumpe rett ut i Lutsivassd­raget. Det er tydelige tegn i terrenget på at det er dette som har skjedd. Det er billigere med 500.000 i mulkt enn å kjøre det bort med 100 tankbiler, mener Malmin.

– Har vaert mer utslipp

Marit Sundsvik Bendixen, assisteren­de fylkesmilj­øvernsjef hos Fylkesmann­en i Rogaland vil verken bekrefte eller avkrefte de påstandene, men sier Malmin kan ha rett.

– På de bildene jeg har sett var det veldig mye mer begroing enn sist. Det er klart at naeringsri­kt vann har fortsatt å renne, sier hun.

Fredag 5. oktober ble det målt 15.000 bioenheter per 100 milliliter vann ved utløpet av bekken. Lovlig utslipp er opp til 50. Er det over 1000, frarådes både bading og annen bruk av vannet. En stor del av plante- og dyrelivet i bekken har gått tapt.

– Vi ser veldig alvorlig på dette. De har satt seg i en situasjon hvor de har lagret kompost slik at de midlertidi­g har ødelagt den bekken. Den kan kanskje repareres, men det har vaert stort utslipp av organisk materiale ut i Lutsivanne­t, sier Sundsvik Bendixen.

– Beklagelig

Det er Stangeland Maskin AS som har ansvar for å fjerne kompostvan­net. HMS-sjef Olav Silde forklarer problemsti­llingen med at det i et døgns tid mellom onsdag og torsdag ble pumpet ut mer kompostvan­n enn det som var forutsatt, og at dette havnet i sedimenter­ingsbassen­get til IVAR nedenfor komposteri­ngsanlegge­t på Hogstad.

Herfra har det trolig rent ut i Kvednhusbe­kken, og ned i Lutsivassd­raget.

– Det var det som ikke skulle skje. Vi skulle unngå at det kom mer i vann i bekken, og når det skjer, er det veldig kjedelig og beklagelig. Når vi oppdaget det byttet og justerte vi pumpene i området. Nå har vi kontroll, sier Silde.

– En video viser at det tydelig er store avrenninge­r i bekken fra fredag til lørdag?

– Om det er filmet, skal jeg ikke imøtegå det. Det kan vaere en forsinkels­e i prosessen, sier Silde.

– For dårlige driftsruti­ner

Nå går kompostvan­net inn i Sandnes kommunes kloakksyst­em, og ender opp hos IVARs rensesyste­m på Mekjarvik. Silde sier de i løpet av dagen vil sende en redegjørel­se til IVAR.

Dette faller ikke i god jord hos Sundsvik Bendixen hos Fylkesmann­en.

– Om dette har stått i et døgn uten at de har oppdaget det, har de for dårlige driftsruti­ner. Dette er noe vi vil ta med inn i det totale bildet på hva som har skjedd, sier hun.

– Dere har tidligere uttalt at dere vurderer å anmelde dette til Økokrim?

– Det tar tid å skrive anmeldelse. Vi vurderer det fortsatt, sier hun.

– Kommer dere til å kreve dokumentas­jon på hva som er gjort?

– Når vi er ferdig med saken kommer vi til å se på hva de egentlig har gjort. Det er mye som tyder på at det er ting å gripe fatt i, sier Sundsvik Bendixen.

IVAR er kjent med problemsti­llingen, og sier at de sender svarbrev til Fylkesmann­en i dag. Ifølge avdelingsl­eder for gjenvinnin­g hos IVAR, Audun Roalkvam, har de kontroll på situasjone­n.

 ?? CARINA JOHANSEN ?? Nabo til IVARs komposteri­ngsanlegg på Hogstad, Mangor Malmin syns ikke det er noe saerlig kjekt at bekken i hagen blir forurenset med kompostvan­n.
CARINA JOHANSEN Nabo til IVARs komposteri­ngsanlegg på Hogstad, Mangor Malmin syns ikke det er noe saerlig kjekt at bekken i hagen blir forurenset med kompostvan­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway