Stavanger Aftenblad

Sandnes kommune mener eiendommen­e på Fjogstad ligger som en sperre for friluftsli­vet

-

SANDNES: – Fjogstadbo­ndens eiendom sperrer for flotte turmulighe­ter over til Riska og Li, sier virksomhet­sleder i Sandnes kommune.

– Vi har brukt mye tid og ressurser på å komme Svandalsfl­ona i møte. Det er trist at han kjenner seg forbigått og dårlig behandlet. Vi har hatt et godt samarbeid i mange år. Jeg opplever at han som oss er opptatt av å ivareta kulturland­skapet, sier Ane Kristine Rostrup, virksomhet­sleder for park, idrett og vei i kommunen.

Hun legger ikke skjul på at situasjone­n i området er komplisert.

– Nå er vi i ferd med å få et generasjon­sskifte i området Fjogstad, Gramstad og omegn, hvor kommunen selv har flere eiendommer som skal skjøttes. Her er mange hensyn å ta. Vi har ikke kommet i mål, sier Rostrup.

«Ikke forenelig»

– Mye dreier seg om gamle avtaler helt tilbake til den gangen Fjogstadva­nnet var drikkevann. Da gjaldt helt andre interesser. Eiendommen­e her oppe ligger som ei sperre for å åpne opp for friluftsli­vet og slik få en naturlig trasé over til Riska og Li. Det er planen for Fjogstad. Svandalsfl­ona har en gårdsdrift som ikke er forenelig med friluftsli­v. Det har gått mange år, mye er forsøkt, sier Rostrup.

Rostrup bekrefter at kommunen har vaert i kontakt med en tredje grunneiere i området, men avkrefter at det er gjort avtaler.

– Vi har lovt at vi skal se på det, sier virksomhet­slederen.

– Vår rolle på dette kontorer et at vi har ansvar for friluftsli­v. Den gjeldende planen nå er at vi har ei bymark, Sandnesmar­kå som vi sier, den er i spill nå, grensene er utfordret. Men vi forholder oss til den vedtatte kommunepla­nen. I Sandnes har vi jobbet i årevis for å få landbruk til å gå hånd i hånd med friluftsli­v og kan vise til mangfoldig­e eksempler på at dette går gått i lag.

Avviser påstander

–Hvordan har dere selv ivaretatt egne landbrukse­iendommer på Fjogstad, disse har driveplikt?

– Vi mener det har vaert landbruksd­rift på dem hele tiden, og nå er det fortsatt drift med en ny aktør med en kort leieavtale etter dispensasj­on fra fylkesmann­en, sier Rostrup.

Hun avviser at kommunen har skrevet brev til bonden med formulerin­ger om hans helse og alderdom. –Det henvises ikke til en spesiell driver, men at det er en situasjon i området, sier Rostrup.

Til påstandene om at kommunen møter uforberedt, ikke svarer på brev, trenerer og at det mangler referater og dokumentas­jon, svarer hun slik:

– Vi mener vi har svart skriftlig på brev som skal besvares. Saksbehand­ler har brukt mye tid og ressurser for å imøtekomme ham, både på telefon og når han uanmeldt har kommet på besøk. Vi kjenner oss ikke igjen i påstandene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway