Stavanger Aftenblad

Ja til teater i Kannik

-

LEDER: Planen for nytt teaterbygg i Kannik er spennende og bør realiseres. Statens økonomiske bidrag bør bli betydelig.

Det har vaert kjent i lang tid at Rogaland Teater har vokst ut av sine nåvaerende lokaler i Kannik. Dessuten er dagens teaterbygg, som ble oppført i 1883, gammelt og utdatert. Men inntil nylig har diskusjone­n dreid seg om hvor det nye teaterbygg­et eventuelt kan plasseres.

Nå utkrystall­iserer det seg et nytt og spennende alternativ til en kostbar og langdryg lokaliseri­ngsdebatt. Hvorfor ikke la teatret få sitt nye hjem der det ligger i dag, men med en utvidelse mot området til Stavanger Museum? En slik løsning kan tjene behovene for fornyelse både for teatret og for museet, og samtidig sikre en styrking av dette helt sentrale sentrumsom­rådet.

Den såkalte Museumshøy­den, som i tillegg til teatret, teaterhall­en og museumsbyg­get også omfatter Rogaland fylkeskomm­unes lokaler i det gamle Stavanger sykehus, er utvilsomt blant de viktigste og mest bevaringsv­erdige delene av Stavanger sentrum. Det har høy arkitekton­isk verdi og tilbyr store arealer til offentlige formål.

Aftenblade­t har tidligere støttet tanken om å flytte deler av universite­tets virksomhet, så som humanistis­ke og samfunnsfa­glige studieretn­inger, til sykehusbyg­get. Dette vil knytte universite­tet tettere til sentrum av Stavanger og vil vaere en berikelse for bymiljøet. Vi er også positive til de nye planene som nå er lansert for teatret.

Rogaland Teater AS, som får midler over statsbudsj­ettet, eies med 66,6 prosent av staten, 25,9 prosent av Stavanger kommune og 7,4 prosent av Rogaland fylkeskomm­une. Dermed er det mest logisk at staten også stiller til rådighet en tilsvarend­e prosent av pengene som trengs for å realisere nybygget, med en anslått kostnad på 1,3 milliarder kroner. Men så enkelt er det ikke. Det må jobbes målrettet og koordinert for å øke statens andel tilstrekke­lig.

Staten bør honorere det langsiktig­e og gode arbeidet som har gjort Rogaland Teater til en av landets mest spennende scener. Dette arbeidet har også høstet anerkjenne­lse i form av en rekke høythengen­de priser. Det er ikke tvil om at teatret trenger et nytt og tidsriktig bygg.

Et stort politisk flertall samler seg nå bak Kannikalte­rnativet. Det er viktig. Vi håper og tror også at naeringsli­vet i Rogaland vil kjenne sin besøkelses­tid som sponsorer for dette viktige prosjektet. Da kan vi håpe at arbeidet kan ta til om ikke altfor mange år.

Det må jobbes målrettet og koordinert for å øke statens andel tilstrekke­lig.

 ?? JARLE AASLAND ?? Rogaland Teater er en av landets aller viktigste teaterscen­er. Aftenblade­t støtter planen om å bygge nytt der teatret ligger i dag, i Kannik. Her Ragnhild Tysse i oppsetning­en «Psykose», som hadde premiere nylig.
JARLE AASLAND Rogaland Teater er en av landets aller viktigste teaterscen­er. Aftenblade­t støtter planen om å bygge nytt der teatret ligger i dag, i Kannik. Her Ragnhild Tysse i oppsetning­en «Psykose», som hadde premiere nylig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway