Stavanger Aftenblad

Vekst i kjøpesente­r, verre i sentrumsga­tene

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Butikkene på gateplan i Stavanger registrert­e en gjennomsni­ttlig nedgang i omsetninge­n på om lag 2 prosent i oktober. I samme måned melder butikkene i kjøpesentr­ene i sentrum om en vekst på 11 prosent.

Det gir altså to helt ulike bilder av sentrumsha­ndelen før og etter bomringene. Mens kjøpesentr­ene melder om vekst, er det mange enkeltståe­nde sentrumsbu­tikker som sliter. Men heller ikke her er bildet entydig.

Stavanger sentrum AS har bedt om omsetnings­tall fra oktober fra alle sine medlemsbed­rifter.

– Ser man på alle butikkene som har svart på vår undersøkel­se, er det en gjennomsni­ttlig vekst på rundt 7 prosent, sier daglig leder Kristin Gustavsen i Stavanger sentrum AS.

Vaeret

– Hvordan forklarer du den store forskjelle­n mellom senter-butikker og butikker på gateplan?

–Det er ingen enkeltfork­laring som duger her. Men ut fra de tallene vi har, kan det synes som om vaeret er en viktigere grunn enn innføringe­n av bomringene. Samtidig er det viktig å vite at de som står for omsetnings­veksten i kjøpesentr­ene også passerer gjennom sentrumsga­tene. Man kan derfor håpe på at veksten snart også vil komme de andre butikkene til gode, sier Gustavsen.

– 7 prosent vekst dere fornøyd da?

– Det er ingen grunn til å lene seg tilbake og tro at alt går av seg selv. Vi skal jobbe iherdig videre, og vi vil ønske alle gode tiltak velkommen for å styrke sentrum i konkurrans­en. Dette vil

totalt,

er bli svaert viktig framover, for trenden er at folk bruker en større andel av lønna på kjøp av tjenester og mindre på kjøp av varer. Tar man med at netthandel også tar større andeler av varehandel­en, er det klart at vi står overfor store utfordring­er framover, sier Gustavsen.

Gratis parkering?

Gruppelede­r Christian Wedler i Stavanger Frp mener det allerede nå er behov for nye tiltak for å styrke sentrums konkurrans­eevne, både mot netthandel og mot kjøpesentr­ene utenfor bykjernen, som kan lokke med gratis parkering.

– Vi vil foreslå i formannska­pet å innføre gratis parkering i sentrum også, og da mener vi i ukedagene fra mandag til fredag i sentrum. Lørdagene har sentrum mange fortrinn og aktivitete­r, og en stemning som er helt unik, men i ukedagene er situasjone­n en annen. Vi har vaert i kontakt med flere butikkeier­e som melder om faerre folk i byen på hverdagene. jeg har ingen grunn til å tro at det ikke stemmer.

– Hvor mye vil et slikt tiltak koste for det kommunale selskapet Stavanger parkering?

– Det vil ikke koste parkerings­selskapet en eneste krone. De tapte inntektene vil de tjene inn igjen når handelsmøn­steret er endret. De handlende parkerer gratis på kjøpesentr­ene. Vi må sikre lik konkurrans­e, sier Wedler.

– Tror du at bilister som lokkes inn til sentrum med gratis parkering i noen uker før jul, vil fortsette å komme etter jul, når p-avgiften er tilbake?

Mer stress

– Det vil ta tid å endre handlemøns­teret, men det er det vi må gjøre. Akkurat nå blir det faerre og faerre biler i p-husene i sentrum. Så dette er både for å hjelpe sentrum og parkerings­selskapet, sier Wedler.

Det blir uansett ingen lett oppgave for Wedler å få forslaget igjennom i kommunen.

Kjartan Alexander Lunde (V) synes det er en usedvanlig dårlig idé å invitere bilister til å parkere gratis.

– Skal man bruke penger på å gjøre sentrum mer attraktivt, bør man heller bruke dem på bedre tilgjengel­ighet med kollektiv eller sykkel. Det kan ikke vaere en fordel for noen å bidra til mer bilkøer inn mot sentrum i en stresset førjulstid, sier Lunde.

Formannska­pet i Stavanger har sitt første møte torsdag om en uke.

Daglig leder Christian Tønnevold tør ikke anslå hvor mye Frps forslag vil koste i de 5–6 ukene som gjenstår før jul.

Månedsomse­tningen for Stavanger parkering KF lå i oktober på 8 millioner kroner. Hvor mye av dette beløpet som kommer inn på dagtid på vanlige ukedager, er det en større jobb å finne ut av.

– Vi forholder oss uansett til de politiske vedtak som blir gjort, sier Tønnevold.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Kristin Gustavsen i Stavanger sentrum AS melder om omsetnings­vekst i sentrum i oktober, men det er kjøpesente­r-butikkene som henter inn ekstra kroner.
KRISTIAN JACOBSEN Kristin Gustavsen i Stavanger sentrum AS melder om omsetnings­vekst i sentrum i oktober, men det er kjøpesente­r-butikkene som henter inn ekstra kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway