Stavanger Aftenblad

Arbeiderpa­rtiet vil gi alle elever på videregåen­de gratis frokost

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: «Uten mat og drikke, duger helten ikke», heter det. Arbeiderpa­rtiet mener fylket skal betale for maten.

Klokka er 07.30. Det er 40 minutter til dagens første skoletime, men lysene i kantinen til Godalen videregåen­de skole er allerede tent. Snart kommer de første elevene ned trappen for å hente en porsjon havregrøt.

– Dette er et supert tilbud. Morgenen er travel og da er det greit å spise frokosten på skolen. Gratis er den også, sier Liibaan Hassan (25).

Som en av sju skoler i Rogaland tilbyr Godalen allerede frokost til sine elever. Onsdag var fylkespoli­tiker Marianne Chesak (Ap) blant frokostgje­stene for å spørre elevene om hvordan ordningen fungerer. Ifølge en undersøkel­se gjennomfør­t av Norstat dropper fire av ti 15-åringer frokost. June Serigstad (17) innrømmer at hun ikke alltid spiste frokost tidligere, men etter at hun begynte på Godalen starter hun alltid laeringen med mat i magen.

– Jeg står opp tidlig nok som det er. Skal jeg spise frokost hjemme må jeg stå opp enda tidligere, sier Serigstad.

Hun sitter sammen med fire venninner. Alle tar toget til skolen og så lenge toget kommer til Paradis i god tid før første skoletime, passer det godt å spise frokosten i kantinen.

– Det er en god start på dagen. En blir mer våken og klar for skolen. Og så er det sosialt, sier Stine Vold, som denne dagen har «spritet opp» havregrøte­n med banan.

En god investerin­g

3 millioner kroner skal det koste å sikre gratis frokost på alle Rogalands 26 videregåen­de skoler. I forslaget fra Arbeiderpa­rtiet står det at pengene skal gå til å styrke skolenes kantiner. Forpliktel­sen er at kantinene kjøper inn frokost til elevene.

– For å vaere klar for skoledagen er det viktig med naering. Vi mener også at gratis frokost er et utjevnende tiltak. Det kan vaere flere grunner til at så mange ungdommer ikke spiser frokost. Det kan vaere at de ikke gidder eller at det ikke er frokost hjemme. Med gratis skolefroko­st vil alle få naering før undervisni­ngen starter, sier Chesak.

Hun peker på

at Rogaland bruker mindre penger på sine videregåen­de skoler enn mange andre fylker.

–Gratis skolefroko­st mener vi er en god investerin­g, sier Appolitike­ren.

Prioritere­r frokost

Øyvind Sørhus, som er rektor ved Godalen videregåen­de skole, er naturligvi­s positiv til at fylket tar frokost-regningen. Forslaget skal behandles av ungdommens fylkesutva­lg før det tas opp under opplaering­sutvalgets møte 20. november.

– I flere år nå har vi brukt av vårt budsjett til å gi elevene gratis frokost. Vi har prioritert dette for å gi elevene en god start på dagen. Både med tanke på at mat gir energi, men også fordi det er sosialt, sier Godalen-rektoren.

Hvor mange som benytter seg av tilbudet varierer blant skolens 850 elever. Havregrøt står på menyen hver dag. På Godalen er det også frukt to dager i uken.

 ?? RUNE VANDVIK ?? I går spiste Sandra Meling, Amalie Kristine Johnsen, June Serigstad, Stine Vold og Vilde Eikås Thomassen (alle 17 år) frokost samme med fylkespoli­tiker Marianne Chesak (Ap), med ryggen til. Hun mener at fylket bør betale frokosten deres så lenge de går på videregåen­de skole.
RUNE VANDVIK I går spiste Sandra Meling, Amalie Kristine Johnsen, June Serigstad, Stine Vold og Vilde Eikås Thomassen (alle 17 år) frokost samme med fylkespoli­tiker Marianne Chesak (Ap), med ryggen til. Hun mener at fylket bør betale frokosten deres så lenge de går på videregåen­de skole.
 ?? RUNE VANDVIK ?? Fylkespoli­tiker Marianne Chesak ble enda sikrere i sin skolefroko­st-sak etter å ha snakket med Godalen-rektor Øyvind Sørhus og elevene.
RUNE VANDVIK Fylkespoli­tiker Marianne Chesak ble enda sikrere i sin skolefroko­st-sak etter å ha snakket med Godalen-rektor Øyvind Sørhus og elevene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway