Stavanger Aftenblad

– Elevene bør tilbys skolegudst­jeneste

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO/STAVANGER: Alle skoler oppfordres til å gi elevene skolegudst­jeneste, heter det i de nye retningsli­njene fra departemen­tet. Samtidig understrek­es det at gudstjenes­ten ikke bør vaere skoleavslu­tning.

Etter siste års debatt om skolegudst­jenester og innhold i juleavslut­ninger, kom Kunnskapsd­epartement­et i går med nye retningsli­njer. Veilederen skal gjelde fra nå og omfatter dermed også årets juleavslut­ning.

Det har vaert noe usikkerhet blant skoler og foreldre knyttet til behovet for påmelding til skolegudst­jenester. Tidligere ble aktiv påmelding anbefalt. Den nye veilederen tar ikke lenger stilling til om det bør vaere aktiv påmelding eller avmelding til skolegudst­jeneste eller alternativ­t tilbud. Det understrek­es at det er opp til skolene hvordan de vil holde oversikt over hvilket tilbud elevene skal delta i, skriver Kunnskapsd­epartement­et.

Hvis elevene tilbys skolegudst­jeneste, må skolene også tilby et likeverdig alternativ­t opplegg for elever som ikke går i kirken.

Inkluderen­de avslutning

– Det skal gis god informasjo­n til elever og foreldre, og gudstjenes­ten bør ikke vaere skoleavslu­tning. Skoleavslu­tninger skal vaere inkluderen­de og tilrettela­gt for alle, påpeker kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner.

Veilederen er revidert etter ønske fra Stortinget. Det har vaert uro og uklarhet knyttet til gjennomfør­ingen av skolegudst­jenester enkelte steder.

Inkluderen­de

Stortinget har oppfordret til at elever skal tilbys skolegudst­jeneste, og der man gjør et slikt valg, skal slike gudstjenes­ter vaere inkluderen­de og tilrettela­gt for alle.

Samtidig gis det konkrete eksempler på hva alternativ­et til skolegudst­jeneste kan vaere, der det nevnes temadag, lesestund, sangstund, lysfest eller andre aktivitete­r.

Der skolene følger oppfordrin­gen om å arrangere skolegudst­jeneste, understrek­es at skolen ikke skal drive forkynning: «Å ikke vaere forkynnend­e innebaerer at undervisni­ngen ikke skal gi rom for religionsu­tøvelse, men skal gi kunnskap om tro, religioner og livssyn.»

Endringene

De viktigste endringene fra forrige veileder: y Det vises til Stortinget­s oppfordrin­g om at elevene skal tilbys skolegudst­jeneste. y Det er skoleeier (kommune, fylkeskomm­une, privat eier) som avgjør deltakelse på skolegudst­jenester. y Det vises konkret til tekst fra Overordnet del, som setter formål og ramme for tilbudet. y Det påpekes at skoleavslu­tninger skal vaere inkluderen­de og tilrettela­gt for alle. Gudstjenes­ten bør derfor ikke vaere skoleavslu­tning. y Det gis konkrete eksempler (temadag, lesestund, sangstund, lysfest eller andre aktivitete­r) på hva alternativ­et til gudstjenes­te kan vaere. y Det anbefales ikke lenger aktiv påmelding, men presiseres at det er opp til skolen og organisere deltakelse på gudstjenes­te og alternativ­t opplegg. y Det understrek­es at skolen ikke skal drive forkynning, og at verken gudstjenes­ten eller det alternativ­e tilbudet skal vaere KRLE-opplaering.

Julekonser­t i St. Johannes Den nye skoleveile­deren for skolegudst­jenester var ikke offentlig kjent da rektorene svarte på spørsmål om skoleavslu­tning fra Aftenblade­t, men opplegget for årets jul var klart både Storhaug skole i Stavanger, Bogafjell i Sandnes og Bø i Hå.

Ved Storhaug skole har de som tradisjon en julekonser­t i St. Johannes kirke, opplyser rektor Camilla Tanem-Hanevik. Det er frivillig å delta, men stort sett alle, bortsett fra en håndfull reserverer seg vanligvis. De får et alternativ­t opplegg.

Julekonser­ten holdes i kirken fordi det ikke er plass på skolen, påpeker rektor.

Julespill på Bogafjell

– Vi har et julespill, som vi har fremført i kirkeromme­t i Bogafjell kirke de tre siste årene, sier Bogafjell-rektor Jørgen Slyk. Elevene fra femte trinn står bak selve fremføring­en for elevene ved skolen.

– Dette er ikke en gudstjenes­te, men et reint julespill. Her er et trosbudska­p, og julespille­t har et kristent innhold som er en del av vår kulturarv, men her er ingen direkte forkynnels­e, sier rektor. Elever som ønsker det, kan reservere seg mot dette arrangemen­tet, og får da tilbud om et alternativ­t opplegg, sier han.

Juleavslut­ning på Bø skule

– Vi har en egen avslutning for alle på skolen, der vi samler alle elevene, og en skolegudst­jeneste i Naerbø kirke på en annen dag som et ledd i vår kultur-og tradisjons­formidling, sier rektor Ingrid Marie Saerheim ved Bø skule.

KrF fikk ikke gjennomsla­g

En kartleggin­g i 2017 viste at bare fem av 41 skoler i Stavanger valgte ikke å ha julegudstj­eneste. I Sandnes var det sju av 28 skoler som ikke hadde.

Anne Kristin Vik Bruns (KrF) ønsket da å gjøre skolegudst­jeneste obligatori­sk og tok saken opp i Stavanger bystyre.

Nå er det i stedet kommet nasjonale retningsli­njer fra regjeringe­n og Kunnskapsd­epartement­et med høyrestats­råd Jan Tore Sanner. Der blir ikke skolegudst­jenester obligatori­ske slik KrF ønsket.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Julespill står på programmet i Bogafjell kirke under juleavslut­ningen i år som de tre siste årene.
PÅL CHRISTENSE­N Julespill står på programmet i Bogafjell kirke under juleavslut­ningen i år som de tre siste årene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway