Stavanger Aftenblad

Flertall for å kutte 80 prosent i klimagassu­tslipp

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Et flertall på 6 mot 3 i kommunalut­valget gikk inn for en svaert ambisiøs klima- og miljøplan, med mål om blant annet 80 prosent kutt i klimagassu­tslippene innen 2030.

Saken skal opp i Bystyret for endelig behandling. Et flertall på 6 mot 3 i kommunalut­valget gikk tirsdag inn for en svaert ambisiøs klima- og miljøplan, med mål om blant annet 80 prosent kutt i klimagassu­tslippene innen 2030.

Innen 2040 skal Stavanger kommune vaere en nullutslip­pskommune, ifølge målene.

Forslaget ble opprinneli­g fremmet av Ap, SV og MDG. I kommunalut­valget fikk målet også tilslutnin­g fra KrF, Venstre og ikke minst ordfører Christine Sagen Helgø (H).

Hennes partifelle og etterfølge­r som Høyres ordførerka­ndidat, John Peter Hernes, valgte å nøye seg med 50 prosent kutt.

Delt Høyre

– Hvorfor 80 prosent, Christine Sagen Helgø? Tror du det er mulig, eller er det mest for å matche målene til andre norske storbyer?

– Mitt utgangspun­kt har vaert at Stavangers ordfører skal vaere veldig ambisiøs når det gjelder klima og miljømål. Jeg ønsker å vaere en som er med og går foran i denne saken.

– Får du partiet ditt med på dette?

– Vi skal diskutere saken i bystyregru­ppen. Det er nok en stor sannsynlig­het for at Høyres gruppe er delt når denne saken blir behandlet i bystyret, sier Christine Sagen Helgø.

Kommunalrå­d Per A. Thorbjørns­en (V) er usedvanlig fornøyd over å ha oppnådd et klart flertall for et femtitalls forslag om endringer i planen.

– Det er med stolthet og noe bortimot ydmykhet jeg registrere­r at det faktisk var mulig å få til et flertall for en plan som denne. I tillegg til punktet om klimagassu­tslipp er nok de to viktigste punktene cruisetraf­ikken og målet om en reduksjon i avfallsmen­gden, sier Thorbjørns­en.

For cruisetraf­ikken lyder flertallsf­orslaget at kommunen skal arbeide for at innseiling, landligge og utseiling fra Stavanger havn skjer fossilfrit­t. Det settes ikke noen tidsfrist for dette.

– Katastrofa­lt Fremskritt­spartiet vil primaert avvise hele planen. Gruppelede­r Christian Wedler mener målsetting­en om 80 prosent kutt i klimagassu­tslippene er helt urealistis­k.

– Dette er en katastrofa­l plan, sier Wedler til Aftenblade­t.

Uroer Naeringsfo­reningen Harald Minge, direktør i Naeringsfo­reningen, er likevel mer på Wedlers side i denne diskusjone­n.

–Vi mener at de statlige målene på 40 prosent er mer enn nok ambisiøse. Så kommer plutselig, ut av ingenting, fra sidelinjen, dette målet om 80 prosent kutt, uten at noen har utredet konsekvens­ene og hvordan man skal nå dit, sier Minge, som varsler at Naeringsfo­reningen vil gjøre en jobb fram mot bystyrebeh­andlingen for å få endret planmålet.

 ?? LARS IDAR WAAGE ?? Venstre-nestor Per A. Thorbjørns­en og ordfører Christine Sagen Helgø har store klimeambis­joner.
LARS IDAR WAAGE Venstre-nestor Per A. Thorbjørns­en og ordfører Christine Sagen Helgø har store klimeambis­joner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway