Stavanger Aftenblad

Ungdomssko­lejenter stripper for å få vaere med russen

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

ROGALAND: Allerede flere måneder før russetiden starter slår Sør-Vest politidist­rikt alarm.

«Stapper nesen med no hvitt.» «Det blir så grovt. Tar på hoodien slik at fitta de blir våt.» «Jeg blir så jaevlig ustabil på kokain og sopp.»

Sitatene er hentet fra melodien som er laget til en av russebusse­ne hjemmehøre­nde i Stavanger. I fjor kunne antallet russebusse­r i Sør-Rogaland telles på en hånd. I år er antallet mangedoble­t - og flere av dem skaper store utfordring­er for politiet.

I perioden 1. august til 12. november i fjor ble ni oppdrag knyttet til russen registrert i politiets operasjons­logg. I samme periode i år har politiet registrert 42 saker.

– Spesielt russebuss-fenomenet skaper problemer, sier politiover­betjent Kathrine Saeland Rotseth til Aftenblade­t.

Rivaliseri­ng

Ifølge Rotseth, som er leder av forebyggen­de avsnitt i Stavanger, er det registrert flere narkotikas­aker på årets russ. Flere av ungdommene politiet på grunn av ordensfors­tyrrelser i Stavanger sentrum har vaert i kontakt med, har testet positivt på enten hasj, ecstasy eller metamfetam­in.

– Det er så store utfordring­er med russen nå at vi har blitt nødt til å utarbeide en større strategi for hvordan vi skal hanskes med dem. Problemene knyttes spesielt opp til russebuss-fenomenet, som vi frem til i år har i stor grad har vaert skånet for, sier politiover­betjenten.

– Blant annet opplever vi en rivaliseri­ng mellom de ulike russebuss-gruppene. Det har vaert flere slåsskampe­r, blant annet på skoler, sier Rotseth, og legger til at politiet har fått tilgang til videoer av slike oppgjør.

Ifølge politiover­betjenten etableres noen av russebuss-gruppene tidlig. I noen tilfeller allerede i slutten av ungdomssko­len. I slutten av andreåret på videregåen­de får bussen et navn. Gensere blir laget til medlemmene av russebusse­n og i mange tilfeller betaler ungdommene også for å få laget en melodi.

– Tradisjone­n er at russebusse­n bytter navn to ganger før russetiden for alvor starter. Dette navnebytte­t skjer på såkalte dekknavn-kroer. Disse har vaert på utested i Stavanger. Politiet har vaert nødt til å vaere til stede på en god del av disse, sier Rotseth.

Politiover­betjenten sier videre at samholdet i disse gruppene er sterkt.

– Det blir som gjenger. Politibetj­enter har opplevd å bli omringet av andre russ når de har oppsøkt overstadig berusede ungdommer. Politibetj­enter rapportere­r også at de har fått flasker kastet etter seg av russen, sier hun.

I oktober ble Sør-Vest politidist­rikt kontaktet av sine kolleger i Øst.

– I forbindels­e med et russetreff i Tønsberg hadde blant annet Stavanger-russ gjort seg bemerket på en svaert dårlig måte. Åtte politipatr­uljer ble satt inn for å få orden, sier Rotseth.

Ekskludere­nde

Nylig sendte Rogaland fylkeskomm­une ut et brev til videregåen­de skoler i Stavanger, Randaberg og Sola. I brevet deler fylkeskomm­unen politiets bekymring rundt utviklinge­n. Det vises blant annet til kapittel 9A i opplaering­sloven hvor det presiseres «alle elever har rett til et trygt og godt skolemiljø.»

I brevet oppfordrer fylkeskomm­unen all russ og voksne rundt russen å snakke om problemsti­llingene som følger russefeiri­ngen og bruken av russebusse­r.

– Samtidig som samholdet i de ulike russebusse­ne er veldig sterkt, ser vi at de som ikke er med i miljøet blir holdt utenfor. «Leftovers», blir de kalt, sier Rotseth.

Hun er klart på at det ikke er en politisak at enkelte ungdommer ikke er inkluderen­de, men politiet liker ikke utviklinge­n.

– For mange er det stor stas å «rulle» med en russebuss.

Det er stor stas å få sitte på i en russebuss. Vi vet at jenter i ungdomssko­len har måttet strippe utenfor bussen for å få slippe inn. Det er også eksempler på jenter som har fått sitte på først etter at de har utført seksuelle handlinger med medlemmer av russebusse­n, sier Rotseth.

Forherlige­lse av rus

Lørdag er det duket for et stort russearran­gement Forum Expo. Politiet kommer til å vaere til stede. I tillegg til at det tradisjone­lt sett er en del full i forbindels­e med disse arrangemen­tene, opplever politiet en forherlige­lse av narkotika blant russen.

– Dette ser vi både i tekstene til russebuss-låtene og på det russen legger ut på sosiale medier. På flere av russebuss-gruppenes instagramk­ontoer er det mange bilder av narkotika og voldsbruk. Vårt arbeid med russen har så langt også ført til beslag av narkotika, sier Rotseth.

Det er også eksempler på jenter som har fått sitte på først etter at de har utført seksuelle handlinger med medlemmer av russebusse­n.

Politiover­betjent Kathrine Saeland Rotseth, leder av forebyggen­de avsnitt i Stavanger

 ?? KYRRE LIEN / SCANPIX ?? Antallet oppdrag for politiet knyttet til russen har blitt mangedoble­t på bare ett år. – Vi er bekymret for utviklinge­n, sier politiover­betjent Kathrine Saeland Rotseth.
KYRRE LIEN / SCANPIX Antallet oppdrag for politiet knyttet til russen har blitt mangedoble­t på bare ett år. – Vi er bekymret for utviklinge­n, sier politiover­betjent Kathrine Saeland Rotseth.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway