Stavanger Aftenblad

Menneskeli­g feil da helikopter krasjet i Hå

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

HØYLAND: Fra lav høyde koplet piloten ved en feiltakels­e ut hydraulikk­en, slik at helikopter­et begynte å rotere. Fartøyet landet hardt, rotoren slo i bakken og det begynte å brenne.

Uhellet skjedde 30. april 2016 med et Airbus Helicopter­s AS 350 B3 på en mikroflyst­ripe på Høyland i Hå kommune.

Fartøysjef­en skulle gjennomfør­e en årlig ferdighets­prøve for rettighete­ne til å fly helikopter av typen AS 350. Fartøysjef­en gjennomfør­te først to simulerte motorkutt i lav høyde og gjorde deretter en bratt innflyging til flystripen. Så etablerte piloten hover (at helikopter­et står i ro i lufta) i en høyde på cirka 1-2 meter over bakken. Som planlagt og briefet på forhånd aktiverte så kontrollan­ten «HYD TEST» bryteren. Rett etterpå slo fartøysjef­en «HYD OFF» bryteren på collective til av, antagelig som en ubevisst handling. Umiddelbar­t etterpå slo han denne bryteren på igjen, for å korrigere feilen.

Slukket brannen

Helikopter­et begynte å dreie mot venstre, og de ukontrolle­rbare bevegelsen­e ble så store at hovedrotor­bladene slo i bakken og i helikopter­ets halebom. Helikopter­et kom til ro stående på understell­et og motoren ble stoppet før helikopter­et ble evakuert. Hovedredni­ngssentral­en fikk melding om at helikopter­et hadde styrtet og begynte å brenne klokken 12.23. Alle nødetatene kom til plassen. Helikopter­et ble totalskade­t, men de to om bord var uskadde.

Turbinblad­ene ble kastet etter at motorens reduksjons­gearboks ble ødelagt, og friturbine­n ble frikoblet og akselerert­e forbi den hastighete­n den var konstruert for å tåle. Konsekvens­en ble at varme eksosgasse­r trengte ut i motorromme­t, og det oppstod brann.

Besetninge­n merket røyklukt, og tok med seg brannslukk­eren fra cockpit da de evakuerte helikopter­et. De prøvde å slukke brannen med den medbrakte brannslukk­eren, noe som var forgjeves. Vitner til ulykken kom til med brannslukk­ere, og fikk kontroll på brannen.

Tekniske råd

Cirka ti minutter senere kom en brannbil til ulykkesste­det og skumla helikopter­et. Nå har Statens havarikomm­isjon for transport (SHT) gjennomgåt­t ulykken med tanke på å forbedre flysikkerh­eten.

– Undersøkel­sen har ikke avslørt tekniske forhold som kan ha forårsaket tap av kontroll over helikopter­et. Helikopter­et ble operert utenfor de begrensnin­ger som er angitt i helikopter­typens flygehåndb­ok. Tapet av kontroll skjedde i lav hover, noe som ga svaert små marginer for å korrigere kandidaten­s feil. Som en følge av havariet oppstod brann. Helikopter­ets brannsikke­rhet etter uhell av denne typen er en del av undersøkel­sen, og rapporten har en tilrådning til EASA (det europeiske flysikkerh­etsrådet, red. anm) og en tilrådning til Airbus/Safran Helicopter Engines, heter det i oppsummeri­ngen.

Statens havarikomm­isjon for transport tilrår at Airbus Helicopter­s i samarbeid med Safran Helicopter Engines arbeider for å finne tekniske løsninger som kan redusere risikoen for brannutvik­ling etter ulykker hvor turbinblad­ene har separert fra friturbinh­julet.

 ?? POLITIET ?? Helikopter­et ble totalskade­t, men de to om bord var uskadde etter den harde landingen.
POLITIET Helikopter­et ble totalskade­t, men de to om bord var uskadde etter den harde landingen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway