Stavanger Aftenblad

– Bør anmeldes

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

SANDNES: Daglig leder i Naturvernf­orbundet i Rogaland, Erik Thoring sier det vil bli opp til Fylkesmann­en å anmelde IVAR for utslippet ved Hogstad. Han vil likevel anbefale dem å gjøre det.

Aftenblade­t har skrevet flere saker om at avrenning fra IVARs komposteri­ngsanlegg på Hogstad i Sandnes forurenser Kvednhusbe­kken som renner ut i Lutsivatne­t.

Senest onsdag, hvor det kom frem at når Stangeland maskin skulle rydde opp i kompostvan­net, pumpet de det rett ut i Lutsivanne­t.

Fylkesmann­en har nå fått dokumentas­jon fra IVAR på at de har kontroll på utslippet, og jobber nå med å gå gjennom dokumentas­jonen.

– Har ingenting å tape

Daglig leder i Naturvernf­orbundet i Rogaland, Erik Thoring er klar på at det ifølge forurensin­gsloven ikke er tillatt å slippe ut stoffer som forurenser vassdrag og mener absolutt at Fylkesmann­en bør vurdere å melde dette til politiet.

– Dette kan vaere straffbart, men jeg skal ikke legge meg opp i de vurderinge­ne som blir gjort. Jeg antar at Fylkesmann­en selv vurderer om dette bør anmeldes, sier han.

Sist Naturvernf­orbundet anmeldte forurensin­g til politiet, var da de anmeldte Vegvesenet for utslipp av plastfiber i forbindels­e med Ryfast-byggingen. Noe som endte med en bot på 450.000 kroner for Statens vegvesen. Det har de ikke tenkt å gjøre denne gangen, men er klar på at dette er alvorlig.

– Fylkesmann­en har ikke noe å tape på å anmelde dette til politiet. Enten blir saken henlagt, eller så får de et forelegg. Denne saken er så alvorlig at jeg vil anbefale Fylkesmann­en å anmelde, sier han.

Ikke startet etterforsk­ning Seksjonsle­der i Nordsjø- og miljøseksj­onen ved Sør Vest politidist­rikt, Åslaug Høgemark, sier til Aftenblade­t at politiet kjenner til saken, men at de foreløpig ikke har startet etterforsk­ning.

–Vi har vaert i dialog med Fylkesmann­en, som ikke har anmeldt saken per dags dato. Vi starter derfor ikke noen etterforsk­ning før de har anmeldt, sier hun.

– Kan politiet opprette egen sak ved slike hendelser?

–Det spørs hvordan vi får vite om saken, men i denne saken har vi hatt dialog med fagmyndigh­etene, som skal gi oss en vurdering på hvor alvorlig dette er, sier Høgemark.

 ?? CARINA JOHANSEN ?? Politiet har ikke mottatt anmeldelse på utslippene fra IVARs komposteri­ngsanlegg på Hogstad.
CARINA JOHANSEN Politiet har ikke mottatt anmeldelse på utslippene fra IVARs komposteri­ngsanlegg på Hogstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway