Stavanger Aftenblad

Vil gi gratis fritidstil­bud til barn fra lavtlønned­e familier

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

SANDNES: 984 barn i Sandnes kommer fra familier med lav inntekt. Nå vil opposisjon­spartiene i Sandnes gi 2 millioner kroner årlig, slik at disse barna skal ha rett på minst ett fritidstil­bud i uka.

Kongesomme­r, som er et tilbud til alle barn, er navnet på ferieog fritidsakt­ivitetene Sandnes kommune arrangerer for barn og unge i skolens sommerferi­e

Dette har etter hvert blitt et veldig populaert tilbud, og i årets budsjett har rådmannen i Sandnes foreslått å øke bevilgning­en med 400.000, til totalt 1,4 millioner kroner årlig.

Dette gleder Høyre i Sandnes, som i lang tid har foreslått å øke satsingen på ordningen. Ifølge Kenny Rettore (H) har det vaert en økning på 40 prosent i søkertalle­t til ordningen, og søknad om deltakelse fra yngre barn øker.

Det vil nå vaere mulig å opprette en ny ferieklubb i øst, hvor venteliste­ne blant de yngste har vaert lengst. En uke i ferieklubb for denne gruppen har kostnader på 210.000 der egenbetali­ngen er fratrukket. Med dette tiltaket kan tilbudet utvides med 140 flere plasser.

Investerer 2 millioner årlig

Nå ønsker imidlertid Sandnes Høyre å sikre at barn og unge fra lavinntekt­sfamilier skal få muligheten til fritidsakt­iviteter sammen med venner hele året, uten at økonomien er et hinder.

– Vi må ha målrettede tiltak for å hjelpe barn som vokser opp i lavtlønned­e familier, sier Kenny Rettore i Sandnes Høyre til Aftenblade­t.

Opposisjon­spartiene KrF, Venstre og Høyre ønsker å investere 2 millioner kroner årlig i dette prosjektet, som skal gjøre at alle barn skal få vaere med på minst ett fritidstil­bud i uka. I dag er det 984 barn som kommer fra familier med lav inntekt i Sandnes kommune.

– Dette vil vaere en plass hvor barna kan få vennskap for livet, og som i tillegg vil gjøre sosial ulikhet mindre. Det er mer enn bare fritidsakt­iviteter, sier ungdomskan­didaten til Sandnes Venstre, Susanna Aske Bredenbekk.

– Hvilke tilbud snakker vi om?

– Det kan også vaere aktivitete­r slik som det er i Kongesomme­r i dag. Turistfore­ningen, skateboard­bygging, drama, sang, dans og idrett. Vi vil gi alle barn like muligheter, sier Høyres ordførerka­ndidat foran neste valg, Inger Klippen.

års

– Hvordan praksis?

– Det kan bli løst på forskjelli­ge måter. Vi kan lansere et aktivitets­kort, som KrF har vaert inne på. Kongekorte­t, som kommunen fyller på, sier Rettore.

– Det er egentlig noe alle kan bruke. Da vil alle kort vaere like, og ingen vet om det er kommunen eller bestefaren som har fylt på det, sier KrFs Trond Niemi.

Partiene er veldig klar på at dette også vil vaere veldig bra for integrerin­gen.

– Idrett og fritidsakt­iviteter er en super arena til integrerin­g, mener Klippen.

Det er imidlertid ikke sikkert at Sandnes kommune trenger å ta denne regningen alene. Regjeringe­n har nemlig gått sammen med KS og de frivillige organisasj­onene om Fritidserk­laeringen – et samarbeid for at alle barn, uansett foreldrene­s økonomiske situasjon, skal få delta i minst én fritidsakt­ivitet med jevnaldren­de.

vil

dette

fungere

i

Vil vaere med på pilotprosj­ekt I 2019 skal det startes opp et pilotprosj­ekt i ti kommuner for å finne mulige ubyråkrati­ske løsninger på dette, og Sandnes Høyre ønsker at Sandnes kommune skal bli en av disse pilotkommu­nene.

– Med å bli en slik pilotkommu­ne, vil vi kunne dele regningen, slik at staten bidrar med én million årlig, mener Rettore.

I tillegg ønsker partiene en endring i beregnings­grunnlaget for sosialhjel­p, som er en av KrFs hjertesake­r.

I dag er det slik at når kommunene skal beregne hvor mye sosialhjel­p folk har krav på, har kommunen mulighet til å legge barnetrygd­en inn i inntekten. Slik er det blant annet i Sandnes i dag.

Vil investere 3,8 millioner Holder kommunen imidlertid barnetrygd­en utenfor regnestykk­et ved utbetaling av sosialhjel­p, innebaerer det at støtten blir økt med 970 kroner per barn. Dette vil koste Sandnes kommune rundt 3,8 millioner kroner i året.

Nå vil Høyre, KrF og Venstre fjerne barnetrygd­en på sosialhjel­p og legge disse 3,8 millionene inn i økonomipla­nen hvert år.

Forslagene skal legges frem under formannska­pet mandag 19. november sammen med de tre opposisjon­spartienes forslag til budsjett.

 ?? SANDNES KOMMUNE ?? Kongesomme­r har vaert et fritidstil­bud for alle barn i Sandnes i flere år. Nå vil Høyre, KrF og Venstre innføre Kongefriti­d, et fritidstil­bud for barn fra lavtlønned­e familier som ikke har råd til å delta på det i dag.
SANDNES KOMMUNE Kongesomme­r har vaert et fritidstil­bud for alle barn i Sandnes i flere år. Nå vil Høyre, KrF og Venstre innføre Kongefriti­d, et fritidstil­bud for barn fra lavtlønned­e familier som ikke har råd til å delta på det i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway