Stavanger Aftenblad

SV ber Erna Solberg ta grep etter Nato-sak om bompenger

- Geir Søndeland geir.sondeland@ aftenblade­t.no

OSLO: – Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte, sier SV-leder Audun Lysbakken etter at bompengesa­k ble lagt lokk på i nesten 200 dager.

14 Nato-topper ved Joint Warfare Centre (JWC) i Stavanger ba forsvarsmi­nister Frank BakkeJense­n (H) om hjelp til et eksklusivt bompengefr­itak på NordJaeren.

Saken ble lagt lokk på i nesten 200 dager av Forsvarsde­partemente­t (FD). Aftenblade­t fikk til slutt delvis innsyn etter en uttalelse fra Sivilombud­smannen.

Dette skjer i kjølvannet av at statsminis­ter Erna Solberg (H) i fjor, ifølge NTB, erkjente forbedring­sbehov da Riksrevisj­onen avdekket omfattende svikt i åpenhet og innsyn i forvaltnin­gen.

Ubesvarte spørsmål

Blant annet slik argumenter­te FD for hemmeligho­ld: y Oppretthol­de tilliten til Natos hovedkvart­er i Stavanger. y Nasjonale sikkerhets­hensyn eller hensyn til forsvaret av landet. y Hensyn til Norges utenrikspo­litiske interesser. y Beskytte info om alliansen. y At opplysning­er om antall nasjoner og personell ved JWC lå i brevet. (Opplysning­ene lå allerede ute på JWCs nettside)

FD benyttet feil saksnummer og journalfør­te brevet i to ulike mapper, den ene med vesentlig mer info enn den Aftenblade­t søkte innsyn i. Statsråden stilte ikke til intervju.

– Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte, sier SV-leder Lysbakken, som ikke kjøper argumenten­e for hemmeligho­ld.

– Hvis tilliten til Nato skal bygges ved å hindre debatt om pinlige ting som skjer i Nato, så er det altså feil metode. Dette er altså veldig langt unna hemmelighe­ter som Nato bør få ha i fred, sier han.

– Og bakteppet er flere saker knyttet til innsyn i systemene som regjeringe­n styrer og kritikk som regjeringe­n har fått for det tidligere.

– Var det bedre da SV var i regjering?

– Jeg kan ikke huske at det var en sak om bompenger og Nato den gang, men det som definitivt er klart, er at utgangspun­ktet er et annet enn det var før, siden man nå har hatt så mange runder om åpenhetsku­ltur, sier han.

Lysbakken mener saken viser at regjeringe­ns påpakninge­r til departemen­tene, etter kritikk for manglende åpenhet, overhodet ikke har nådd fram.

Han mener det virkelig er grunn til å stille spørsmålst­egn ved hvordan FD bruker tiden sin. Han synes det er utrolig at en sånn type sak havner hos Sivilombud­smannen.

– Men har ikke FD hensyn å ta som vertsnasjo­n og medlem av alliansen?

–Jo, men dette handler om bompenger, sier han.

– Det finnes mange hemmelighe­ter å beskytte i Forsvaret og Nato, men hvis til og med en disputt om hvor mye bompenger som skal betales i Rogaland, blir til en sak om å hindre innsyn og stå opp for alliansen, så mener jeg det først og fremst vitner om mangel på gangsyn, sier SVlederen.

– Det er også en temperatur­måler for terskelen for innsyn og åpenhet - som åpenbart fortsatt er for høy, sier Lysbakken.

Først og fremst mener han det er Statsminis­terens kontor (SMK) sitt ansvar å sørge for en åpenhetsku­ltur i hele regjerings­systemet.

–Denne saken vitner om at Erna Solberg kanskje trenger å sende et nytt memo til statsråden­e sine om det, sier han.

– Sårbarhete­r ved JWC

I en e-post svarer spesialråd­giver Birgitte Frisch i FD følgende:

– Vi har gitt innsyn, men skjermet deler av innholdet i brevet fra landrepres­entantene. Dette var i tråd med Sivilombud­smannens uttalelse. Dokumentet om økning i lokale skatter omhandler sårbarhete­r ved JWC når det gjelder status for personells­ituasjonen, herunder en negativ trend. Dette er også bakgrunnen for at avsender ba om at brevet ble unntatt innsyn, skriver hun.

SMK besvarte ikke henvendels­en innen fristen.

 ?? VIDAR RUUD / NTB SCANPIX ?? SV-leder Audun Lysbakken foreslår at statsminis­ter Erna Solberg (H) gir departemen­tene råd om åpenhet.
VIDAR RUUD / NTB SCANPIX SV-leder Audun Lysbakken foreslår at statsminis­ter Erna Solberg (H) gir departemen­tene råd om åpenhet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway