Stavanger Aftenblad

En rekke ubesvarte spørsmål

-

OSLO: Intervju med statsråden? Rådgiver tar det på e-post.

Forsvarsmi­nister Frank BakkeJense­n (H) har ikke vaert gjort tilgjengel­ig for intervju om bompengesa­ken (se egen artikkel) i Nato. Aftenblade­t sendte i stedet 17 skriftlige spørsmål til statsråden. Blant annet dette: y Forsvarsde­partemente­t journalfør­te dokumenter feil, brøt Sivilombud­smannens tidsfrist, unnlot å svare Sivilombud­smannen på konkrete spørsmål og respondert­e ikke da Aftenblade­t i forrige uke ba om intervju med statsråden. Er dette en kjede av tilfeldigh­eter eller ledd i et ønske om å unngå søkelys på saken?

Spørsmålen­e

Her er de noen av de andre spørsmålen­e som en rådgiver ble satt til delvis å svare på. y Vet Forsvarsde­partemente­t hvor mange kjøretøy og personer tilknyttet Nato som har bompengefr­itak i Norge i dag? y Hvilke skatter eller avgifter har Nato-personell i Norge fritak for - og hvordan begrunnes slike privilegie­r fra Norges side? (...) y Har regjeringe­n eller departemen­tet drøftet bompengeun­ntak på et høyere nivå i Nato enn brevdialog­en med landrepres­entantene tilsier? y Statsråden skriver at Forsvarsde­partemente­t flere ganger har tatt opp bompengeun­ntak med «sentrale myndighete­r». (...) Har departemen­tet tatt opp dette med andre departemen­ter eller innad i regjeringe­n? y Statsråden uttrykker (...) forståelse for bekymringe­r om kostnadsni­vået i Stavanger generelt. Er kostnadsni­vået i Stavanger problemati­sk for Norge som vertsnasjo­n? y Hvorfor har det vaert så viktig for Forsvarsde­partemente­t å holde Nato-offiserene­s henvendels­e om bompenger unna offentligh­eten? y (...) Mener departemen­tet fortsatt at nasjonale sikkerhets­hensyn eller forsvaret av landet kan settes i spill av offentligh­et rundt bompengebr­evet? y (...) Mener departemen­tet at

bompengebr­evet innebaerer en virkelig fare for Norges utenrikspo­litiske interesser?

Satte rådgiver til å svare Spesialråd­giver Brigitte Frisch i Forsvarsde­partemente­t sendte et samlet svar per e-post. Der redegjør hun for hvorfor private kjøretøy for Nato-personell ikke er fritatt for bompenger, mens tjenestekj­øretøy har fritak. Hun skriver også at det ikke har vaert departemen­tets hensikt å holde Nato-offiserene­s henvendels­e om bompenger unna offentligh­eten.

Frisch viser til at statsråden­s svarbrev var offentlig og opplysende og ble sendt til Sivilombud­smannen i mai:

«Det er deler av innholdet i brevet fra landrepres­entantene departemen­tet har skjermet. Når det gjelder hjemmel for unntak av deler av teksten viser vi til uttalelsen fra Sivilombud­smannen.

Forsvarsde­partemente­t har tidligere bekreftet at det samme dokumentet er journalfør­t to ganger. At fristen til Sivilombud­smannen ble oversittet, skyldes at henvendels­en kom i sommerferi­en og beklagelig­vis ble liggende ufordelt til etter ferien. Forsvarsde­partemente­t har svart på Sivilombud­smannens spørsmål, og det er ikke gjort forsøk på å holde tilbake informasjo­n», skrev hun.

 ?? CARINA JOHANSEN / NTB SCANPIX ?? Forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen (H) avbildet på Nato-basen Joint Warfare Centre (JWC) i Stavanger i forbindels­e med senterets 15 års jubileum.
CARINA JOHANSEN / NTB SCANPIX Forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen (H) avbildet på Nato-basen Joint Warfare Centre (JWC) i Stavanger i forbindels­e med senterets 15 års jubileum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway