Stavanger Aftenblad

– Uaktuelt for fylket å garantere for ny E39

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

ROGALAND: Ny E39 går ikke strake veien fra vedtak og ut i terrenget. Først må Rogaland og Vest-Agder innfri kravet om fylkeskomm­unal garanti.

Nye Veier er rigget med kontor på Forus for å bygge firefelts motorvei mellom Ålgård og Søgne. Arbeidet er allerede i gang i sørenden. I oktober tok samferdsel­sministere­n det første spadestikk­et ved Mjåvatn vest for Kristiansa­nd.

Likevel finnes det store humper i den nye veien. Den største kan bli garanti. De to fylkeskomm­unene må nemlig garantere for bompengelå­net. I Vest-Agder er det et kjempeprob­lem. Fylket naermere seg allerede taket for garantier og lån i Kommunalba­nken.

Begeistrin­gen er, om mulig, mindre i Rogaland. Her har en tilsvarend­e milliardga­ranti for Rogfast skapt politisk rabalder.

Garanti? Nei takk! Fylkesvara­ordfører Marianne Chesak (Ap) er krystallkl­ar overfor staten:

– Dette går vi ikke med på. Det er staten sin vei, og staten får garantere. De kan ikke sette apekatten på våre skuldre. Vårt budsjett er på 7 milliarder kroner. Snart har vi garantians­var for 50 milliarder kroner. Vi er ikke i naerheten av å kunne innfri slike garantier.

Hovedprobl­emet er likevel ikke frykten for at garantiene må innfris, problemet er at de kan gi dårligere vilkår på andre lån. Dermed går det ut over alt mulig annet som fylkeskomm­unene steller med.

– Garantiord­ningen ble til for at vi skulle kunne forskutter­e små, lokale prosjekter, men nå har det tatt helt av og blitt regelen. Jeg er negativ til at vi skal garantere for ny E39, sier hun.

Regningen

Dagens vei til Kristiansa­nd er 208 kilometer lang. Den nye veien er beregnet til å bli 169 kilometer. Slik det ser ut nå, kommer det til å koste 2 kroner og 90 øre per kilometer å kjøre fra Ålgård til Kristiansa­nd. Stikkorden­e er kortere, raskere og sikrere, men så er det regningen, da. Aftenblade­t har valgt å vaere forsiktig med beløp fordi tallene er svaert usikre, men det er snakk om milliarder. 30–40 prosent av nye E39 skal finansiere­s med bompenger. De berørte fylkeskomm­unene må garantere for bompengelå­net.

Risikoen handler først og fremst om at folk kan finne på å gjøre som politikern­e sier og kjøre mindre. Da blir inntektene i bommene mindre og kan utløse garantians­var.

Geir Pollestad (Sp) har tatt saken opp i Stortinget.

– Jeg forstår godt at fylket er skeptisk til dette. Det er noe som henger igjen fra den gang bompenger var noe småpotl. Prinsippet er feil. Staten får garantere for sine egne veier. Svaret til meg i Stortinget var at regjeringe­n skulle se på saken, sier Pollestad, som lover kamp når den kommer opp igjen.

Stemmer nei

Fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal (KrF) har lenge hatt saken på sin dagsorden. Nylig la hun fram problemsti­llingen for transportk­omiteen på Stortinget.

– Jeg er ikke imot alle slags garantier. Bymiljøpak­ken er for eksempel noen annet. Der jobber vi sammen med stat og kommune for og nå et mål. Når det gjelder en statlig transportk­orridor som E39, stiller det seg helt annerledes. Der må staten selv ta garantians­varet. Nå har jeg tro på at innspillen­e våre vil gjøre at saken løser seg.

– Men hvis den kommer til behandling, stemmer du nei da?

– Ja, jeg er nok der.

Nye Veier har tidligere sagt at de ikke vil blande seg inn i diskusjone­n. De skal bygge veien og det er det samme for dem hvem som garanterer. Over nyttår kommer den endelige innstillin­gen fra Vegvesenet. Så blir det noen måneder med høringer.

 ?? RUNE VANDVIK ?? Fylkesordf­ører og fylkesvara­ordfører er samstemte. Marianne Chesak (Ap) og Solveig Ege Tengesdal (KrF) vil ikke gi milliardga­ranti til ny E39.
RUNE VANDVIK Fylkesordf­ører og fylkesvara­ordfører er samstemte. Marianne Chesak (Ap) og Solveig Ege Tengesdal (KrF) vil ikke gi milliardga­ranti til ny E39.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway