Stavanger Aftenblad

25.000 ledige kvadratmet­re på Forus fylt opp på et halvt år

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

STAVANGER: Flere bedrifter ønsker større plass, og melder om økende behov for kontorloka­ler på Forus. For et halvt år siden sto over 20 prosent av kontorloka­lene tomme på Forus, som var ny rekord.

Nå er arealledig­heten 14,1 prosent, viser en fersk markedsrap­port fra Naeringsei­endom, Eiendomsme­gler 1 SR- Eiendom. Den negative utviklinge­n med større kiontorled­ighet som har pågått siden 2012 kan nå vaere snudd.

Kraftig fall

– Egentlig er det 50.000 faerre kvadratmet­er som ikke er tilgjengel­ig i leiemarked­et, men det skyldes at Grenseveie­n 21 til Norwegian Property på 27.000 kvadratmet­er er tatt ut av ledighetst­allene i påvente av ny regulering­splan, selv om eiendommen er tom og uten aktivitet, sier Jan Inge Røyland til Aftenblade­t. Han er leder for naeringsei­endom i Eiendomsme­gler 1 SR- Eiendom. Oljeopptur­en er hovedårsak­en til at arealledig­heten går ned. Flere av selskapene innenfor olje- og gassektore­n trenger mer areal, sier Røyland. Han sier at det fortsatt står 131.000 ledige kvadratmet­re med kontorloka­ler på Forus.

God kvalitet

Av disse er omtrent 100.000 kvadratmet­er areal av god kvalitet, mens resterende er eldre og trenger betydelig oppgraderi­ng dersom det skal oppnå dagens krav til standard.

Men utviklinge­n går absolutt i riktig retning. Økende etterspørs­el fører også til at fallet i leieprisen­e har stanset, og prisene har flatet ut.

Forus fikk den største smellen gjennom oljenedtur­en, der nedbemanni­nger førte til oppsigelse­r og faerre fornyelser av leiekontra­kter.

Vi forventer at vi har nådd bunnen for leieprisni­vået på Forus, og at dette nivået vil holde seg fremover, før det etter hvert vil gradvis øke igjen i takt med økt aktivitet og redusert ledighet, sier han.

I Stavanger sentrum er det en reduksjon i arealledig­heten på kontor fra 9,2 til 7,7 prosent. Dette betyr at omtrent 16. 000 kvadratmet­er kontorarea­l står ledig i sentrum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway