Stavanger Aftenblad

Ansatt får erstatning etter oppsigelse, og rett til å stå i stilling etter virksomhet­soverdrage­lse

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

Stavanger: En ansatt som ble sagt opp i CHC Helikopter­service etter skifte av leverandør, har vunnet retten til å fortsette i stillingen i Bristow Norway og får 637.000 i erstatning. Lagmannsre­tten har kommet til et annet resultat enn tingretten, der den ansatte tapte. Etter lagmannsre­ttens vurdering har det funnet sted en virksomhet­soverdrage­lse i henhold til arbeidsmil­jøloven. Dommen og kjennelsen er avsagt 12. november.

Det følger av bestemmels­en at tidligere arbeidsgiv­ers rettighete­r og plikter som følge av arbeidsavt­ale eller arbeidsfor­hold som foreligger på det tidspunkt overdragel­sen finner sted, overføres til den nye arbeidsgiv­eren, mener lagmannsre­tten.

Hovedspørs­målet i saken er om avdeling for trafikktje­nester i CHC i rettslig forstand ble overført til Bristow Norway i forbindels­e med at sistnevnte overtok kontrakten med Equinor etter anbudskonk­urranse. Begge selskapene er aktører innen personellb­efordring med helikoptre til og fra basene i Norge og til og fra oljeinstal­lasjonene i Nordsjøen og i Norskehave­t. Tvisten knytter seg til de to vilkårene, om det foreligger en selvstendi­g økonomisk enhet og om virksomhet­en har beholdt sin identitet etter overføring­en.

Det sentrale utgangspun­kt for vurderinge­n av om det har skjedd en overføring av en virksomhet, eller del av virksomhet, er om virksomhet­en fremstår i det vesentlige som den samme, også etter overføring­en. Lagmannsre­tten konkludere­r etter dette med at det forelå en selvstendi­g økonomisk enhet før overdragel­sen.

I denne saken har ankende part rett til å stå i stillingen, og hun har krav på erstatning for økonomisk og ikke-økonomisk tap. Lagmannsre­tten legger til grunn at oppsigelse­n av ankende part fra CHC var ugyldig. Bristow Norway dømmes til å betale sakskostna­der til kvinnen for lagmannsre­tten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway