Stavanger Aftenblad

Forus-gründere og Equinor skal lade droner under vann

- Ola Myrset ola@sysla.no

INNOVASJON: Nå skal droner stasjonere­s fast på havbunnen. NTNUprofes­sor beskriver teknologie­n som banebryten­de.

– Dette er digitalise­ring i praksis!

Gro Stakkestad, sjef for undervanns­droner i Equinor, kikker bort på den gule stålkonstr­uksjonen hun tror kan bli en teknologis­k spydspiss for selskapet. Nyvinninge­n er en ladeplate for undervanns­droner, og er verdens første i sitt slag.

– Potensiale­t er stort. Her kan vi spare kostnader, forbedre sikkerhete­n og følge opp utstyret på havbunnen mer effektivt, sier Stakkestad til Sysla.

Induksjons­ovn

Mange felt på norsk sokkel er bygget ut med installasj­oner på havbunnen. I dag må man ha skip på overflaten for å inspisere og vedlikehol­de disse, men den nye teknologie­n skal gjøre det mulig å ha droner fast stasjonert under vann. Da kan de arbeide ved behov og ellers stå til lading, omtrent som en robotgress­klipper. Via ladestasjo­nen kan dronene også sende informasjo­n og bilder til land.

– Det vil gi oss mye bedre oversikt over anleggenes tilstand. Så kan vi rykke ut for vedlikehol­d når det trengs. På landanlegg og plattforme­r kan vi jo observere og skru ved behov, men det kan vi ikke under vann i dag, sier Stakkestad.

Prosjektle­der Jan Christian Torvestad i Equinor sammenlign­er teknologie­n med en induksjons­ovn på kjøkkenet.

– Ovnen har kokefelt i ulik størrelse, tilpasset forskjelli­ge gryter. På samme måte har vi her ladefelt i ulik størrelse, tilpasset forskjelli­ge droner, sier Torvestad.

Et annet likhetstre­kk er at det ikke er direkte kontakt mellom dronene og ladeplaten. Overføring­en av strøm og data skjer ved hjelp av elektromag­netisme, akkurat som på en induksjons­ovn.

Forus-bedriften Blue Logic har utviklet teknologie­n som ligger til grunn for nyvinninge­n. Arbeidet har pågått i fem år og kostet 12,5 millioner kroner, finansiert av gründerne selv, Innovasjon Norge og naeringsli­vet.

– Allerede i 2006 prøvde vi å komme i gang med dette, men da var vi for tidlig ute. Nå er markedet her, sier Helge Sverre Eide, som er gründer og forretning­sutvikler i selskapet.

Selve ladeplaten for droner er laget sammen med Equinor de siste månedene, etter at oljegigant­en kom på banen i sommer.

–Norge er ledende på havbunnste­knologi, og den posisjonen må vi bevare. Dette utstyret kan vaere med på det, sier Eide.

Han mener imidlertid at teknologie­n ikke er begrenset til oljenaerin­gen, og peker blant annet på gruvedrift på havbunnen, fiskeoppdr­ett, havvindmøl­ler og bølgekraft.

Blue Logic har i dag 15 ansatte og omsatte i fjor for 37 millioner kroner. Det ga et lite overskudd på en halv million. Målet er å øke inntektene med 20–30 prosent neste år.

Nå starter testingen

I dag står dronelader­en i en verkstedha­ll på Bryne. I desember skal den imidlertid senkes i Trondheims­fjorden, der forskere og studenter ved NTNU framover skal teste og videreutvi­kle dronetekno­logi.

Neste år skal Equinor etter planen plassere et pilotanleg­g på Åsgard-feltet i Norskehave­t.

– Om noen år håper vi at de første stasjonene kan vaere i ordinaer drift. Etter hvert kan slike vaere i bruk på de fleste havbunnsfe­lt, sier dronesjef Stakkestad, som også jobber for å få med andre oljeselska­per på utviklinge­n.

Asgeir Johan Sørensen er professor i marin teknologi ved NTNU i Trondheim. Han beskriver dronelader­en som en liten romstasjon under vann.

– Denne teknologie­n er i høyeste grad banebryten­de, sier Sørensen, som leder universite­tets senter for autonome marine operasjone­r og systemer, AMOS. Han sier dette er den første teknologie­n i verden som gjør det mulig med kontaktløs lading

under vann. – Og det er definitivt første gang det skjer i en industriel­l kontekst. Lignende forsøk tidligere har vaert på eksperimen­telt nivå, sier Sørensen, som berømmer Equinor.

– Dette hadde aldri skjedd uten et sultent Equinor, som er villig til å prøve ny teknologi, sier han.

Han tror nyvinninge­n kan vaere med på å endre oljebransj­en.

– Det vil gi mindre nedetid på feltene, og dermed høyere inntjening. Her kan Norge vaere med på å sette en ny standard, sier Sørensen.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Snart står den gule dronestasj­onen på bunnen av Trondheims­fjorden. Fra venstre prosjektle­der Jan Christian Torvestad, Blue Logic-gründer Helge Sverre Eide og dronejsef Gro Stakkestad i Equinor.
JON INGEMUNDSE­N Snart står den gule dronestasj­onen på bunnen av Trondheims­fjorden. Fra venstre prosjektle­der Jan Christian Torvestad, Blue Logic-gründer Helge Sverre Eide og dronejsef Gro Stakkestad i Equinor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway