Stavanger Aftenblad

Sykehuset får skarp kritikk etter drapet på Røyneberg

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no Ina Gundersen ina.gundersen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Statens helsetilsy­n retter skarp kritikk mot Helse Stavanger etter at en psykisk syk pasient fikk permisjon og begikk drap i januar i fjor.

29. januar 2017 ble en mann knivdrept og en annen forsøkt drept i et familiesel­skap på Røyneberg i Sola.

Den 34 år gamle gjerningsm­annen, som ble pågrepet av politiet kort tid etter drapet, hadde fått en tre timer lang permisjon fra en psykiatris­k sengepost ved Stavanger universite­tssjukehus. Bare en halvtimes tid før drapet og drapsforsø­ket hadde han, sammen med foreldrene sine, dratt fra sykehuset.

Etter lang saksbehand­ling har Statens helsetilsy­n kommet til at observasjo­n og voldsrisik­ovurdering av mannen var uforsvarli­g. Pasienten burde ikke fått permisjon før hans psykiske tilstand var vesentlig bedret.

– Det er alvorlige funn fordi sykehuset ikke gjorde gode nok voldsrisik­ovurdering­er av pasienten før han fikk permisjon, sier Brynhild Braut, avdelingsd­irektør i Statens helsetilsy­n.

Ikke tilstrekke­lige rutiner

I rapporten, som Aftenblade­t ikke har fått fra Statens helsetilsy­n, heter det:

«Statens helsetilsy­n har også kommet frem til at Helse Stavanger HF på tidspunkte­t for hendelsen ikke hadde tilstrekke­lige rutiner for gjennomfør­ing av voldsrisik­ovurdering­er, og at helseforet­aket ikke hadde organisert seg slik at man sikret en forsvarlig håndtering av pasienter som søkte om permisjon etter å ha kommet med voldsuttal­elser».

I august i år ble 34-åringen dømt til tvungent psykisk helsevern. Stavanger tingrett kom til at domfelte var psykotisk, og dermed ikke strafferet­tslig tilregneli­g, da han under et bursdagsse­lskap knivstakk to menn.

Ti dager før drapet ble 34-åringen innlagt fra legevakten til tvungent psykisk helsevern. Både helseperso­nell og pårørende hadde i forkant av dette uttrykt bekymring for pasienten som hadde en alvorlig psykisk diagnose ved innleggels­en.

27. januar, to dager før drapet, fikk pasienten en tre timer lang permisjon til å dra i selskapet. Det foreligger ikke noen egen skriftlig vurdering for denne permisjone­n, ifølge Helsetilsy­net.

Ville drepe

De siste dagene før drapet hadde 34-åringen flere ganger snakket om at han hadde tanker om at han ville drepe.

I arbeidet med denne saken har Helsetilsy­net hentet inn en sakkyndig uttalelse fra en psykologsp­esialist med spesialkom­petanse på voldsrisik­ovurdering. Helsetilsy­net har ikke funnet grunn til å vurdere noen reaksjon mot involvert helseperso­nell ved sykehuset.

Helsetilsy­net mener at alle virksomhet­er innen psykisk helsevern i landet kan laere av denne hendelsen.

«Det å uttrykke tanker om å drepe andre hos en pasient med psykoselid­else som ikke er ruspåvirke­t eller provosert, er et svaert alvorlig og sjeldent symptom. Det at pasienten var godt kjent i avdelingen, og at ingen var alvorlig bekymret for han, har fungert som en barriere mot å ta hans symptomer på alvor og nekte han utgang/permisjon», skriver tilsynet.

Videre:

«Det å nekte å etterkomme pårørendes ønske om utgang/permisjon er krevende når de fleste virksomhet­er innen psykisk helsevern ønsker å legge til rette for et godt samarbeid med pårørende».

Helsetilsy­net forutsette­r at ansvarlige på sykehuset fortsetter å arbeide systematis­k med hvordan de kan forebygge at lignende hendelser skjer igjen.

Dette svarer sykehuset

Inger Cathrine Bryne, administre­rende direktør i Helse Stavanger, skriver i en epost at dette først og fremst er en uendelig tragisk sak for dem som er berørt:

«Stavanger universite­tssjukehus tar alltid vurderinge­r fra tilsynsmyn­digheter på det største alvor. Jeg mener det er riktig slik rapporten fra Statens helsetilsy­n konkludere­r, at ansvaret ligger på helseforet­aket ved administre­rende direktør, og ikke hos enkeltmeda­rbeidere. Vi vil nå bruke tid framover på å gå grundig gjennom rapporten og svare tilsynet på det de ber om tilbakemel­ding på. Samtidig vil vi ta erfaringen­e fra denne saken med i videre arbeid med laering og kvalitetsf­orbedring», skriver hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway