Stavanger Aftenblad

– Stena Recycling har ikke klart å holde kravene

- Tor Gunnar Tollaksen journalist tor.gunnar.tollaksen@ aftenblade­t.no Fredrik Refvem fotograf fredrik.refvem@ aftenblade­t.no

STAVANGER: Flere ganger har Fylkesmann­en i Rogaland vaert framme med pekefinger­en og påpekt for høye utslipp i den eksisteren­de tillatelse­n om metallgjen­vinning Stena Recycling har i Mekjarvik.

Stena: – Lave utslippsta­ll nå Christian Lian, driftsdire­ktør i Stena Recycling sier til Aftenblade­t at selskapet har strenge utslippsgr­enser som skal etterleves.

– Det er riktig at vi har overskrede­t utslippsgr­ensene på noen enkeltstof­fer tidligere. Tiltak som vi har etablert ser ut til å fungere, sier han i en e-post. Tiltakene er blant annet: y God mottakskon­troll av varer

som kommer inn til anlegget y Ukentlig soping av områdene, hvor oppsop blir tatt vare på og deponert på

– Bedriften tar selv prøver Tirsdag fortalte Aftenblade­t at Miljødirek­toratet har gitt grønt lyst til at mengden oljeinstal­lasjoner og moduler som kan oppbevares til en hver tid i Mekjarvik, kan utvides fra 10.000 tonn til 50.000 tonn.

Marit Sundsvik Bendixen hos Fylkesmann­en i Rogaland sier utslipp skal kontroller­es og ikke slippes ut fra bedriften. Det er Stena Recycling selv som tar prøvene.

– De gjør det selv, slik det norske egenkontro­llsystemet legger opp til. De skal forholde seg til gjeldende krav for prøvetakin­g, og det er ikke grunn til å tro at de gjør noe annet, sier Sundsvik Bendixen.

I Vats i Vindafjord er konfliktni­vået

Konsekvens­utreder ikke

Før Stena Recycling fikk lov til å øke aktivitete­n i Mekjarvik, ble det ikke gjort noen konsekvens­utredning.

– Hvorfor ikke?

–Anlegget er ikke omfattet av kravet om konsekvens­utredning, skriver Ragnhild Orvik, seksjonsle­der i Miljødirek­toratets industri- og havavdelin­g i en e-post.

Hun mener at det er liten forskjell på saksbehand­lingen som er gjort i denne saken og en saksbehand­ling med konsekvens­utredning, hvor allmennhet­en i en ekstra runde kan spille inn ting i et planprogra­m.

–I en saksbehand­ling

etter

 ??  ?? Stena Recycling og andre opphogging­sbedrifter står selv ansvarlig for å ta egne prøver for å sjekke om det skjer uønsket forurensni­ng eller ikke.
Stena Recycling og andre opphogging­sbedrifter står selv ansvarlig for å ta egne prøver for å sjekke om det skjer uønsket forurensni­ng eller ikke.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway