Stavanger Aftenblad

Ekspert mener det er fare for utslipp av kvikksølv ved opphogging av gamle oljeplattf­ormer

-

STAVANGER: Ved Vatsfjorde­n er det avdekket utslipp av flere kilo kvikksølv til omgivelsen­e. Professor Ketil Haarstad er ikke i tvil om at utslippene stammer fra opphogging av oljeplattf­ormer.

Aftenblade­t skrev tidligere i uken . Det kan bli hektisk aktivitet i den «grønne landsbyen» Randaberg de neste årene når gamle oljeinstal­lasjoner inntar kaiene på Mekjarvik.

I dokumentar­filmen «Oljeeventy­rets gravplass», som tar opp forurensni­ngsproblem­atikken i Vats knyttet til plattforms­kroting, dokumenter­er professor Ketil Haarstad, som har gjennomfør­t jordprøver i området rundt der hvor opphogging­en skjer, at forurensni­ngsfaren via luft er til stede i denne bransjen.

Haarstad er en av Norges fremste eksperter på forurensni­ng i grunnen.

Kilovis av kvikksølv

I 2014 var professore­n ansvarlig for en rapport fra Bioforsk, dagens Nibio, som avdekket store uønskede utslipp fra via luft til omgivelsen­e.

I 2014 bekreftet to undersøkel­ser av jordprøver tatt av Bioforsk, fra et 49 dekar stort område, stort nedfall av kvikksølv, arsen og sink. Første undersøkel­se var i mai 2014. Prøvene viste 2,9 kilo kvikksølv, 23 kilo arsen og 353 kilo sink. Den andre ble utført i juli 2014 der antall målepunkte­r ble økt og målt i forskjelli­g dybde.

Denne undersøkel­sen viste 1,3 kilo kvikksølv og 31 kilo arsen. Bioforsk la også til at det var usikkerhet knyttet til hvor mye som var vasket bort og ut i sjø som følge av nedbør.

Da Aftenblade­t omtalte rapporten høsten 2014, kom det fram at Miljødirek­toratet lente seg på tall fra Niva, norsk institutt for vannforskn­ing, som bedriften AF Offshore Decom rekvirerte til å ta prøver. Disse viste langt lavere verdier, jorda var naermest upåvirket av kvikksølv. Bedriften har ikke utslippsti­llatelse av kvikksølv til luft.

Senere slo NTNU-professor Eiliv Steinnes, som har hatt ansvaret for de nasjonale moseprøven­e siden 1977, fast at Niva hadde begått metodefeil i innhenting­en av moseprøver, hvor bare siste års tilvekst var blitt analysert og ikke siste tre år som er vanlig med moseprøver.

Steinnes påpekte at i områdene naermest bedriften skjer det en luftforure­nsing som spores i mose som er fem til ti ganger høyere enn normalnivå­et.

På spørsmål om Miljødirek­toratet innrømmer at kvikksølve­t som er funnet rundt basen, stammer fra opphogging­saktivitet­en, svarer seksjonsle­der Ragnhild Orvik i Miljødirek­toratet slik i dokumentar­filmen «Oljeeventy­rets gravplass»:

–Det kan jeg dessverre ikke svare på.

– Kommer fra anlegget

Hun sier i filmen at slik Miljødirek­toratet ser det, er rapporten fra Bioforsk beheftet med metodiske svakheter.

Professor Haarstad er imidlertid klar på sin side:

–I henhold til isotopanal­yser er utslippski­lden virksomhet knyttet til utvinning av olje i Nordsjøen. Det står fast i rapporten at dette er det mest sannsynlig­e, understrek­er Haarstad i dokumentar­en.

Miljødirek­toratet har verken overfor Aftenblade­t eller Haarstad selv begrunnet hva disse såkalte «metodiske svakhetene» i rapporter dreier seg om.

– Jeg oppfatter dette som litt amatørmess­ig av Miljødirek­toratet. Jeg tror ikke de har egne ansatte som kan vurdere slike ting selv. De burde kontaktet en uavhengig fagperson for et faglig synspunkt dersom det var noe de lurte på. Å bare si at de ikke liker resultatet fra prøvene, framstår veldig merkelig fra en offentlig myndighet, sier Haarstad til Aftenblade­t.

Haarstad sier han er trygg på at rapporten gir et riktig bilde av forurensni­ngsituasjo­nen i Vats.

–Vi har med høy sannsynlig­het fastslått at kvikksølve­t i grunnen kommer fra anlegget, understrek­er Haarstad.

Det er først og fremst ved skjaerebre­nning at det skjer utslipp av uønskede stoffer til luft og som faller ned i jordsmonne­t i naermiljøe­t.

– De stoffene som måtte finnes i materialet som skjaerebre­nnes vil kunne frigis til atmosfaere­n og omgivelsen­e, påpeker Anders Goksøyr, professor i biovitensk­ap ved Universite­tet i Bergen.

Goksøyr understrek­er at kvikksølv ikke ønskes i naeringskj­eden.

– Kvikksølv er et av de farligste tungmetall­ene vi har. Det omdannes til metylkvikk­sølv som er et av de farlige stoffene vi kjenner og som har påvirkning på nervesyste­met, utvikling og mange uønskede effekter, uttaler Goksøyr i dokumentar­filmen.

Tilsyn først neste år

I dokumentar­filmen kommer det også fram at opphoggerb­edriften AF Offshore Decom kjørte flere lastebilla­ss som inneholdt totalt 1300 tonn farlig avfall til den kommunale søppelfyll­ingen Toraneset.

Prøver som ble tatt viste innhold av en rekke uønskede stoffer, blant dem kvikksølv.

I dokumentar­filmen uttaler Marit Sundvik Bendixen, assisteren­de miljøverns­jef hos Fylkesmann­en i Rogaland, at fylkesmann­en skal føre tilsyn med det lokale avfallsdep­oniet Toraneset hvor dokumentar­filmen avdekker at AF Offshore Decom dumpet farlig avfall på en ordinaere søppelfyll­ing.

Overfor Aftenblade­t sier Sundvik Bendixen nå at dette tilsynet skal skje i 2019.

AF Offshore Decom på sin side kommer med et skriftlig svar i dokumentar­filmen og uttaler at da bedriften ble klar over at avfallet ikke kunne leveres på Toraneset, ble dette levert til et annet mottak.

Til Aftenblade­t utdyper AF Offshore Decom følgende i en epost:

«Ifølge deponifors­kriften kan farlig avfall av denne type (oppsop), leveres på deponi for ordinaert avfall etter godkjent utlekkings­test. Utlekkings­testen viste at avfallet kunne leveres på ordinaert deponi med de nødvendige tillatelse­ne. Da AF Offshore Decom ble gjort oppmerksom­me på at deponiet på Toraneset har en tillatelse som er strengere enn standard, valgte AF å levere denne type avfall til et annet ordinaert deponi (med ordinaer tillatelse).»

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Mye av oljeavfall­et som er hogget opp ved Vatsfjorde­n stammer fra Ekofisk-feltet.
JON INGEMUNDSE­N Mye av oljeavfall­et som er hogget opp ved Vatsfjorde­n stammer fra Ekofisk-feltet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway