Stavanger Aftenblad

Staten og familien er ikke nok – likestilli­ng også opp til arbeidsliv­et

- Ingerid Bø Dr. philos., pensjonert forsker, UiS

KRONIKK: Når arbeidspla­ssen tar konkrete grep for likestilli­ng og tilrettele­gging for gravide, gir det resultater.

Kristin Skogen Lund skriver i en kronikk på nettsiden Kilden kjønnsfors­kning.no at norsk kjønnsfors­kning gir arbeidsliv­et verdifull kunnskap. Det er positivt at lederen i NHO – og nå snart i Schibsted – interesser­er seg for kjønnsfors­kning. Rådene Skogen Lund formulerer for arbeidsliv­et, inspirerer til en kommentar.

Karrierelo­gikkens spilleregl­er

Kronikken fremhever blant annet Sigtona Halrynjos doktorgrad­savhandlin­g fra 2010, «Mødre og fedre i møte med karrierelo­gikkens spilleregl­er». Dette arbeidet viser, ifølge Skogen Lund, at tilrettele­ggingslogi­kken som gravide og nybakte mødre blir møtt med, i realiteten er å gjøre kvinnene en bjørnetjen­este. Overdreven tilrettele­gging og skjerming kan føre til karrierest­agnasjon og tap av motivasjon.

«Vi i NHO oppfordrer nå våre bedrifter til å vaere ekstra oppmerksom­me på sine kvinnelige ansatte i de viktige 30-årene, fasen i livet hvor «alt» skal skje samtidig. Klarer bedriftene å gi kvinner oppgaver å vokse på i disse viktige årene, i stedet for automatisk å skru ned tempoet for dem, legges grunnlaget for spennende karrierer i årene etterpå», skriver NHO-lederen.

Miste plassen på A-laget

Å ha oppgaver å vokse på er alltid viktig, men sammenheng­en oppgavene står i er også vesentlig. Halrynjos analyse viser for eksempel dette: Kvinnene som hadde erfart at de ble ansett å vaere på A-laget, opplevde allerede under graviditet­en at de gradvis ble utelukket fra Alaget, fra spennende nye oppgaver og kontakt med viktige klienter. Dette skjedde uten at tiltakene på forhånd ble tatt opp med dem det gjaldt. Det ble ikke opplevd som god tilrettele­gging.

Arbeidsliv­et må aktivt motvirke tendensen til å ta gravide av A-laget og tendensen til å kommuniser­e tvetydig om kjønnslike­stilling. Tvetydig blir det for eksempel når arbeidspla­ssen sier at den er for likestilli­ng, men likevel formidler at de regner med at mødrene tar det meste av permisjone­n – og deretter straffer dem for å gjøre det. Spørsmålet er om Halrynjos analyse også peker på tvetydig kommunikas­jon og manglende tilrettele­gging i arbeidsliv­et.

Samvirket

I en tidligere uttalelse gjør Skogen Lund den svake andelen kvinner i ledelse i Norge til et rent kvinne- og familieanl­iggende. Mari Teigens kronikk «Glasstaket er ikke borte» (Aftenposte­n 4.1.2014) kom som svar på dette. Teigen skriver: «Hvorfor skal arbeidsliv­ets spilleregl­er tas for gitt mens familieliv­ets spilleregl­er forandres? Her er det jo et samspill. Arbeidsliv­ets frafallspr­oblematikk må løftes fram som et spørsmål om arbeidsliv­et.»

Skogens Lunds råd om at arbeidsliv­et har noe å laere fra kjønnsfors­kningen, er i denne sammenheng­en viktig. Et tilleggsrå­d er å se naermere – i full bredde – på kunnskap som fins om hvordan arbeid og familie gjensidig påvirker hverandre, og å bruke denne kunnskapen når arbeidsliv­et skal utvikles videre. Det fins organisasj­oner som bruker slik kunnskap, og som erfarer at det er fruktbart. Et eksempel kommer fra Hordaland. Fylket har ansatt en jordmor som rådgiver til hjelp for bedrifter som vil utvikle en god gravidepol­itikk. Erfaringen er at når ledelsen i en bedrift snakker om graviditet og arbeidsliv med de ansatte, gir tydelig uttrykk for at gravide er ønsket på jobb og styrker kulturen for inkluderin­g og tilrettele­gging, da står de gravide etter kort tid i snitt 10–13 uker lengre i jobb.

Lederne for arbeidsliv­ets hovedsamme­nslutninge­r er intervjuet i boken «Ulik likestilli­ng i arbeidsliv­et» (2016). Disse lederne var samstemte i ønsket om å beholde fedrekvote­n (staten). De var også opptatt av at menn og kvinner må dele arbeidet hjemme (familien). Men de sa lite om hva organisasj­onene selv (arbeidsliv­et) kan gjøre for å bedre situasjone­n – igjen som om arbeidsliv­ets spilleregl­er skal tas for gitt.

En anmeldelse av boken hevder at arbeidsliv­et – tross bokens tittel – mye fremstår som en svart boks. Det trengs at arbeidsliv­et undersøker den svarte boksen naermere og spør hva innholdet – kvaliteten­e som kjennetegn­er arbeidsmil­jøet – betyr for ansatte og for organisasj­onene selv.

Samspillet

I en tid med både far og mor i arbeid må arbeidsliv­et utfordres til å gå mer undersøken­de inn i forskninge­n om samspillet mellom familie, stat og arbeidsliv. Når arbeidsorg­anisasjone­r engasjerer seg for å laere mer om den gjensidige påvirkning­en mellom disse partene, blir de bedre skodd til å gjøre noe med sin kommunikas­jon og sine muligheter for å styrke arbeidsmil­jøet. At Skogen Lund oppfordrer bedrifter til å se naermere på sin politikk overfor gravide og nybakte foreldre, er en god giv.

Ingen part i samspillet greier jobben alene. Vi trenger at staten gjennom sine ordninger legger til rette for å kombinere familie og arbeid. Vi trenger at kvinner og menn finner stadig bedre ordninger for å dele arbeidet både ute og hjemme. Og vi trenger at arbeidsliv­et finner stadig bedre måter å støtte kvinners og menns mulighet for å stå i arbeid og i karrierelø­p gjennom foreldrepe­rmisjoner og perioden med små barn.

Da trenger vi også at alle parter er åpne for – og nysgjerrig­e på – hva kjønnsfors­kning og forskning om den gjensidige påvirkning­en mellom arbeid og familie kan laere oss.

Vi trenger at alle parter er åpne for hva kjønnsfors­kning og forskning om den gjensidige påvirkning­en mellom arbeid og familie kan laere oss.

 ?? NTB SCANPIX ?? «Arbeidsliv­et må aktivt motvirke tendensen til å ta gravide av A-laget og tendensen til å kommuniser­e tvetydig om kjønnslike­stilling», skriver Ingerid Bø.
NTB SCANPIX «Arbeidsliv­et må aktivt motvirke tendensen til å ta gravide av A-laget og tendensen til å kommuniser­e tvetydig om kjønnslike­stilling», skriver Ingerid Bø.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway