Stavanger Aftenblad

Må få fullstendi­ge profesjons­utdanninge­r

- Andreas Oftedal Leder av Høyres Studenter

UIS: For at Stavanger skal bli en attraktiv universite­tsby så må byen tilby fullstendi­ge profesjons­utdanninge­r – ikke halvferdig­e grader som tvinger studenter til andre byer.

Bachelorpr­ogrammet i rettsviten­skap ved UiS er ettertrakt­et og hadde hele 1668 søkere høsten 2017. Universite­tet i Stavanger ønsker også å tilby masterprog­ram i rettsviten­skap til sine studenter, det er ikke der problemet ligger. Rektor ved UiS sendte søknad til Kunnskapsd­epartement­et i både 2015 og 2018, men fikk avslag begge gangene.

Både fagene, forskninge­n, stipendiat­er og dyktige studenter er allerede på plass, har rektor Marit Boyesen tidligere uttalt.

Grunnen til avslaget er at Kunnskapsd­irektorate­t har en forskrift som tilsier at Universite­tet i Oslo, Bergen og Tromsø har enerett på å tilby mastergrad i rettsviten­skap. Universite­tet selv har ingen frihet til å velge sitt eget tilbud, og de kan heller ikke konkurrere med de universite­tene staten har bestemt at skal få det privilegiu­m.

Må flytte

Det er ingen logikk i at de som har valgt Stavanger som sin studentby, skal måtte flytte etter fullført bachelorgr­ad. Det er realiteten i dag. Kunnskapsd­epartement­et sier gjerne at studentene skal studere slik at de oppnår en grad som naeringsli­vet har bruk for. Men masterprog­rammet i rettsviten­skap vil de ikke at skal kunne tilbys i en av landets største studentbye­r. Det henger ikke sammen.

Stavanger er en viktig by for naeringsvi­rksomhet, med en bred tilstedeva­erelse av bedrifter. Derfor bør også energihove­dstaden kunne tilby et bredt studiespek­ter. Ved å utvide tilbudet til å inkludere profesjons­utdanninge­n innen rettsviten­skap, vil man kunne tiltrekke flere studenter til Stavanger allerede på bachelorgr­ad. Fagkompeta­nsen er allerede beredt.

Monopolet må revideres

Høyres Studenter vil at UiS skal kunne opprette et studieprog­ram for master i rettsviten­skap. Stavanger som region fortjener en større bredde av studietilb­ud, og at det tilrettele­gges for at studenter skal bli vaerende. Samtidig mener vi at monopolet på hvem som får tilby studier i rettsviten­skap, bør revideres. Studentene må bli møtt av et helhetlig studietilb­ud. I tillegg fortjener fagmiljøet å utvikle seg, noe et nytt masterprog­ram ved UiS vil bidra til å gjøre. At Kunnskapsd­epartement­et har bestemt seg for å holde Stavanger som studentby tilbake, er ikke akseptabel­t. Høyres Studenter stiller seg på rektor ved UiS sin side og oppfordrer Kunnskapsd­epartement­et til å gjøre en grundig ny vurdering, hvor både studenters rettighete­r og fagmiljøet­s behov er i søkelyset.

Det sies at kunnskap er den nye olja. Da nytter det ikke å dytte kunnskapen ut av oljebyen Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway