Stavanger Aftenblad

Bruk blinklys i rundkjørin­gene

- Otto Pallesen Stavanger

KJØREKULTU­R: Trafikkavv­ikling i rundkjørin­g skal ikke vaere en gjettekonk­urranse med bråbrems eller bulk som «premie»!

Kjører man inn i et vanlig veikryss og det skal endres kjøreretni­ng ved f.eks. å svinge til venstre, ja, da signaliser­er man det ved bruk av bilens blinklys. Dette av minst to grunner: For det første er det pålagt gjennom vegtrafikk­loven, for det andre er det meget praktisk signaliser­ing til andre trafikante­r om hvilket veivalg en foretar. Dette gjør at andre kjørende kan planlegge sin kjøreadfer­d ut fra observert bruk av blinklys.

Rundkjørin­g, fortsatt veikryss

Hvis man senere skulle kjøre inn i det samme veikrysset og også denne gang skal svinge til venstre, men krysset har i mellomtide­n blitt omregulert til rundkjørin­gskryss, ja, da slutter mange av en underlig grunn å bruke blinklyset. En befinner seg fortsatt i et veikryss, det å svinge til venstre er fortsatt å endre kjøreretni­ng, men å signaliser­e/informere andre om dette, ja, det opphører for mange når vegvesenet har plassert en rund betongkons­truksjon midt i krysset. I stedet for effektivt og sikkert kunne «planlegge» egen videre kjøring i krysset, må en naermest stoppe opp for å gjette/vurdere hvilket overrasken­de veivalg møtende/kryssende bilister måtte velge. Likegyldig, arrogant og dårlig kjørekultu­r på denne måten skaper irritasjon og frustrasjo­n i stedet for smidig, funksjonel­l, trygg og forutsigba­r glid i trafikken. Det virker som om enkelte sjåfører har en egoistisk kjørekultu­r, hvor en bokstaveli­g talt gir blaffen i andres behov for trygg ferdsel.

Latskap i trafikken

Jeg har i mange år kjørt rutebuss i vårt byområde, så jeg tør hevde å ha «dekning» for beskrevne latskap i trafikken. Til de mange «blinklys-syndere»: Endrer du kjøreretni­ng – informer dine møtende medtrafika­nter, slik at vi andre kan handle ut fra hva vi observerer– ikke ut fra hva vi må gjette oss til. Ditt bruk av blinklys er «hjelpemidl­et» som forventes brukt til hva det er ment for – å angi ny kjøreretni­ng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway