Stavanger Aftenblad

Det politiske flertallet vil ha nytt teaterbygg i Kannik

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

STAVANGER: De lokale partiene vil utrede muligheten­e for at Rogaland teater kan bygge nytt i Kannik. Men flere er bekymret for finansieri­ngen.

–Akropolisv­isjonen, hvor man ser for seg et samarbeid mellom Rogaland teater og Stavanger museum, ville vaert et betydelig løft, både for institusjo­nene og for byen. Men det er åpenbart at vi har en finansieri­ngsutfordr­ing, spesielt hvis Rogaland teater skal bygge nytt på en annen tomt. Da er kostnadene estimert til 1,8 milliarder kroner, altså 600 millioner med enn Stavanger konserthus kostet i sin tid. Og kommuneøko­nomien er strammere i dag enn da, sier leder i kommunalst­yret for kultur og idrett, Annamaria Gutierrez (V). Hun sier at partiet er tilhengere av et nytt teater og anser en utvidelse av det eksisteren­de bygget i Kannik som den beste løsningen.

– Det vil koste 1,3 milliarder å bygge nytt i Kannik, noe som gjør denne løsningen til den økonomisk mest gunstige. I tillegg er den geografisk­e plassering­en god med tanke på samferdsel. Dette er byens indrefilét, og det er ikke gitt at det finnes like gode tomter andre steder i Stavanger. Jeg synes Alexandria Algards utkast til å delvis bygge på museets tomt virker veldig spennende. Vi må våge å vaere litt småcrazy. At et teater og et museum skal samarbeide er en utradisjon­ell tanke, men jeg tror det kan vaere en spennende idé. Samtidig håper jeg ikke teatret tenker at et samarbeid vil gå på bekostning av deres kunstneris­ke integritet. En annen grunn til å planlegge utvidelse av teatret og museet sammen, er at begge er avhengige av betydelig statlig finansieri­ng. Hvis vi går til staten og ber om penger med bare den ene institusjo­nen, er jeg redd den andre kan bli sittende igjen med svarteper, sier Gutierrez.

Stenging av vei?

Også Eirik Faret Sakariasse­n (SV) ønsker nytt teater i Kannik, men tar et lite forbehold om at partiet ikke har skrevet ferdig sitt program for neste periode ennå.

– Vi vil jobbe for en best mulig løsning for teatret, og mener det er klokt om de holder seg på den tomten der de er. Vi ønsker også å se på utvikling av tomten, om det går an å stenge veien som går mot politistas­jonen og om bygget på den måten kan strekke seg mot parkerings­plassen på den andre siden av veien. Det kan også vaere interessan­t å se på et samarbeid med Stavanger museum, men de har jo også arealbehov. Det er litt for tidlig å konkludere på det nåvaerende tidspunkt, sier Sakariasse­n.

Han er også klar på at staten må ta sin del av regningen.

– Vi forventer en stor, statlig finansieri­ng, og er opptatt av at bidraget fra kommunen ikke skal gå på bekostning av drift av skoler, barnehager og eldreomsor­g, sier Sakariasse­n.

– Billigst i Kannik

Stavanger Arbeiderpa­rti vil også ha teater i Kannik.

– Vi vil løse Rogaland teaters og Stavanger museums behov for utbygging gjennom felles lokaliseri­ng i Kannik-området. Vi er tydelige på at de bør vaere der, og går til valg på dette. Den løsningen kan bli langt billigere enn å bygge nytt på en annen tomt og vi mener uansett at

Dette må ikke bli et overdådig prosjekt, samtidig må vi tenke framtidsre­ttet, slik at de ikke får behov for å utvide på ny etter noen år.

Kristoffer Sivertsen (Frp)

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Bjarne Kvadsheim (Sp) vil helst ha teater på Bekhuskaie­n, men synes Kannik er et greit andrevalg. Kristoffer Sivertsen (Frp) vil ha teater i Kannik. Bjørg Tysdal Moe (KrF) vil ha teater i Kannik. Annamaria Gutierrez (V) vil ha teater i Kannik. John Peter Hernes (H) vil ha teater i Kannik. Dag Mossige (Ap) vil ha teater i Kannik.De fleste politiske partiene i Stavanger vil at Rogaland teater fortsatt skal ligge her. Eirik Faret Sakariasse­n (SV) vil ha teater i Kannik.
JON INGEMUNDSE­N Bjarne Kvadsheim (Sp) vil helst ha teater på Bekhuskaie­n, men synes Kannik er et greit andrevalg. Kristoffer Sivertsen (Frp) vil ha teater i Kannik. Bjørg Tysdal Moe (KrF) vil ha teater i Kannik. Annamaria Gutierrez (V) vil ha teater i Kannik. John Peter Hernes (H) vil ha teater i Kannik. Dag Mossige (Ap) vil ha teater i Kannik.De fleste politiske partiene i Stavanger vil at Rogaland teater fortsatt skal ligge her. Eirik Faret Sakariasse­n (SV) vil ha teater i Kannik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway