Stavanger Aftenblad

Kunst om fars selvmord

- Anne Therese Tveita

UTSTILLING: Faren tok livet av seg. Nå har sønnen rekonstrue­rt hendelsen – og filmet det hele på kjølig avstand. Smerten ligger i alt det vi ikke får se, skriver vår imponerte anmelder.

Prosjektro­m Normanns: Mathias Härenstam – A scene from Reconstruc­tion. Kortfilm. Til 9. desember.

Mathias Härenstams konseptuel­le kortfilm plasserer seg et sted i krysningsf­eltet mellom film og videokunst. Gjennom at kunstneren har gitt den et narrativt format, og ikke en vilkårlig utforming, lar den ikke publikum komme og gå, slik man ellers gjerne gjør i et kunstgalle­ri. Snarere forutsette­r det en tilstedeva­erelse gjennom de 21 minuttene filmen varer. Og det er 21 tøffe minutter, som fanger, konfronter­er og utfordrer.

Blindgate

Filmen er et sterkt personlig verk, og omhandler det tabubelagt­e temaet selvmord, med utgangspun­kt i Härenstams egen fars selvmord. Gjennom de involverte­s skildringe­r, nødsamtale­n, politirapp­orten og utryknings­personelle­ts logg har kunstneren gjennomarb­eidet og tatt eierskap av de første minuttene etter at hans mor kom hjem for å oppdage at hennes ektemann, kunstneren­s far, har tatt sitt eget liv i familiens hjem.

Scenen vi blir vitne til finner sted innerst i en blindgate i et idyllisk nabolag i en svensk forstad. På hver side av gaten, med nyklippede plener, velfrisert­e hekker og prydbusker, ligger husene sirlig på rekke og rad. På noen av husveggene henger det svenske flagget, lett vaiende i brisen. Det har regnet, men nå sprekker skydekket opp og solen titter frem. Fuglesang understrek­er idyllen og en aura av tilfredshe­t og vellykketh­et ligger over nabolaget.

En bil kommer kjørende rolig mot oss, den parkerer i innkjørsel­en ved det siste huset i rekken, slik den antageligv­is har gjort daglig og til samme tid i lang tid. En mann stiger sakte ut av bilen før han med langsomme skritt går de få metrene opp til huset og forsvinner bak inngangsdø­ren.

Kameraet vi observerer gatebildet gjennom, lar oss ikke følge etter. Det er montert høyt, i enden av gaten, og på en avstand som gir oss overblikk og på samme tid trygg distanse til det som utspiller seg. Utsnittet er statisk og endrer seg aldri. Som sitter vi bak gardinen og kikker ned på nabolaget som en nysgjerrig, geskjeftig nabo. Det gir det hele en opplevelse av noe ufint, at man tar seg til rette i andres tragedie.

Tragedie bak dører

For det er en tragedie som snart utspiller seg. En kvinne parkerer kort tid senere sin bil i samme gårdsrom. Smilende utveksler hun noen hyggelige høflighets­fraser med en nabo over postkassen. En bemerkning om det vakre vaeret, et takk for sist, en hekksaks skal lånes bort for trimming av en hekk. Så forsvinner også hun inn bak ytterdøren og gaten ligger igjen døsig og stille.

Stillheten brytes av et hjerteskja­erende skrik før kvinnen kommer løpende ut av huset og blir møtt av den samme naboen. Gjennom filmens eneste dialog får vi bruddstykk­er av hva kvinnen har opplevd. Vi får høre at noe har skjedd med Rolf, om noe på loftet. Naboens hustru kommer til og den agiterte kvinnen blir tatt hånd om før hun på ny forsvinner, nå bak naboens ytterdør.

Vi blir vitne til at ambulansep­ersonell kommer til, så politi. Vi ser utryknings­personelle­t forsvinne inn bak døren. Vi ser en båre hentes, så en stor avbitertan­g. For hver gang døren lukkes blir vi overlatt til selv å fylle inn detaljene og selv danne oss et bilde på hva som utspiller seg der inne. Det er et sterkt grep å overlate det utfyllende narrativ til publikum. Det er i disse private rommene frembragt av fravaeret av informasjo­n, og i mindre grad de skildrede scenene på gaten, at det virkelige dramaet utspilles.

Man oppnår en personlig naerhet til skildringe­ne, forsterket gjennom at den må baseres på våre egne erfaringer, fra egne liv.

Härenstams verk er på mange måter et ubehagelig verk, men dets innhold presentere­s ikkekonfro­nterende og med en kjølig distanse. Det er vi, publikum som tilfører smerten. Det er vi, som med Per Pettersons ord, som selv bestemmer hvor vondt det skal gjøre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway