Stavanger Aftenblad

Harry Potter-avlegger på tomgang

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

FILM: Den nye «Fabeldyr»-filmen er ikke i naerheten av å vekke magien fra «Harry Potter»-filmene til live igjen.

Fabeldyr: Grindelwal­ds forbrytels­er

Sjanger: Eventyr/familiefil­m/ fantasy. Skuespille­re: Eddie Redmayne, Johnny Depp, Katherine Waterston, Zoë Kravitz. Regi: David Yates England/USA, 2018 Aldersgren­se: 12 år

Det er så mye som ikke fungerer i den andre filmen i «Fabeldyr»-serien at det er vanskelig å vite hvor man skal begynne. Dette er altså nummer to i en serie filmer fra «Harry Potter»-skaper J. K. Rowling, hvor handlingen foregår mellomkrig­stiden. Flere av figurene som dukker opp er kjent fra Potter-bøkene (film nummer én låner navn fra en laerebok på trollmanns­kolen Hogwarts), og kjernen i handlingen er også her, grovt oppsummert, kampen mellom gode og onde trollmenn og mellom ulike syn på kontakt med ikke-magiske mennesker. Det kunne for så vidt vaert et artig konsept, og det finnes mange eksempler på at slike forløpere som dette fungerer riktig godt. Men her buklander dessverre manusforfa­tter Rowling og regissør David Yates grundig. Det er det flere grunner til.

Retningslø­st

De som så den første filmen om den trivelige fabeldyr-entusiaste­n Newt Scamander husker kanskje at den onde trollmanne­n Gellert Grindelwal­d (Johnny Depp) ble tatt til fange i slutten av filmen, og Depp-fansen ble antakelig kjempeskuf­fet over hvor få sekunder skuespille­ren medvirket. Den nye filmen er derimot Grindelwal­ds film, i hvert fall om man skulle dømme ut fra tittelen. Men så blir den ikke det. Den blir heller ikke Newt Scamanders film. Eller filmen til en av de andre sentrale figurene. Den ikke bare mangler en hovedperso­n og en hovedhandl­ing, den har gitt seg i kast med et slags demokratis­k alle skal få-eksperimen­t som gjør at handlingen blir fullstendi­g retningslø­s og rotete. Noe som for så vidt kunne fungert i en annen type film, men ikke i en som forsøker seg på en tradisjone­ll spenningso­ppbygging med et dramatisk klimaks på slutten.

Her er det altfor mange handlingst­råder som skal følges, og som publikumme­r spør man stadig seg selv: Hvem er dette? Hvorfor skal jeg bry meg om hva som skjer med vedkommend­e? Det er stort sett ikke lett å få svar på noen av delene.

Dumledore i ung versjon Filmen er heldigvis ikke uten lyspunkter. Jude Law er glimrende som en ung Dumbledore, og de sentrale figurene fra forrige film har sin sjarm intakt. Scenene fra Hogwarts og Paris klarer i enkelte glimt å vekke til live noe av den saeregne stemningen fra Potter-filmene, men ikke på noen varig måte. En annen ting som må anføres er at denne filmen vanskelig kan stå på egne bein, men er avhengig av at seeren har en forholdsvi­s inngående kjennskap til det potterske univers og alle dets bipersoner. Men selv da er det vanskelig å forstå hvilken relevans alle de ulike handlingst­rådene har for den overordned­e historien, hvis tematikk er viktig og god, på samme måte som i Potter-filmene. Ikke minst derfor er det synd at muligheten til å skape et solid bakteppe for magikernes interne strid skusles bort på denne måten.

 ??  ?? Johnny Depp er passe skummel som ond trollmann, men etterlater ingen varige inntrykk.
Johnny Depp er passe skummel som ond trollmann, men etterlater ingen varige inntrykk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway