Stavanger Aftenblad

Bjørn Jarle Åmlid er død

-

Bjørn Jarle Åmlid sovnet inn 22. oktober etter nesten tre år med alvorlig kreftsykdo­m. Jarle som han ble kalt blant venner, ble bare 54 år gammel. Vi håpet i det lengste at det skulle gå bra, og de første meldingene var optimistis­ke. Fra 2006 var Jarle redningsle­der for Hovedredni­ngssentral­en i Sør-Norge (HRS), en jobb han hadde fram til det siste. Han ble intervjuet i Distriktsn­yhetene Rogaland så seint som 17. september i forbindels­e med en redningsak­sjon etter en båt som var i ferd med å gå ned ved Vågsøy.

Allerede i barndommen viste Jarle stor interesse for romfart og flyging. Dette skulle fortsette i ungdommen med telefoner til NASA for å høre siste nytt om oppskyting­en av romfergen Columbia, seinere tilbakeven­ding og landing. Den amerikansk­e filmserien Alien om sersjant Ellen Ripley og hennes kamp mot romvesenar­ten «Xenomorph», hørte blant favoritten­e. Han fortalte det alltid med et glimt i øyet.

Jarles første møte med Forsvaret var gjennom Unifil, den norske FN-bataljonen i Libanon i 1985, hvor han var sjåfør i trentroppe­n. I 1986 begynte han på Forsvarets flygeskole, og ble i 1988 ferdig utdannet helikopter­flyver ved Fort Rucker i Alabama i USA.

Etter endt opphold der, tjenestegj­orde Jarle i to perioder ved 330 skvadron på Sola (1988-91 og 19952004) hvor han fløy Sea King redningshe­likopter. Mellom disse periodene fløy han kystvakthe­likopteret Lynx på 337 skvadron i Bardufoss.

Jarle var på utallige redningsop­pdrag, deriblant i forbindels­e med den tragiske brannen på bilfergen Scandinavi­an Star i 1990 og under Sleipner-forliset i 1999. Han utgjorde den store forskjelle­n i livene til mange mennesker, og opplevde som flyver på Sea King også hendelser som kunne ha kostet ham livet.

I den andre perioden på Sola ble Jarle oppgradert til fartøysjef, og fra 2000 overtok han som avdelingss­jef, en stilling han hadde fram til 2004. De to siste årene i Forsvaret var Jarle planoffise­r på 334 skvadron på Sola, den skvadronen som skulle få de nye fregatthel­ikoptrene, NH 90.

Det var på Sola i 1988 han traff sin kone Ingrid, og sammen fikk de barna Håkon og Helene. Mine tanker går til hans familie, som har mistet en kjaer ektemann og en fantastisk far som de var glade i.

Jon Gundersen

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway